Στον ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο «Γέφυρα» της κυβέρνησης για την  αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης διαβάζεται ως «γέφυρα ανατροπής» – ανατροπής πρωτίστως εργασιακής και κοινωνικής, με βαθιά ταξικά χαρακτηριστικά. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κρίση του κορονοϊού ως ευκαιρία για την επιβολή ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου, ενός «μνημονίου εγχώριας πατρότητας και ιδιοκτησίας», με πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Εκτιμούν ότι η μείωση των μισθών κατά 20% δεν είναι παρά μόνον η αφετηρία, βλέπουν μετά το φθινόπωρο να έρχεται «δόγμα του σοκ» και στο ασφαλιστικό, και προεξοφλούν ανατροπές και στο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς του Δημοσίου.

Ads

Μέσα από αυτή την πολιτική ανάλυση όμως πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη συγκυρία μπορεί να είναι η ευκαιρία και, μαζί, και η μεγάλη πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει και να αντιπαραθέσει την δική του εναλλακτική πρόταση. «Υπάρχει κοινωνικό αίτημα για μια νέα πρόταση εξουσίας, ρεαλιστική μεν αλλά με προοδευτικό πρόσημο και με αιχμή τον κόσμο της εργασίας και τις λαϊκές τάξεις», λένε χαρακτηριστικά πηγές της Κουμουνδούρου.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την πρόταση θα είναι η παρουσίαση από τον Αλέξη Τσίπρα, σήμερα το απόγευμα στο Ζάππειο, του επικαιροποιημένου προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» – ενός προγράμματος που στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης χωρίς να τραυματιστεί η κοινωνική συνοχή και στην διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής βάσης που θα διασφαλίζει ισότιμη συμμετοχή στα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα.

Το στοιχείο που τονίζεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως το πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι 2» είναι απολύτως «κοστολογημένο, τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό», ενώ οι βασικοί του άξονες καλύπτουν τέσσερα πεδία: Τα εργασιακά, η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το φορολογικό περιβάλλον για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από το lockdown, και τον πρωτογενή τομέα.

Ads

Στα εργασιακά, αιχμή του προγράμματος αποτελεί η διασφάλιση των θέσεων εργασίας χωρίς μισθολογικές απώλειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την πλήρη κάλυψη, σε ποσοστό 100%, των μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και την διατήρηση της σχέσης εργασίας που είχαν προ της κρίσης του κορονοϊού. Προβλέπεται, δηλαδή, η κάλυψη κατά 100% από το κράτος, των αποδοχών που αδυνατούν να καταβάλουν οι επιχειρήσεις, με παράλληλη δέσμευση ότι δεν θα μπουν οι εργαζόμενοι σε καθεστώς μειωμένης ή ευέλικτης εργασίας.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται απ’ ευθείας ενίσχυση από το κράτος με μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 80%, αλλά και «έξυπνα εργαλεία» για την ενίσχυση της ρευστότητά τους και την διασφάλιση κεφαλαίων κίνησης. Ως τέτοια εργαλεία υποδεικνύονται πιστωτικά σχήματα μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα έχουν ως κοινό στοιχείο ευνοϊκά δάνεια με βασικό εγγυητή το Δημόσιο. Αντίστοιχο εργαλείο αποτελούν και οι μικροπιστώσεις, όπως είχαν σχεδιαστεί στο νομοσχέδιο που ήδη ήταν έτοιμο επί κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2» περιλαμβάνει επίσης γενική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, καθώς και κατάργηση για εφέτος του τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.

Προβλέπονται επίσης μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα ο οποίος έχει μείνει πλήρως εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού, ενώ κεντρική θέση στο πρόγραμμα έχει η θέσπιση «εισοδήματος έκτακτης ανάγκης» για να αποτραπεί η μαζική φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση των ασθενέστερων εισοδηματικών ομάδων.

Το «εισόδημα έκτακτης ανάγκης» έχει σχεδιαστεί για να καλύψει 2.200.000 νοικοκυριά τα οποία περιλαμβάνουν ευάλωτους πολίτες, όπως ανέργους, μερικώς και επισφαλώς εργαζόμενους (π.χ. συμβασιούχους, απασχολούμενους με μπλοκάκια, ανασφάλιστους, καλλιτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες) και έχει ευθεία αναφορά στα τμήματα εκείνα της μεσαίας τάξης που στις τελευταίες εκλογές είχαν στραφεί στην ΝΔ αλλά τελικά είναι ανάμεσα σε εκείνους που πληρώνουν το βαρύτερο εισοδηματικό τίμημα μετά την πανδημία.