Συγκινημένη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα αποτεφρωτήρια στη Βουλή, μίλησε για τη δική της προσωπική εμπειρία με την αποτέφρωση του συζύγου της Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλγαρία.

Ads

Η κ. Βαγενά, που κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και έλαβε τη διαβεβαίωση πως η Πολιτεία θα αναλάβει πρωτοβουλία για ιδιωτικά αποτεφρωτήρια αφού «σκοταδιστικές δυνάμεις εμποδίζουν τους Δήμους να τα φτιάξουν», δάκρυσε μιλώντας για όσα έζησε με την αποτέφρωση του συζύγου της για την οποία αναγκάστηκε να πάει στη Βουλγαρία.

«Έπρεπε να βλέπατε – δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό – όταν ήμασταν στο γραφείο εκεί στη Σόφια και περιμέναμε… τον τρόπο με τον οποίο αγκάλιασε την τέφρα του αγαπημένου του προσώπου ένας νεαρός Βούλγαρος και την πήρε μαζί του. Είναι μεγάλη παρηγοριά», είπε δακρυσμένη και πρόσθεσε:

«Ελπίζω να βρουν τη δύναμη κάποιοι δήμαρχοι και κάποιοι ιδιώτες να συγκρουστούν με αυτόν τον σκοταδισμό. Δεν μπορεί να έχουμε Μεσαίωνα εμείς και να καταφεύγουμε στη Βουλγαρία. Κι οι Βούλγαροι είναι ένας λαός με βαθύ θρησκευτικό αίσθημα. Αν έχει σημασία αυτό για κάποιους ανθρώπους, σας λέω ότι εγώ όλο αυτό το διάστημα προσεύχομαι κάθε μέρα στην Παναγία και κάνω τον σταυρό μου. Δεν έχει καμία σχέση η πίστη με την επιλογή της κηδείας».

Η ερώτηση της Άννας Βαγενά και η απάντηση του Πάνου Σκουρλέτη, που προανήγγειλε τη κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τη δυνατότητα δημιουργίας ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων.