Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κατά τη σύντομη επίσκεψή του στην Αθήνα, ζήτησε να συναντηθεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον επικεφαλής του Ποταμιού χωρίς παρουσία τρίτων. 

Ads

Έτσι, δεν υπήρχε τρόπος να γίνουν διαρροές για το περιεχόμενο των συνομιλιών και η φημολογία έμεινε ανεπιβεβαίωτη: Τους ζήτησε να στηρίξουν στη Βουλή τα μέτρα που έρχονται; Τους ενθάρρυνε να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση; Η απάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών είναι έτσι κι αλλιώς αρνητική γιατί αν έκαναν τέτοια βήματα θα ήταν πολύ έντονα τα εσωκομματικά τους προβλήματα. Αλλά η πίεση που δέχονται είναι πραγματική και ισχυρή. 

Αυτό έγινε σαφές κατά τις επαφές που είχε στην Αθήνα η αντιπροσωπεία της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία παρακολουθεί την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Τα μέλη που ανήκουν στη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερασπίστηκαν την κυβέρνηση και απαντούσαν για λογαριασμό της σε όσους ασκούσαν κριτική για πράξεις ή παραλείψεις. Ήταν τόσο προφανής η στήριξή τους στην κυβέρνηση που προκλήθηκε αμηχανία σε συνομιλητές τους από την αντιπολίτευση. 

Η διάθεση των ευρωσοσιαλιστών να συνεννοηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον φέρουν όσο γίνεται πιο κοντά τους δημιουργεί εκ των πραγμάτων προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι που προβάλλουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. 

Ads

Άλλωστε, το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε δημόσια ότι κάθε συζήτηση για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αίσθηση ακριβώς επειδή ο πρώην πρωθυπουργός είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και διατηρεί πάντα ανοιχτούς διαύλους με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. 

Εντατικές διεργασίες 

Μετά τη συνάντηση της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση μιας επιτροπής που μέσα σε δύο μήνες θα παρουσιάσει πολιτικές θέσεις και προτάσεις για να φτιαχτεί τελικά το πλαίσιο συνεργασίας των δύο κομμάτων. 

Το Ποτάμι θέλει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για διεύρυνση της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» και άρα για συγχώνευση, το ΠΑΣΟΚ θέλει να διατηρήσει τον ηγεμονικό του ρόλο ως το μεγαλύτερο κόμμα του χώρου. Το κεντρικό θέμα είναι πώς θα χωρέσουν παλιοί και νέοι στις ίδιες λίστες όταν έρθει η ώρα, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο του νέου εκλογικού νόμου που αναμένεται σύντομα να κατατεθεί από την κυβέρνηση. 

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν συναντήσεις Γεννηματά – Παπανδρέου και Θεοδωράκη -Παπανδρέου για να ενταχθεί στην προσπάθεια το ΚΙΔΗΣΟ, κάτι που θα ενοχλήσει τον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος εμφανίζεται εκνευρισμένος. Μιλώντας στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας στη Βουλή επιτέθηκε στον πρώην υπουργό Ν. Σηφουνάκη (ο οποίος είχε καταγγείλει σχέσεις Βενιζέλου – Βγενόπουλου) για «υπηρεσίες γλειψίματος» στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος εκφράζει το όλον ΠΑΣΟΚ. 

Όλα αυτά έχουν μικρή σημασία όσο δεν τίθεται θέμα αλλαγής σύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό επίπεδο απαλλάσσει την Φ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη από δύσκολα διλήμματα. 

Αν, όμως, τεθεί στην πράξη θέμα αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού τότε τα σημερινά ανείπωτα της κεντροαριστεράς θα γίνουν αντικείμενο συζητήσεων με τους πιστωτές στη μία πλευρά του τραπεζιού.