Αν και οι αρμόδιοι επιστημονικοί και πολιτικοί υπεύθυνοι της κυβέρνησης για τη διαχείριση της επιδημίας του κοροναϊού υπεραμύνονται επί μέρες την τακτική της διενέργειας ελάχιστων διαγνωστικών τεστ, εντούτοις φαίνεται ότι υιοθετούν τις απόψεις επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αποτέλεσαν αντικείμενο της πρόσφατης επιστολής του Καθηγητή Βιοχημείας Δημήτρη Κουρέτα προς τον πρωθυπουργό. 

Ads

Όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης την Παρασκευή στο Υπουργείο Υγείας συγκροτείται Ειδική ομάδα εργαστηριακής επιτήρησης υπό τον καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη με τη συμμετοχή αρκετών καθηγητών και ερευνητών από τη χώρα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η ομάδα αυτή θα έχει στην ευθύνη της τον έλεγχο της εργαστηριακής επάρκειας με σκοπό την αύξηση των τεστ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, «το σχέδιο εστιάζει στην υποστήριξη και την αύξηση των εξετάσεων για τον COVID-19. Η αρχή γίνεται με την συμμετοχή εργαστηρίων, που θα αναπτύξουν σε μικρό χρονικό διάστημα τη μεθοδολογία της εξέτασης με βασικά αντιδραστήρια. Η προσπάθεια αυτή, γρήγορα θα επεκταθεί και σε άλλα ερευνητικά εργαστήρια, αλλά και σε νέες δράσεις που θα συνεισφέρουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα». 

Οι δράσεις αυτές, συνίστανται ουσιαστικά στην οργάνωση μαζικών ελέγχων και διαγωνιστικών τέστ σε όλη τη χώρα και πιστοποίηση μεγάλου αριθμού εργαστηρίων, ώστε να υπάρξει μια μαζική καταγραφή της εξάπλωσης του ιού στο γενικό πληθυσμό. Εντύπωση προκαλεί πάντως, ότι στη διάρκεια της εβδομάδας, οι αρμόδιοι παράγοντες είχαν αρνηθεί τη χρησιμότητα των μαζικών ελέγχων, δεχόμενοι μεγάλη κριτική από επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είχαν μιλήσει για fake news.

Ads

Απομένει να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό η αρμόδια Επιτροπή που συστήνεται, θα υλοποιήσει τις νέες εξαγγελίες.