Προειδοποίηση στην Ελλάδα να μην μεταφέρει S-300 στην Ουκρανία απηύθυνε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κριμαία, Γκεόργκι Μουράντοφ.

Ads

Ο Μουράντοφ, μόνιμος εκπρόσωπος του Πούτιν στην Κριμαία, δήλωσε ότι η πρόθεση των ελληνικών αρχών να μεταφέρουν τα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-300 στην Ουκρανία είναι επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Η προειδοποίησή του έρχεται αφότου δημοσιεύματα, τα οποία επισήμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί, θέλουν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, να υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει τα συστήματα αεράμυνας S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία, εάν οι ΗΠΑ «εγκαταστήσουν συστήματα Patriot στη θέση τους».

Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti, ο Μουράντοφ είπε: «Μια τέτοια κίνηση της Αθήνας δεν θα ήταν μόνο μια παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία, αλλά και ένα επικίνδυνο βήμα προς τα δικά της εθνικά συμφέροντα, όπως η ελληνική κοινή γνώμη τονίζει ήδη ηχηρά».

Ads

Ο Ρώσος πρεσβευτής είπε ακόμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θυμάται ότι η Ρωσία προχώρησε από τις πάλαι ποτέ φιλικές σχέσεις με την Αθήνα και την Κυπριακή Δημοκρατία όταν τους προμήθευσε με αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα S-300 στα τέλη του περασμένου αιώνα.

«Ως Ρώσος πρέσβης τότε στην Κύπρο, μπορώ να σας υπενθυμίσω ότι δεν λειτουργούν εναντίον της Ρωσίας, γιατί είναι εξοπλισμένοι με ένα σύστημα αναγνώρισης «φίλου-εχθρού»», είπε.

«Ωστόσο, η μεταφορά αυτών των συστημάτων στο Κίεβο αναμφίβολα θα υπονόμευε ριζικά την ελληνική αμυντική δυνατότητα».