Διαφύλαξη της «κοινωνικής συνοχής» και της «πολιτικής σταθερότητας» είναι οι δύο προτεραιότητες που βάζει καθαρά ο Αλέξης Τσίπρας για τον επόμενο κρίσιμο μήνα – προτεραιότητες, που είναι καταδικασμένες να δοκιμαστούν και να περάσουν από τους κάβους των κόκκινων δανείων, των νέων φόρων και του ασφαλιστικού.

Ads

Πρόκειται για τα τρία μέτωπα στα οποία η κυβέρνηση θα κληθεί να επιβεβαιώσει, στο ελάχιστο έστω, την δέσμευσή της για δίκαιη κατανομή της μνημονιακής λιτότητας και, ταυτόχρονα, να κατοχυρώσει τις κοινωνικές της συμμαχίες και την εσωτερική της συνοχή.

Σ’ αυτό το, όχι εύκολο, εγχείρημα, η στρατηγική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα είναι η συμμαχία με τους μη έχοντες: Στο θερμό, ουσιαστικά και πολιτικά, θέμα των κόκκινων δανείων, το σχέδιο του Μαξίμου προβλέπει ότι θα εξαντληθεί κάθε πολιτικό περιθώριο και διπλωματική δίαυλος για να προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς η πρώτη κατοικία των αδύναμων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Ισπανία κι ο Τσίπρας δεν θα γίνει Ραχόι», είναι η χαρακτηριστική έκφραση κυβερνητικού στελέχους, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα λέγοντας σε συνεργάτες του ότι «δεν θα δεχθεί μια άδικη και απάνθρωπη λύση στην οποία επιμένουν οι τεχνοκράτες». Κι έσπευσε να προσθέσει ότι «το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα, με πολιτικό τρόπο, για να επικρατήσει κλίμα σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής».

Ads

Το εν λόγω μήνυμα θα σταλεί και στις Βρυξέλλες μέσω του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί που φθάνει αύριο στην Αθήνα, όπως εστάλη και στο Βερολίνο δια του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγερ.

Πρόθεση του Μαξίμου είναι, εάν χρειαστεί, να φθάσει το θέμα ακόμη και σε επίπεδο αρχηγών κρατών, η εκτίμηση ωστόσο από κυβερνητικές πηγές είναι πως τελικά ο λεγόμενος «έντιμος συμβιβασμός» θα επιτευχθεί με δεδομένη και την ήπια στάση που δείχνουν, μέχρι στιγμής, στο ζήτημα των πλειστηριασμών τόσο η Γαλλία όσο και η Κομισιόν.

Για να γίνει αυτό, όμως, και να καμφθούν οι – συνήθεις – σκληροί του Βερολίνου και του ΔΝΤ, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επεκτείνει την πολιτική πίεση και στην προστασία αμφιλεγόμενων κόκκινων δανειοληπτών.

Εν ολίγοις, το δίχτυ προστασίας από τους πλειστηριασμούς δεν θα περιλαμβάνει και τους «έχοντες»: Σύμφωνα με πληροφορίες, η πίεση για πολιτική λύση θα εξαντληθεί υπέρ της αύξησης των εισοδηματικών ορίων και αντικειμενικών κριτηρίων για ακίνητα που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες, φτωχές και μεσοαστικές περιοχές και δεν θα αφορά τις χρεωμένες μεν, αλλά πολυτελείς κατοικίες σε ακριβές περιοχές.

Η ίδια κοινωνική στόχευση ισχύει και για τους φόρους που έρχονται, με πρώτα τα περίφημα «ισοδύναμα» για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ του 23% στην εκπαίδευση.

Η κατεύθυνση που έχει δοθεί από το Μαξίμου είναι να μην πληγούν, και πάλι, οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες και οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχει διαμορφωθεί ένα «δίκαιο μίγμα» ισοδυνάμων που θα αποφέρει στα ταμεία 300 εκατομμύρια ευρώ και θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Κατά τις ίδιες πηγές «τα σενάρια φορο-τρόμου των τελευταίων ημερών απέχουν μακράν από την πραγματικότητα», ωστόσο οι ατυχείς επιδόσεις της κυβέρνησης στο σίριαλ του ΦΠΑ στα σχολεία αφήνουν ανοιχτά ερωτήματα για το κατά πόσο ολοκληρωμένη θα είναι και η νέα λύση.

Τα ίδια ερωτήματα, δε, ενισχύουν και οι σχεδόν καθημερινές, όσο και ασαφείς, προαναγγελίες περί αύξησης των τελών κυκλοφορίας από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Το τρίτο μέτωπο, εκείνο του ασφαλιστικού, ίσως αποδειχθεί και το σκληρότερο όλων.

Το νομοσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης πρέπει να ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα και τα 700 εκατομμύρια που πρέπει να εξοικονομηθούν από το ασφαλιστικό μόνον το 2016, προϊδεάζουν για δύσκολες επιλογές.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετακινεί σταθερά, αλλά επίσης ασαφώς, τον πήχη των συντάξεων που δεν θα μειωθούν και ουδείς από την κυβέρνηση επιβεβαιώνει πλέον την κόκκινη γραμμή των χιλίων ευρώ.

Στόχος και εδώ είναι να προστατευθούν οι «μη έχοντες». Ακόμη και το ελάχιστο όμως, νέο πλήγμα στους συνταξιούχους των 800 και 700 ευρώ θα μπορούσε να αποβεί καταλυτικό για την κοινωνική συνοχή που υπερασπίζεται ο πρωθυπουργός…