Στόχος είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας και την Ελλάδα του μόχθου. Μόνο με μεταρρυθμίσεις και αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων, μπορούμε να φύγουμε από τα επτά χρόνια της επιτροπείας, είπε ο πρωθυπουργός, κατά την αρχή της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ads

Το σχέδιό του για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη απάντηση που δέχθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Αφού ανέφερε πρώτα ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, ο πρωθυπουργός μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων.

Υπογραμμίζοντας την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα -υπογράμμισε – να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο. Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. «Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Ads

«Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της δημοκρατίας τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων και συνέχισε: «Υπάρχει όμως ένα ηθικό ζήτημα. Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα αυτά. Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες; Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα». Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «μεγάλο σκάνδαλο» και κατηγόρησε τα δυο κόμματα ότι διαλέγουν τη σιωπή.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την προοπτική οικοδόμησης μιας νέας Ευρώπης. «Η Ελλάδα έχει υποστεί μια τιμωρητική λογική, το πρόβλημα είναι όταν οι κανόνες δεν ισχύουν για όλους και οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, και τότε γίνονται λάθη», συμπλήρωσε.

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019» επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας. Αφού τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης, και η επιτυχής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προϋποθέτει και εμπιστοσύνη και σταθερότητα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για ολοκλήρωση της 4ετίας. «Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίες και ο πολίτης θα μπορεί να κρίνει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα του. Τώρα και αυτό το αισθάνεστε όλοι, έχουμε πάρει στροφή, περάσαμε τον κάβο, έχει κυματισμό αλλά τον κάβο τον περάσαμε για καλό του ελληνικού λαού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε δε, ότι του χρόνου, ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα δίνει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και «η Ελλάδα θα είναι σε άλλο πλαίσιο». «Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Σε σχέση με τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. «Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι κατηγορούν την κυβέρνηση εκείνοι που έχουν συνδέσει, όπως είπε, το όνομά τους με την μεγαλύτερη αποεπένδυση που έγινε ποτέ. «Το 2016 έγινε ρεκορ σε άμεσες ξένες άμεσες επενδύσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009. Το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. «Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να πολεμήσουμε παθογένειες όπως η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δεν έγιναν όμως κατά τη δική μας θητεία. Η διαφορά μας με τη νεοφιλελεύθερη άποψη είναι ότι εμείς θέλουμε υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Αν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν θα έχουμε παραγωγή στη χώρα».

«Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα σε μια λογική συγκλίσεων και συνεννοήσεων γι’ αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική» είπε οΑλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασιών ενόψει και των διεργασιών στο χώρο της κεντροαριστεράς. «Χρειάζονται συναινέσεις για να πάει μπροστά η χώρα και η κοινωνία. Συνθέσεις πάνω στο τραπέζι και όχι συναλλαγές», συνέχισε. «Πριν από τα μνημόνια είχαμε δύο πόλους», είπε ο πρωθυπουργός, «την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Σήμερα υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό που είναι η Δεξιά και η Αριστερά. Από τη μια έχουμε μια Δεξιά μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίου δεξιού λαϊκισμού με τις κεντροδεξιές δυνάμεις της παράταξης να συμπιέζονται και από την άλλη, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πατριωτική κεντροδεξιά και όχι στην ακροδεξιά τοποθέτησε τους ΑΝΕΛ και τον ηγέτη τους Πάνο Καμμένο ο  Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. «Ο κ. Καμμένος ούτε στέλεχος του ΛΑΟΣ ήταν, ούτε στα νιάτα του κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. Ήταν στη ΝΔ», είπε και πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος είναι «έντιμος και πολύ καλός συνεργάτης. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, διότι είναι έντιμη και ειλικρινής».

Δικαωμένος για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των μέσων ενημέρωσης σε σχέση και με όσα είχε δηλώσει κατά την περσινή συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας παράλληλα το «γιατί». Ο νόμος (Παππά) ισχύει. Το ΕΣΡ συγκροτήθηκε. Τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια. Οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν, αφού αυτό προβλέπει ο νόμος.

Τέλος, σχετικά με το πολυσυζητημένο άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου, είπε ο Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση: «Το άρθρο προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και δέχθηκα επιθέσεις. Για όποιον το διάβασε είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Εκείνο που ενόχλησε», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ήταν μια παράγραφος που μιλούσε για την ομοιότητα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα της περιόδου του 1981 και της περιόδου που ζούμε σήμερα. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της δεξιάς, τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, το συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και εμπνέει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις μέρες μας, ο συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης της λαϊκής κυριαρχίας της δημοκρατίας της εθνικής ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα και δίνουμε μάχη».