Η σημερινή παρουσία Γιούνκερ στην Αθήνα αποτελεί από μόνη της «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την Ελλάδα και, προσωπικά, προς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν έρχεται στην Αθήνα μόλις 24 ώρες πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα ανοίξει κι επισήμως η συζήτηση για το χρέος, κι επιλέγει να μιλήσει από το βήμα της ελληνικής Βουλής για να διακηρύξει – και, στην πράξη, να εγγυηθεί προσωπικά – τις δυνατότητες της μεταμνημονιακής Ελλάδας.
Επιπροσθέτως, στέλνει κι ένα ιδιαίτερο – και ηχηρό – μήνυμα προς το εγχώριο πολιτικό σύστημα, καθώς η επίσκεψή του γίνεται μετά από θερμό και ασύνηθες παρασκήνιο: Αρχικώς, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επρόκειτο να έρθει στην Αθήνα ως προσκεκλημένος του «Ιδρύματος Καραμανλή» για ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και η πρόσκληση και η εκδήλωση όμως ματαιώθηκαν, καθώς στην ΝΔ αποφασίστηκε πως δεν θα έκανε καλό στην… εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη μια ομιλία Γιούνκερ, η οποία θα περιλάμβανε εύσημα προς την κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει πετύχει στο μέτωπο της οικονομίας. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν όμως –διαμηνύοντας, κατά τις πληροφορίες, την έντονη δυσφορία του προς την ΝΔ –επέμεινε να έρθει στην Αθήνα, και κατόπιν τούτου προσκλήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Τα «δώρα» Γιούνκερ
Και μόνον γι αυτούς τους λόγους, η σημερινή ομιλία Γιούνκερ στην Βουλή είναι προφανές ότι «πιστώνει» με ισχυρά πολιτικά στηρίγματα την κυβέρνηση στην δύσκολη διαπραγμάτευση που έπεται με τους δανειστές. Κατά τις πληροφορίες, δε, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κομίζει μηνύματα που θα κάνουν ακόμη πιο καθαρή την στήριξη αυτή – μηνύματα, με αποδέκτες τόσο την Τουρκία και το ΔΝΤ, όσο και τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα υπερασπιστεί, έστω και με διπλωματικούς όρους, την επιλογή της αυτοδύναμης εξόδου από το Μνημόνιο, θα επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή περίοδο, και θα μιλήσει για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Κομισιόν προς χρηματοδοτική στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος. Πηγές από τις Βρυξέλλες μάλιστα, δεν αποκλείουν να εντάξει σ’ αυτό το πλαίσιο και την επισήμανση για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, την οποία ο ίδιος δεν κρύβει ότι θεωρεί κρίσιμη προϋπόθεση για την ασφαλή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Τα μηνύματα για το χρέος και τα μέτρα
Τα όσα θα πει δημοσίως όμως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποτελούν την μία – και θετική – όψη του νομίσματος. Στην άλλη όψη, εκείνη των κατ΄ιδίαν συναντήσεων που θα έχει με την πολιτική ηγεσία, οι οιωνοί είναι πιο συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά δύο καίρια και ανοιχτά ζητήματα: Την τελική μορφή της λύσης για το χρέος, και τον ρόλο του ΔΝΤ με ό,τι αυτός συνεπάγεται για την εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων του 2019 και 2020. Εδώ, οι πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο της Κομισιόν να τελεί σε λεπτή άσκηση ισορροπιών και στην γραμμή του «υβριδικού» μοντέλου, που έχει προαναγγείλει εδώ και μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.
Ως εκ τούτων, σε ό,τι αφορά ειδικά το θέμα του χρέους αναμένεται να μεταφέρει στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η πιθανότερη λύση είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην γαλλική πρόταση για αυτοματοποιημένο μηχανισμό απομείωσης και το γερμανικό μοντέλο που θέλει να συνδεθούν τα μέτρα ελάφρυνσης και με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις. Ενδεικτικές επ’ αυτού είναι μάλλον και οι προχθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος μίλησε στο Agence Europe για έναν «ημι-αυτόματο» μηχανισμό:
«Χρειαζόμαστε», είπε, «έναν μηχανισμό σταθερό και βιώσιμο. Εκτιμώ ότι ο αυτοματισμός είναι μία καλή βάση. Αυτός δεν θα πρέπει, ωστόσο, να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έκφραση πολιτικής βούλησης. Ας πούμε ότι ένα ημι-αυτόματο σύστημα είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή. Αλλά ας μην επιστρέψουμε σε έναν “χειροκίνητο” μηχανισμό».
Αγνωστο παραμένει επίσης εάν ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ θα πάρει ευθεία θέση για την παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με δεδομένη την επιμονή της Γερμανίας στην εμπλοκή του Ταμείου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πάντως, το πιθανότερο είναι πως θα συστήσει στην κυβέρνηση να επιμείνει περισσότερο στην διασφάλιση της εφαρμογής των θετικών αντίμετρων παρά στην ακύρωση ή μετάθεση των μέτρων του 2019 και 2020, δηλαδή των μειώσεων σε συντάξεις και αφορολόγητο. Εάν αυτές οι πληροφορίες επαληθευθούν, τότε το πιθανότερο είναι πως το τέλος του Μνημονίου θα βρει το ΔΝΤ να παραμένει στην θέση του «συνοδηγού»…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >