Mε παρακαταθήκη λύσης την ιστορική ανταλλαγή των χαρτών ελληνοκυοπρίων και τουρκοκυπρίων για το εδαφικό και με ανοιχτό σε διεθνές επίπεδο πλέον το θέμα των εγγυήσεων ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.
Όπως αποφασίστηκε, το επόμενο πλέον βήμα θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών – μιας ομάδας εργασίας η οποία θα καταγράψει τις θέσεις των πλευρών στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Το πόρισμα των εργασιών των τεχνοκρατών θα κρίνει και πότε θα συνεχιστεί η Διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο. Καθ’ ότι, δε, η διαδικασία είναι open ended, επαναβεβαιώθηκε ότι η Διάσκεψη θα συνεχιστεί από το σημείο στο οποίο διεκόπη χθες.
Κατά τις χθεσινές εργασίες μπήκε στο τραπέζι και η πρόταση για συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών χωρών (Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) στις 23 Ιανουαρίου – μια πρόταση, την οποία παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αλλά κατά πληροφορίες υπήρξαν διαφωνίες των υπολοίπων πλευρών ως προς τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σε ό,τι αφορά το καίριο ζήτημα των εγγυήσεων, ο Νίκος Κοτζιάς παρουσίασε και το αναλυτικό πλαίσιο της ελληνικής θέσης η οποία προβλέπει «αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο σε συνεχή ροή».
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μια «μεγάλη αποχώρηση την πρώτη εβδομάδα, ενδεχομένως και την πρώτη μέρα», και ακολούθως συνεχή ροή αποχώρησης με καταληκτική ημερομηνία.
«Το Κυπριακό είναι, πάνω απο όλα, θέμα κατοχής», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς, προτείνοντας παράλληλα να τεθεί το όλο σχέδιο «υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να υπάρξει μια ειδική ομάδα που να καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της ΕΛΔΥΚ- δεν έχουμε καμία αντίρρηση-, τον οπλισμό που έχει και τον τύπο του οπλισμού και να μπορεί αυτή η ομάδα κατόπιν – ο ΟΑΣΕ και ο ΟΗΕ έχουν μεγάλες εμπειρίες – και να καταγράφει τη ροή αποχώρησης αυτών των ομάδων».
Εστιάζοντας περαιτέρω στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης τόνισε ότι το κεντρικό πρόβλημα ως προς την απόκλιση απόψεων είναι το ζήτημα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, τονίζοντας την ανάγκη κατάργησης του καθεστώτος αυτού.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχιση της διαδικασίας, τονίζοντας ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος σε εδαφικό, περιουσιακό και εξωτερική πολιτική, ενώ υπογράμμισε πως μια ενδεχόμενη συμφωνία θα επικυρωθεί από τους δύο λαούς.
Ο Αντόνιο Γκουτιέρες επεσήμανε πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για τους δύο ηγέτες Αναστασιάδη και Ακιντζί, αλλά τόνισε: «Θα εργαστούμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο, για να φτάσουμε στην επίλυση».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >