«Ο κίνδυνος να γίνει η Ισπανία, Ελλάδα, υπάρχει πάντα και θα υλοποιηθεί, εάν συνεχίσετε να κάνετε τα ίδια λάθη που έγιναν στην Ελλάδα». Τη συμβουλή αυτή έδωσε στους Ισπανούς, ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην El Pais.

Ads

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών που υποδέχθηκε τον δημοσιογράφο της Ισπανικής εφημερίδας στο σπίτι του στην Αθήνα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι ο ισπανικός λαός πρέπει να δει την  οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ισπανία και να κρίνει τι χρειάζεται για την κοινωνία του, ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει στην Ελλάδα ή στη Γαλλία ή αλλού».

Το να τιμωρείς ένα περήφανο έθνος για να ενσπείρεις το φόβο σε ένα άλλο, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι η Ευρώπη, δεν είναι η Ευρώπη για την οποία υπογράψαμε, δεν είναι η Ευρώπη για την οποία ο Γκονζάλες, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο Χέλμου Σμι, οι Καραμανλής και Παπανδρέου αγωνίστηκαν να δημιουργηθεί, πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Θα πρέπει να ανακτήσουμε την αίσθηση του να είναι κανείς Ευρωπαίος και να βρούμε τρόπους να ξαναδημιουργήσουμε το όνειρο του συνδυασμού της ευημερίας με τη δημοκρατία» κατέληξε. 

Ads

Το σχετικό βίντεο στα αγγλικά εδώ