Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ads

Ζωντανά η συνέντευξη Τύπου: 

Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε πως η ΝΔ δεν έχει το ίδιο πρόγραμμα με τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν έχουμε το ίδιο πρόγραμμα με τον Τσίπρα. Έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας αρκείται να μοιράζει φτώχεια μέσα από επιδόματα», είπε και ανέφερε πως «η δικαιοσύνη των μέτρων πρέπει να αφορά όλη την κοινωνία». «Ο βασικός σκοπός του 3ου προγράμματος χρηματοδότησης, που ήταν η σταδιακή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, δεν επετεύχθη με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Δέσμευσή μου είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού». «Για μένα πρώτος στόχος είναι η πρόσβαση στις αγορές». 

Σε άλλο σημείο της Συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς για τις μειώσεις φόρων που υποσχέθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «ένα κομμάτι του προγράμματος βασίζεται στην πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους εταίρους μας για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα». «Εμπιστεύομαι τους πολίτες ότι μία μείωση των φορολογικών συντελεστών θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση», είπε.

Ads

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ και την πρότασή του να εισπράττεται από τους Δήμους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «μέχρι το 2021 η είσπραξη και το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους δήμους. Ταυτόχρονα θα κοπούν και οι κεντρικοί πόροι που κατευθύνονται στους δήμους». «Αν κάποιος δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ για να προσφέρει βελτιωμένες υπηρεσίες στους δημότες, μπορεί να το κάνει αλλά μετά θα πρέπει να λογοδοτήσει στους πολίτες». 

Σχετικά με το ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων που παρουσίασε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «το σχέδιό μας είναι φιλόδοξο και θέλει να στείλει ένα μήνυμα στη νέα γενιά που δεν θέλει να μπει στο ασφαλιστικό σύστημα επειδή δεν πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη». «Ο ατομικός κουμπαράς θα ωθήσει τους νέους να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα ισοδυναμεί με συμπληρωματική επικουρική σύνταξη υψηλότερη από ότι σήμερα», είπε, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου είπε πως «δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα, ας δει κάποιος το ασφαλιστικό σύστημα της Ελβετίας».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να την ψηφίσει, ωστόσο είπε πως αν η συμφωνία κυρωθεί «είναι δύσκολο να την ανατρέψουμε». «Αξιοποιήσαμε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης μομφής, για να μην υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει για κύρωση στη Βουλή. Αν μεσολαβήσουν εκλογές, δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία την επόμενη μέρα», είπε και σε άλλο σημείο της Συνέντευξης Τύπου ανέφερε πως «η μακεδονική γλώσσα και η ταυτότητα είναι τα δύο στοιχεία που συνθέτουν έναν εν δυνάμει μακεδονικό αλυτρωτισμό». «Καμιά προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί εκχώρηση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας». 

Ερωτηθείς για τον ΟΑΣΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από την προηγούμενη» και πως «από το 2019 απελευθερώνονται οι δημόσιες συγκοινωνίες».

Για τη συνταγματική αναθεώρηση απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας πως είναι «παντελώς αντισυνταγματικό». «Η πρότασή μας για αντισυνταγματική αναθεώρηση εξακολουθεί να ισχύει αλλά η ΝΔ δεν πρόκειται να μπει σε αυτή τη συζήτηση, αν άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν κριθούν αναθεωρητέα». 

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν υπάρχει «καμία τέτοια περίπτωση». «Είμαι βέβαιος ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε και συνέχισε: «Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική. Και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, θα επιδιώξω ευρύτερες κοινοβουλευτικές και πολιτικές συγκλίσεις». Όταν ρωτήθηκε αν σε περίπτωση νίκης φοβάται το σενάριο μιας «δεξιάς παρένθεσης» με αφορμή την Προεδρική Εκλογή, απάντησε: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη βουλή, όμως μπορώ να σας πω ότι πριν από την προεδρική εκλογή, θα έχει ήδη αλλάξει ο εκλογικός νόμος» αποσυνδέοντας την προεδρική εκλογή από τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα όταν του επισημάνθηκε πως ο ίδιος δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, κρίνοντάς τον «ακατάλληλο», και τι θα κάνει στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας τον προτείνει εκ νέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως σήμερα «έχει μία πολύ καλή θεσμική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο».  

Σχετικά με τα πρόσωπα που θα επιλέξει σε μια ενδεχόμενη δική του κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως «όταν λέω ότι θέλω να κυβερνήσω με αυτούς που είναι οι πιο άξιοι, προφανώς πρέπει να κοιτάξω πέρα από τα στενά όρια της Νέας Δημοκρατίας». «Δεν υπάρχουν πρόσωπα πασπαρτού και η πρόκληση είναι να επιλέξω τους σωστούς ανθρώπους για τη σωστή θέση». Λίγο αργότερα σημείωσε πως επιθυμία του είναι να υπάρχουν πρόσωπα από την Κεντροαριστερά και μάλιστα είπε πως θα υπάρχουν και υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Σε ερώτηση για την τραγωδία στο Μάτι, ανέφερε πως το πρώτο ερώτημα είναι «αν γνώριζε ή δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός οτι υπήρχαν νεκροί» κατά τη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης. Σχετικά με τη θέση της ΝΔ, είπε πως «εχω μιλήσει εδώ και χρόνια για την ανάγκη να αλλάξουμε τον μηχανισμό αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών». 

Για τους συμβασιούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως δεν έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης. «Είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίησή τους και άρα δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε τέτοια κίνηση. Πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου» αν και παραδέχθηκε πως πολλοί συμβασιιούχοι καλύπτουν «πάγιες ανάγκες» και αναλαμβάνουν «κρίσιμα αντικείμενα». «Όταν λήγει μια σύμβαση, δεν σημαίνει απόλυση», είπε. Λίγη ώρα αργότερα, σε νέα ερώτηση για τους 120.000 συμβασιούχους, «που περιμένουν μια ξεκάθαρη απάντηση για το μέλλον τους» ανέφερε πως ενδεχομένως κάποιες προσλήψεις να γίνουν, στο πλαίσιο ενός εξορθολογισμού. «Πρέπει να προτεραιοποιήσουμε όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». 

Σε ερώτηση για απολύσεις στο Δημόσιο και κλείσιμο δημόσιων φορέων και υπηρεσιών, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Όμως το πλαίσιο προσλήψεων προς τις συνταξιοδοτήσεις, είπε, θα είναι πολύ αυστηρότερο από το 1 προς 1. «Η δημόσια διοίκηση μπορεί να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες με λιγότερους πόρους», τόνισε. Συνεχίζοντας τόνισε τη σημασία της αξιολόγησης και της ψηφιακής πολιτικής στο Δημόσιο.

Για το ζήτημα του κατώτατου μισθού, το οποίο χτες στην ομιλία του συνέδεσε με τον βαθμό βελτίωσης της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «είμαστε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και πλέον υπάρχει δυνατότητα λελογισμένης αύξησης, η οποία θα συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων. Το πόσο θα είναι η αύξηση ας το αποφασίσουν». Παράλληλα ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερτερούν των κλαδικών, σε περίπτωση που σε μια εταιρεία το συμφωνήσει ο εργοδότης με τους εργαζόμενους. «Έχω μιλήσει με το ΣΕΒ ωστε να παρέχουν καλύτερες παροχές στους εργαζόμενούς τους», είπε και πρόσθεσε: «Ειναι ξεπερασμένη η λογική του κακού εργοδότη και του καλού εργαζόμενου».

Για το θέμα της Ασφάλειας, είπε πως ο νόμος Παρασκευόπουλου θα καταργηθει «έκανε τις φυλακές περιστρεφόμενη πόρτα. Βγαίνουνε, σε λίγο θα ζητάνε και ειδική άδεια για να ξαναμπούν στις φυλακές», ανέφερε, τονίζοντας πως «η έλλειψη ασφάλειας πλήττει πρωτίστως τους φτωχότερους πολίτες». «Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ακροδεξιά ατζέντα το γεγονός ότι διαμαρτυρόμαστε για το μοναδικό φαινόμενο, ένας άνθρωπος που έχει καταδικαστεί για 11 δολοφονίες και δεν έχει εκφράσει καμία μεταμέλεια να τυγχάνει  προνομιακής αντιμετώπισης».

Στη συνέχεια δέχτηκε ερώτηση για τη Μόρια. «Αυτό που συμβαίνει στην Μόρια είναι απαράδεκτο. Είναι ντροπή. Η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, από μία δήθεν αριστερή κυβέρνηση η οποία κόπτεται υποτίθεται για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», είπε και αναφερόμενος στο Προσφυγικό τόνισε την ανάγκη φύλαξης των συνόρων. «Αν γίνουμε κυβέρνηση θα είμαστε στην πρώτη γραμμή στο θέμα της φύλαξης των συνόρων και θα αλλάξουμε την αλλαγή πολιτικής χορήγησης ασύλου, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές στην Τουρκία». 

Διαβάστε επίσης: Άνοιγμα Μητσοτάκη στην κεντροαριστερά με νεοφιλελεύθερες θέσεις