Κοινό τόπο αποτελεί η διαπίστωση, ότι πλέον άνοιξε ο δρόμος για την συζήτηση γύρω από το χρέος μετά την σημερινή συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Ads

Την αρχή έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σημείωσε ότι η τεχνική συμφωνία σημαίνει πως «από τη μία πλευρά αυτό που έχει να κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι να την εφαρμόσει και από την άλλη ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». 

Ακολούθησε ένα «τσουνάμι» δηλώσεων από όλες τις πλευρές, το οποίο επιβεβαίωσε ότι η πρωινή διαπίστωση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ελπίδα της Αθήνας.

Ετσι, οι «θεσμοί», σε κοινή τους δήλωση σημείωσαν, ότι «οι τεχνικές ομάδες της ΕΚ, του ΕΜΣ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ένα πακέτο πολιτικής για την υποστήριξη της ανάκαμψης στην Ελλάδα», η οποία «θα συμπληρωθεί τώρα από περαιτέρω συζητήσεις τις προσεχείς εβδομάδες σχετικά με μια αξιόπιστη στρατηγική για να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.».

Ads

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ήταν ακόμη σαφέστερος: «Τώρα είναι η στιγμή, όλοι οι εταίροι να φτάσουν σε μια συνεννόηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, τις επόμενες εβδομάδες».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, «τιτίβισε», μέσω Twitter, ότι η συμφωνία «θα συμπληρωθεί με τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM). Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του μηχανισμού, Βόλφγκανγκ Προσλ σημειώνει: «Τα κλιμάκια των θεσμών κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές σε ένα πακέτο μέτρων που θα υποστηρίξει την ανάκαμψη της Ελλάδας και το οποίο αποτελεί τη βάση για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας του ESM» αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν άμεσα το πακέτο μέτρων. Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί τώρα με περαιτέρω συζητήσεις εντός των επόμενων εβδομάδων για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».