Το θέμα της ΣΕΚΑΠ διχάζει τη ΝΔ με στελέχη του κόμματος να εκφράζουν δημόσια την αντίθεσή τους στην κεντρική γραμμή όπως αυτή εκφράστηκε από την εκπρόσωπο του κόμματος Μαρία Σπυράκη.

Ads

Σημειώνεται πως το  Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνή αποφάσισε την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για την ιστορική καπνοβιομηχανία.

Η απόφαση για αναστολή της καταβολής του τελωνειακού προστίμου που επικυρώθηκε πρόσφατα σε βάρος της ΣΕΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να συνεχίσει για το επόμενο διάστημα τη λειτουργία της απρόσκοπτα και να άρει το μπλοκάρισμα της διακίνησης των προϊόντων στην εσωτερική αγορά, μέχρι την συζήτηση ης κύριας αίτησης που θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην εκπομπή του τοπικού σταθμού Xanthi Channel υποστήριξε πως η εταιρεία εταιρεία γνώριζε για το πρόστιμο και σημείωσε πως όποιος αγοράζει μία εταιρεία αγοράζει και τα βάρη της. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καταβάλει τμηματικά το πρόστιμο η εταιρεία.

Όμως η δήλωση της Μαρίας Σπυράκη προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις από γαλάζια στελέχη. «Η κ. Σπυράκη δεν γνωρίζει καλά το θέμα», σημείωσε ο πρώην βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ και τότε υπεύθυνος υπουργός για το ζήτημα της ΣΕΚΑΠ, Αλέξανδρος Κοντός και συνέχισε:

Ads

«Το πρόστιμο των 38.2 εκατ. ευρώ που επιβάλλεται στην ΣΕΚΑΠ είναι πέρα για πέρα άδικο… Η κυρία Σπυράκη δεν γνωρίζει το θέμα. Ο Ιβάν Σαββίδης όταν αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ το 2013 δεν γνώριζε για το θέμα του προστίμου όπως και οι άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Διότι έγινε διαγωνισμός. Συμμετείχαν 4 εταιρείες σε αυτόν. Σε καμιά δεν γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη αυτού του προστίμου και ευθύνες σε αυτό έχει και το ΤΕΛΩΝΕΙΟ. Θυμήθηκε πέντε χρόνια μετά να επιβάλει το συγκεκριμένο πρόστιμο; Η ΣΕΚΑΠ πρέπει απρόσκοπτα να συνεχίσει την λειτουργία της προς όφελος και της Τοπικής αλλά και της Εθνικής Οικονομίας».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κώστα Ζαγναφέρη, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία της ΣΕΚΑΠ «ούτε για μία ώρα». «Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και δεν με ενδιαφέρουν οι απόψεις και ας είναι από το ίδιο μου το κόμμα. Αν υπάρχει θέμα με το πρόστιμο να βρουν τους υπευθύνους να τους τιμωρήσουν και να τα πάρουν από αυτούς που το δημιούργησαν», τόνισε.

Τέλος, και ο Θωμάς Μιχόγλου, Δήμαρχος Τοπείρου και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, δήλωσε, στην ίδια εκπομπή, ότι πρέπει να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας των ανθρώπων, προσθέτοντας πως «η εργασία δεν έχει χρώματα ούτε κόμματα».