Η πολύμηνη αδράνεια και ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της πανδημίας είχε σαν αποτέλεσμα το σοβαρότατο έλλειμα ενεργειών και την κρίση του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, με απώλειες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Κατατάσσοντας τη χώρα στις χειρότερες θέσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Ads

Η  απάντηση του ΕΟΔΥ και γενικότερα της πολιτείας απέδειξε ότι οι αρμόδιοι οργανισμοί και οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία τους δεν δείχθηκαν απολύτως τίποτε.

Αυτό δηλώνει, με το πρόσχημα της επιδημιολογικής επιτήρησης, η ανεπίκαιρη  εν μέσω πανδημίας επιλογή του ΕΟΔΥ για την εφαρμογή της πλατφόρμας τυχαιοποιημένων δειγματοληπτικών tests,  σαν να επρόκειτο για απλή επιδημιολογική μελέτη σε περίοδο ομαλών συνθηκών.

Οι εξαιρετικά χρήσιμοι τυχαιοποιημένοι έλεγχοι, ενώ είχαν αποκλεισθεί από την επιδημιολογική επιτήρηση με στόχο την κατάρτιση σοβαρών επιδημιολογικών χαρτών, στο διάστημα όλων των προηγούμενων μηνών, εμφανίστηκαν τελευταία ως οργανωμένη στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια εκτεταμένη διασπορά.  Σε τέτοια περίπτωση επιβάλλεται όμως η μαζική και εκτεταμένη ανίχνευση των πολυάριθμων κρουσμάτων.

Ads

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η λανθασμένη επιλογή του πλέον ακατάλληλου για την περίσταση μέσου, των αντιγονικών rapid tests, που εξ αντικειμένου, σύμφωνα με τις ίδιες τις προδιαγραφές του προϊόντος, αλλά και με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και την αποκτηθείσα πλέον διεθνή εμπειρία, είναι πολύ χρήσιμα και κατάλληλα για να ανιχνεύσουν τα συμπτωματικά άτομα.

Ή για να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο σε συγκεκριμένους κλειστούς πληθυσμούς και με την προϋπόθεση να επαναλαμβάνονται σε αυτούς τους ίδιους τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά  δεν επαρκούν για να καλύψουν το μείζον πρόβλημα της ανίχνευσης των ασυμπτωματικών, που επιλύεται μόνο με μαζικά εκτεταμένα μοριακά (PCR) tests στο γενικό πληθυσμό.

Η εμμονή των υπευθύνων σε έναν τέτοιο σχεδιασμό υποδηλώνει αν μη τι άλλο, την προσπάθεια συγκάλυψης του τραγικού ελλείμματος  που προκύπτει από τη μη  σωστή και ολοκληρωμένη εφαρμογή στρατηγικής του testing, της ιχνηλάτησης και της σωστής απομόνωσης των κρουσμάτων και των επαφών τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί το αποτελεσματικό σπάσιμο των αλυσίδων που σε συνδυασμό με τη λειψή ιχνηλάτηση καθίσταται σχεδόν αδύνατο. Η κατ’ εξακολούθηση λανθασμένη αυτή τακτική, στην οποία απουσιάζουν η προβλεψιμότητα, η προνοητικότητα και η πρόληψη, θα συνεχίσει να οδηγεί σε νέες εκατόμβες θυμάτων.

Από την άλλη το ζήτημα της διαφάνειας και της διάθεσης των πλήρη στοιχείων στη δημοσιότητα, σε πραγματικό χρόνο, σε ψηφιακή μορφή, με πίνακες, διαγράμματα και αναλυτικές εκθέσεις, με tests και κρούσματα ανά περιοχή, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, εξακολουθεί να μην προκαλεί καμία ευαισθησία στους διαχειριστές της πανδημίας.

Επιμένουν να χαρακτηρίζουν ως επαρκή ενημέρωση του κοινού και των επιστημόνων της χώρας μας, την παράθεση επιλεγμένων ανεπαρκών και μεμονωμένων δεδομένων, παραλείποντας τις πλέον σοβαρές, κρίσιμες και απαραίτητες παραμέτρους, καθιστώντας ακόμη και τα ίδια τα στοιχεία αναξιόπιστα και αμφισβητήσιμα.

Δυστυχώς, ακολουθώντας την ίδια τακτική όσον αφορά την επιβεβλημένη τους υποχρέωση να ενημερώνουν τους διεθνείς οργανισμούς και τις διεθνείς βάσεις δεδομένων, για την παρακολούθηση της πανδημίας, δημιουργούν μια πλασματική ωραιοποιημένη εικόνα για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας.

Για  να αποφύγουν την δικαιολογημένη αγανάκτηση που προκύπτει από την πλημμελή ενημέρωση και την εμφανώς κατωτέρου των περιστάσεων παρουσίαση των επιδημιολογικών δεικτών και στοιχείων, που αναμφισβήτητα δηλώνει το σοβαρό έλλειμμα στο έργο της επιδημιολογικής επιτήρησης, επιδιώκουν να δημιουργήσουν την εντύπωση, ότι δήθεν πρόκειται για στοιχεία και αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών οργανισμών.

Αποσιωπώντας το γεγονός ότι οποιαδήποτε επεξεργασία των οργανισμών αυτών προϋποθέτει την παροχή στοιχείων, που μόνο η χώρα μας είναι αρμόδια και ικανή να τους διαθέσει. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι κάθε διάγραμμα ή πίνακας συνοδεύεται από την υποσημείωση ότι τα στοιχεία που παρατίθενται, προέρχονται από τις δηλώσεις των ίδιων των κρατών μελών.