Την πιστοποίηση εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, με την οποία το Ριάντ επιβεβαιώνει ότι ο Βασ. Παπαδόπουλος είναι ο «διακηρυγμένος εκπρόσωπος» για να διεκπεραιώσει τη διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργείων Εθνικής Άμυνας, δημοσιεύει σήμερα «Η Αυγή».

Ads

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα παρουσιάζει την επίμαχη πιστοποίηση που αποδεικνύει πως η Σαουδική Αραβία είχε όντως εξουσιοδοτήσει τον Βασ. Παπαδόπουλο και την εταιρεία Ολυμπιακή Βιομηχανία με έδρα την Αξιούπολη του Κιλκίς.

Όπως γράφει η «Αυγή», η μετάφραση του επίσημου εγγράφου της πιστοποίησης, που εστάλη στα αγγλικά από τον συνταγματάρχη Αντέλ Αλσαΐφ, αναπληρωτή διευθυντή Στρατού και Πυρομαχικών του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, με παραλήπτη την κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, πιστοποιεί επί λέξει: «Με αυτή την επιστολή πιστοποιούμε ότι ο κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, με αριθμό διαβατηρίου ΑΜ0939258 της “OLYMPIC INDUSTRIES SA, ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ ΚΙΛΚΙΣ, 61400, ΕΛΛΑΔΑ, είναι ο ανακηρυγμένος εκπρόσωπος για να ολοκληρώσει τα νομικά, λογιστικά και εμπορικά ζητήματα που συνδέονται με τα αποθέματα εξοπλισμών της ελληνικής κυβέρνησης, σε σχέση με τις προαποφασισθείσες παραγγελίες του υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας».

Υπενθυμίζεται ότι, με πρωτοσέλιδο της, η εφημερίδα «Τα Νέα» έγραφε για δήθεν σύλληψη του διευθυντή της εφημερίδας, στον απόηχο της αντιπαράθεσης γύρω από το θέμα της πώλησης πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά της εφημερίδας εξαιτίας του πρωτοσέλιδου, το οποίο ο υπουργός χαρακτήρισε συκοφαντικό. Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος και αστυνομικές πηγές, δεν έχει κατατεθεί μήνυση, άρα δεν μπορεί να υπήρξε και απόπειρα σύλληψης.

Ads

Η εφημερίδα παρουσίαζε τηλεγράφημα του προξένου στην ελληνική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία, ενώ στο ρεπορτάζ κατηγορεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πως κινήθηκε «με πρωτόγνωρη σπουδή να συνυπογράψει τη συμφωνία με τον επιχειρηματία Βασ. Παπαδόπουλο για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, παρακάμπτοντας ταυτόχρονα με προκλητικό τρόπο την άγνοια που εξέφραζαν οι αραβικές στρατιωτικές Αρχές για την ύπαρξη και εμπλοκή του εν λόγω επιχειρηματία». Σύμφωνα με το επίμαχο απόσπασμα από το τηλεγράφημα του Ηλ. Κλουβάτου της 12ης Ιουνίου του τρέχοντος έτους, «Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν επιθυμία συνομιλίες να γίνονται “Government to Government” (σ.σ.: κυβέρνηση προς κυβέρνηση). Σημειωτέον πως είναι άλλο πράγμα το… υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας και άλλο «Σαουδάραβες στρατιωτικοί». 

image

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Ν.Δ.

Κατόπιν του πρωτοσέλιδου των ‘Νέων’, η Ν.Δ. διοργάνωσε χθες έκτακτη συνέντευξη Τύπου με την εκπρόσωπο του κόμματος Μαρ. Σπυράκη και τον τομεάρχη Άμυνας Βασ. Κικίλια, κάνοντας λόγο για «εξόφθαλμο σκάνδαλο». Τα γαλάζια στελέχη κατήγγειλαν ότι ο Π. Καμμένος επικαλείται «πληρεξουσιότητα του Βασ. Παπαδόπουλου, παρουσιάζοντας όμως ένα έγγραφο που αφορά όχι την πώληση για τα βλήματα των 105 εκατοστών, αλλά την πώληση των αμερικανικών βομβών ΜΚ 82». Επικαλέστηκαν, ακόμη, το έγγραφο του Ηλ. Κλουβάτου και παρουσίασαν άλλο ένα έγγραφο, που δείχνει ότι ο ίδιος επιχειρηματίας «εκπροσωπεί και το Βασίλειο της Ιορδανίας προκειμένου να πουλήσει τα ίδια όπλα». «Ρωτάμε ευθέως, ο κ. Παπαδόπουλος εκπροσωπεί και το Βασίλειο της Ιορδανίας και τη Σαουδική Αραβία για τα ίδια όπλα;» διερωτήθηκε ο Β. Κικίλιας. Επίσης, η Μαρ. Σπυράκη ρώτησε τον πρωθυπουργό «για ποιο λόγο καλύπτει το εξόφθαλμο σκάνδαλο;» τον υπουργό Εξωτερικών αν γνώριζε την επίσημη αλληλογραφία του υπουργού Αμύνης με τον Έλληνα πρόξενο στη Σαουδική Αραβία».

Οργισμένη διάψευση

Σημειώνεται ότι, ήδη από χθες το πρωί, ο Π. Καμμένος κατήγγειλε, μέσω του Σκάι, πως «το πρωτοσέλιδο των ‘Νέων’ είναι ψευδές», ενώ ανακοίνωσε ότι «ζήτησε να αναρτηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ένα έγγραφο που αφορά τη διακρατική συμφωνία με την άδεια εισαγωγής των συγκεκριμένων πυρομαχικών που υπογράφεται από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας επισήμως και αναφέρει ότι είναι διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών και υπεύθυνος για την εξαγωγή αυτή είναι ο κ. Παπαδόπουλος, που εκτελεί χρέη της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα”.

«Από πέρυσι στον Κικίλια»

«Εμείς πήραμε πιστοποιητικό το οποίο ξεκαθαρίζει ότι εκπρόσωπος του κράτους αυτού είναι ο κ. Παπαδόπουλος. Η διακρατική συμφωνία είναι αυτή που έχει αναρτηθεί στο site του υπουργείου. Το Ιούνιο υπεγράφη η συμφωνία που λέει ότι ξεκινούν οι διαδικασίες» επισήμανε ο Π. Καμμένος. Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι «υπεύθυνος για τις σχέσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τρίτες χώρες είναι ο στρατιωτικός ακόλουθος», υπονοώντας, προφανώς, πως ο πρόξενος ήταν αναρμόδιος. «Όταν ο κ. Κλουβάτος και κάποια στελέχη της πρεσβείας επιθυμούσαν να γίνει διά της πρεσβείας κι όχι διά του στρατιωτικού ακολούθου η δουλειά για να εμπλακούν μέσα κάποιοι εκ των εμίρηδων που έχουν προφυλακιστεί», κατήγγειλε ο Π. Καμμένος, επαναλαμβάνοντας πως υπάρχει πιστοποίηση του Βασ. Παπαδόπουλου ως εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου από τη Σαουδική Αραβία. «Έχει το έγγραφο ο Κικίλιας» τόνισε. «Το πιστοποιητικό ξεκαθαρίζει ότι υπεύθυνος εκ μέρους του κράτους αυτού είναι ο κ. Παπαδόπουλος. Το έστειλε ο στρατιωτικός ακόλουθος, το έχω δώσει στον Κικίλια από πέρυσι» επανέλαβε εκ νέου ο Π. Καμμένος.

«Κάποιοι πάνε να κάνουν μπίζνες»

Συγχρόνως, ο Π. Καμμένος διατύπωσε και βαριές καταγγελίες: «Κάποιοι πάνε να κάνουνε μπίζνες, προσπαθούσαν να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία, αυτοί που συνελήφθησαν από τον Διάδοχο» τόνισε, για να προσθέσει πως «πήγαιναν να κάνουν μπίζνες και να παρακάμψουν το σαουδαραβικό κράτος, αυτοί οι εμίρηδες που τους μάζεψαν τώρα, επανειλημμένως πίεζαν διά της Ελληνικής πρεσβείας, που δεν έχει καμία αρμοδιότητα».