Το δικό του εύγλωττο μήνυμα προς τον Μάρτιν Σουλτς έστειλε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας εν μέσω των κρίσιμων εξελίξεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία – ένα μήνυμα, με ειδικό πολιτικό βάρος καθώς ήρθε μετά και την πρωινή συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής των γερμανών σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς, λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του απο το Μέγαρο των Ιλισίων.

Ο Μάρτιν Σουλτς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα πολιτικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο Βερολίνο μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας τον προέτρεψε να μπει στην συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης με μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη και φέρεται να του είπε: «Η πραγματικά αριστερή και προοδευτική στάση δεν είναι να διατηρείς τη καθαρότητα των θέσεων σου αλλά να δίνεις μάχες για εφικτές αλλαγές προς όφελος των πολλών. Αν τώρα μπορείς αυτό να το πετύχεις, είναι ίσως μα ευκαιρία που δε πρέπει να χαθεί».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την  πιθανότητα παρατεταμενης πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία, ενόψει μάλιστα των κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της ΕΕ και τις  αλλαγές στην ευρωζώνη.

Ads

Η παρέμβαση Τσίπρα ήρθε μετά την ολονύχτια συνεδρίαση των γερμανών σοσιαλδημοκρατών – μια συνεδρίαση, η οποία άνοιξε παράθυρο επιστροφής του SPD στην διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά την έως τώρα αρνητική στάση του Μάρτιν Σουλτς.

Ηρθε επίσης μετά την μακρά συνάντηση που είχαν το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμμανουέλ Μακρόν – μια συνάντηση, στην οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν οιπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, η πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο συντονισμός για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την ευρωζώνη, καθώς και η επιτάχυνση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε επίσης επικοινωνία με τον Μάρτιν Σουλτς προχθές, ενώ σήμερα το μεσημέρι και φθάνοντας στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Η ευρωπαϊκή κινητικότητα εντείνεται σε όλα τα επίπεδα ενώπιον της απειλής πολιτικού αδιεξόδου στη Γερμανία – ενός αδιεξόδου, το οποίο πέραν των μεγάλων θεσμικών αλλαγών στην Ευρώπη θα μπορούσε να εκτρέψει και τα χρονοδιαγράμματα ταχείας ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος και έναρξης της συζήτησης για το χρέος.

Οι πιέσεις προς το SPD και τον Μάρτιν Σουλτς να διαπραγματευτεί την δημιουργία νέου μεγάλου συνασπισμού με την Μέρκελ έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο 24ωρο σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός Γερμανίας, με πρωταγωνιστή τον επίσης σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της χώρας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ.

Σύμφωνα, δε, με σημερινό δημοσίευμα της Bild, και μετά την νυχτερινή συνεδρίαση του SPD, ο κ. Στάινμάγιερ σχεδιάζει για την επόμενη εβδομάδα κοινή συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Μάρτιν Σουλτς και τον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ.

Οπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, στόχος της συνάντησης είναι να δρομολογηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης συνεργασίας.

«Θα περιμένουμε την περαιτέρω διαδικασία από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από σεβασμό στον θεσμό του προέδρου, το κόμμα είναι διατεθειμένο να συζητήσει με τα άλλα κόμματα. Tο SPD έχει τη σταθερή πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις και δεν θα μείνει έξω από αυτές» τόνισε ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών  Χουμπέρτους Χάιλ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να σχηματιστεί ξανά μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός.