Εάν η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ μεθαύριο στη Σόφια βγάλει «λευκό καπνό», το πολιτικό σύστημα στην Αθήνα θα κληθεί να πάρει αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Κι ίσως πολύ σύντομα φανεί εάν το Μακεδονικό μπορεί όντως να οδηγήσει σε οριζόντια αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη, όπως έχει πει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ads

Αυτή την στιγμή, και μετά τη νέα τριμερή Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς στο Σούνιο, διπλωματικές πηγές δίνουν «πιθανότητες 70 προς 30» για λύση. Η οδός αυτής της λύσης αναζητείται μέσω ενός οδικού χάρτη που προβλέπει υπογραφή διμερούς συμφωνίας με το όνομα Gorna Makedonija μέσα στον επόμενο μήνα, και με γραπτή δέσμευση της πΓΔΜ προς τους διεθνείς οργανισμούς ότι η νέα ονομασία θα είναι erga omnes, θα κατοχυρωθεί δηλαδή συνταγματικά η ισχύς της και στο εσωτερικό της χώρας.

Σε αντάλλαγμα, τα Σκόπια θα πάρουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. καθώς και τη δέσμευση ότι θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ όταν αλλάξει η συνταγματική ονομασία. Ο χρονικός ορίζοντας γι αυτή την αλλαγή είναι ένα έως δύο χρόνια, και οι διαπραγματεύσεις του επόμενου διημέρου θα εστιάσουν στις εγγυήσεις και την «μη αναστρεψιμότητα» αυτής της συμφωνίας.

Πρόκειται για μια προσπάθεια στην οποία ρίχνει προσωπικά όλο το βάρος του ο πρωθυπουργός, ο οποίος φέρεται να πιστεύει βαθιά στην προοπτική της λύσης, ενώ παράλληλες πιέσεις προς τα Σκόπια ασκούνται τόσο από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, όσο και από τη Γερμανία. Στη Σόφια άλλωστε θα βρίσκεται και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ δεν θα περιοριστούν σε μία μόνον συνάντηση. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να πάει από αύριο στη Σόφια, οπότε και θα διεξαχθεί η σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Ads

Η συμφωνία στην Βουλή

Εάν αυτό το κλίμα αισιοδοξίας επιβεβαιωθεί, τότε η διμερής συμφωνία θα έρθει – σχετικά σύντομα – προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Κι ενώπιον αυτής της προοπτικής δοκιμάζονται ήδη προθέσεις, πολιτικές αντοχές, και κομματική συνοχή σε όλα τα μέτωπα.

Διαβάστε ακόμα: «Τα παρασκήνια του Μακεδονικού ζητήματος» του Σπύρου Κουζινόπουλου

Για την κυβέρνηση, το μείζον ερώτημα είναι η τελική στάση των ΑΝΕΛ. Επισήμως, η εκπρόσωπος του μικρού κυβερνητικού εταίρου επανέλαβε χθες ότι το κόμμα της τάσσεται κατά οποιασδήποτε συμφωνίας που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Ο υπουργός Επικρατείας, ωστόσο, Χριστόφορος Βερναρδάκης δήλωσε ότι ο Πάνος Καμμένος έχει αφήσει ανοιχτό πεδίο συζήτησης. Στο τραπέζι παραμένει πάντοτε, ως Plan B, η παραίτηση των υπουργών των ΑΝΕΛ – συμπεριλαμβανομένου και του Πάνου Καμμένου – αλλά με επαναβεβαίωση της στήριξης προς την κυβέρνηση, ενώ θεωρείται πιθανό να υπερψηφιστεί η συμφωνία από βουλευτές του κόμματος όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Ελενα Κουντουρά. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, θα υπάρχει σοβαρό πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση – γεγονός που ήδη αποτιμάται και στο Μαξίμου.

Οι… τέσσερις γραμμές της ΝΔ

Στην ΝΔ το Μακεδονικό εξακολουθεί να προκαλεί πολλαπλό πολιτικό ίλιγγο. Η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη δηλώνει ότι οι έως τώρα πληροφορίες δείχνουν στην κατεύθυνση μιας συμφωνίας «που δεν είναι αυτή που προτείνει η ΝΔ», το τι ακριβώς, όμως, προτείνει η ΝΔ παραμένει ανοιχτό ερώτημα. Και την εικόνα αποτυπώνει μάλλον εύγλωττα το σχόλιο παλαιού γαλάζιου στελέχους που λέει στο tvxs.gr πως η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν είναι κομμένη στα δύο, αλλά στα τέσσερα» στο θέμα του Μακεδονικού: Σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι «η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία», σε όσους απορρίπτουν κάθε χρήση του όρου Μακεδονία, στους υπερασπιστές της γραμμής Καραμανλή και του Βουκουρεστίου, και σε εκείνους που οχυρώνονται πίσω από τους ΑΝΕΛ και λένε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να υπερψηφίσει καμία λύση εάν δεν την ψηφίσει πρώτα ο Πάνος Καμμένος.

Το Κίνημα Αλλαγής

Ιδιαιτέρως σύνθετο έχει γίνει το τοπίο και στο Κίνημα Αλλαγής, και δη σε συνθήκες πλέον εσωτερικής σύγκρουσης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι έχουν ταχθεί εξ αρχής υπέρ της λύσης, ενώ θετικά έχουν τοποθετηθεί επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και ο Κώστας Σημίτης. Ενδιαφέρον στοιχείο παραμένει και η θέση Βενιζέλου ότι οι διεθνείς συμφωνίες υπερισχύουν του συντάγματος, μένει όμως να φανεί εάν αυτή η θέση παραμένει εν ισχύ και μετά την κλιμάκωση της στρατηγικής του «αντιΣΥΡΙΖΑ» μετώπου.

Η διευρυμένη πλειοψηφία

Ενώπιον αυτών των δεδομένων, και με ανοιχτή ακόμη την στάση του ΚΚΕ, η κυβέρνηση ζυγίζει και το «χαρτί» της πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, αν και πηγές του Μαξίμου χαρακτηρίζουν «πρόωρη» τη σχετική συζήτηση. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς πήρε αποστάσεις από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ ζητά πλειοψηφία 180 βουλευτών στην κύρωση της συμφωνίας, το δεδομένο ωστόσο είναι πως τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες επιθυμούν διευρυμένη πλειοψηφία. Και δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη – μεταξύ των οποίων και πάλι ο πρόεδρος της Βουλής – που θεωρούν ότι η «διεύρυνση» αυτή όχι μόνον μπορεί να φθάσει, αλλά και να ξεπεράσει τους 180…