Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν στα «κόκκινα» δάνεια που χορήγησε ο συλληφθείς Άγγελος Φιλιππίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΤ σε ημέτερους και μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο Α. Φιλιππίδης, που είχε διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, θεωρείται από πολλούς πρόσωπο-κλειδί που διαχειριζόταν και «πολιτικό» χρήμα, για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος. Διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Ι. Αγγέλου, διευθυντή του γραφείου του τότε πρωθυπουργού, αλλά και με τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή.

Ads

Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα και καταγράφουν το μεγάλο φαγοπότι, από το 2008 μέχρι τις εκλογές του 2009 στο ΤΤ. Μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή, σε διάστημα μόλις ενός χρόνου (φθινόπωρο 2008 – φθινόπωρο 2009), η υπό τον Φιλιππίδη διοίκηση του του ΤΤ «μοίρασε» κόκκινα δάνεια αξίας 300 εκατ. ευρώ

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δάνειο ύψους 17 εκατ. ευρώ προς τον Γριβέα δόθηκε τον Αύγουστο του 2009. Σύμφωνα με το Βήμα, προηγήθηκε τηλεφώνημα στον πρόεδρο του ΤΤ «από σημαντικό πολιτικό πρόσωπο το οποίο γνώριζαν οι κ.κ. Γριβέας και Φιλιππίδης». Το δε δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ προς τον προφυλακισμένο σήμερα Λ. Λαυρεντιάδη δόθηκε 2 μέρες πριν τις εκλογές του 2009!!

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα τα δάνεια οικειοποιήθηκαν αυτοί που τα έλαβαν, αλλά ίσως αυτό δεν εξηγεί παρά μέρος της κυκλοφορίας του χρήματος.

Ads

Η υπόθεση Κοντομηνά

Τον Δ. Κοντομηνά «έβαλε στο κόλπό» ο Α. Φιλιππίδης, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος του ΤΤ τον Οκτώβριο του 2007. Ο Φιλιππίδης ήρθε σε συμφωνία, όπως αναφέρει το Βήμα, με την Best Line του Δ. Κοντομηνά, η οποία, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν μια μικρού βεληνεκούς εταιρεία διαχείρισης πιστωτικών καρτών. Η Best Line διαχειριζόταν τις κάρτες της Millennium, της τράπεζας των Πορτογάλων της BCP που είχαν εξαγοράσει την ασφαλιστική εταιρεία Interamerican του Δ. Κοντομηνά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η εμπορική αξία της εταιρείας εκτιμήθηκε στα 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση με τον συνυπολογισμό των μελλοντικών αποτελεσμάτων ανερχόταν μεταξύ 18,1 και 21,6 εκατ. ευρώ. Το ΤΤ πλήρωσε 18,9 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 50% της εταιρείας (μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου)! Ουσιαστικά, η διοίκηση Φιλιππίδη αποφάσισε να πληρώσει το μέγιστο δυνατό τίμημα για να αποκτήσει το 50% της εταιρείας του Κοντομηνά.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι η νέα εταιρεία θα ονομαζόταν Post Credit ενώ το ΤΤ ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο. Επρόκειτο για μια λεόντειο συμφωνία, υπέρ της πλευράς Κοντομηνά, όπως επισημαίνεται στη δικογραφία.

Όταν ανέλαβε ο Κλέων Παπαδόπουλος, η διοίκηση του ΤΤ σταδιακά περιόρισε τη χρηματοδότηση. Η κρίση είχε αρχίσει να πλήττει τη λειτουργία της Post Credit με τις επισφάλειες να φθάνουν στο 26% στα τέλη Μαίου 2012 και τις τριβές μεταξύ των δύο πλευρών να εντείνονται.

Όμως, όταν το ΤΤ διέκοψε τη χρηματοδότηση στη ζημιογόνο δραστηριότητα, η πλευρά Κοντομηνά προσέφυγε στη διαιτησία επικαλούμενη την αθέτηση εκ μέρους του ΤΤ των όρων της συμφωνίας και μάλιστα κέρδισε αποζημίωση ύψους 34 εκατ. ευρώ. Εν τέλει, η συνολική ζημιά για το ΤΤ από τη δραστηριότητα αυτή ανέρχεται σε 139 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη δικογραφία, όπως αναφέρεται στο Βήμα.

Ο Γριβέας και τα γαλαζοπράσινα συνέδρια

Το δάνειο του Κυριάκου Γριβέα, ύψους 17 εκατ. ευρώ, που του δόθηκε τον Αύγουστο του 2009, αφορούσε εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων. Αφού του δόθηκε το δάνειο στο ακέραιο και επίσης με ευνοϊκούς όρους, ο Κ. Γριβέας και η σύζυγός του επεξέτειναν τη δραστηριότητά τους στη διοργάνωση των πράσινων συνεδρίων, με τη συμμετοχή πράσινων αλλά και γαλάζιων πολιτικών.

Στις 18 και 19 Μαίου 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, πραγματοποιήθηκε στο Χίλτον το Γ’ Συνέδριο για το Περιβάλλον (Οικολογία – Πράσινη Ανάπτυξη) από το Institut of Climate and Energy Security, του οποίου ιδρυτής και πρόεδρος είναι ο μικρός αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, Αντρίκος Παπανδρέου.

Ωστόσο, όταν ανέλαβε η διοίκηση Κλ. Παπαδόπουλου (κατηγορούμενος και αυτός για την υπόθεση Κοντομηνά) το ΤΤ αντέδρασε καθώς ο Γριβέας δεν είχε δώσει ούτε ένα ευρώ για την εξυπηρέτηση του δανείου του…

Προσπάθεια συγκάλυψης;

Ενώ έρχονται συνεχώς στο φως νέα στοιχεία για το μεγάλο σκάνδαλο του ΤΤ, το οποίο έχει “γαλάζιο” φόντο, αμφιλεγόμενη είναι η στάση της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση ως προς την πρόεδρο του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου που εμπλέκεται στο σκάνδαλο του ΤΤ. Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον Γιάννη Στουρνάρα ότι καλύπτοντας την Αν. Σακελλαρίου ουσιαστικά προσπαθούν να συγκαλύψουν όλο το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.