Οι αυτοσχεδιασμοί προβεβλημένων στελεχών της Ν.Δ., με τεχνοκρατικό προφίλ, στο πεδίο της φορολογίας, βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης και πυροδοτούν ειρωνικά σχόλια στα social media.

Ads

Οι Άκης Σκέρτσος και Χάρης Θεοχάρης έχουν βαλθεί να πείσουν ότι, μία αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων θα ευνοούσε τα πιο εύπορα κοινωνικά στρώματα. Αμφότεροι έθεσαν σε νέα δοκιμασία το περιεχόμενο της «αριστείας», που αποτελεί και τη σημαία της «νεομητσοτακικής» Ν.Δ.

Η πορεία τους δε, πριν τους καλέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στρατευτούν στη γαλάζια παράταξη, δεν δικαιολογεί την έκφραση  τέτοιων οικονομικών κομπογιαννιτισμών. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. υπήρξε διευθυντής του ΣΕΒ επί πέντε έτη (2014 – 2019) ενώ  ο κ. Θεοχάρης διετέλεσε – από τις αρχές του 2013 ως και τον Ιούνιο του 2014 – Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο Υπουργείο Οικονομικών.    

Στα δημοσιογραφικά και πολιτικά πηγαδάκια, ουδείς πάντως αμφισβητεί την επιστημονική – τεχνοκρατική επάρκεια των Σκέρτσου – Θεοχάρη. Στελέχη δε του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. διακρίνουν διττό στόχο πίσω από τις δηλώσεις και αναρτήσεις που επιχειρούν να δικαιολογήσουν την απροθυμία της Ν.Δ. να μειώσει ΦΠΑ και ΕΦΚ. 

Ads

Ο διττός στόχος 

Από τη μία, θεωρούν ότι τα δύο στελέχη δεν ορρωδούν προ ουδενός – ρισκάροντας και την πολιτική τους υπόσταση – για να καθησυχάσουν τους «έχοντες και κατέχοντες» και τα ευρύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα ποσά, άλλωστε, που άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων αγνοούνται.

Από την άλλη, οι πιο παρατηρητικοί, στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διακρίνουν ότι μέσα από αυτές τις…πρωτοποριακές προσεγγίσεις, οι αξιωματούχοι της Ν.Δ. επιδιώκουν να παραμείνει η ατζέντα στο πεδίο της φορολογίας. Κι αυτό διότι, πρόκειται για ένα προνομιακό γήπεδο σπέκουλας. 

Όπως εξηγούν στο tvxs, η Ν.Δ., χέρι – χέρι με τα φιλικά της media, επενδύει στον φόβο και προβάλλει το αφήγημα ότι δήθεν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν κρυφή φορομπηχτική ατζέντα. Ο στόχος, σύμφωνα με την ίδια ερμηνεία, είναι προφανής: Η γαλάζια παράταξη επιδιώκει να σκεπάσει με το τσουνάμι των fake news το γεγονός ότι λείπουν από το πρόγραμμα της οι ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους.

Με ανησυχία, εντούτοις, κάποιοι αξιωματούχοι της Κουμουνδούρου, διαπιστώνουν ότι η ηγεσία του κόμματος πέφτει, κάπου κάπου, στην παγίδα. Οι συνεχείς υπενθυμίσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει αύξηση της φορολογίας, όπως τον κατηγορούν, αλλά μείωση των έμμεσων φόρων» δίνει την εντύπωση ενός πολιτικού χώρου απολογούμενου και αμυνόμενου στην προπαγάνδα της Ν.Δ.
Φυσικά, τα ίδια στελέχη, δεν παραβλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κάηκε» τις παραμονές των πρώτων εκλογών με τις προσωπικές θέσεις Κατρούγκαλου και πλέον «φυσάει και το γιαούρτι». Τονίζουν, εντούτοις, ότι εφεξής ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. πρέπει με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό να εκπέμψει το θετικό αφήγημα, «το τι θα έκανε ως κυβέρνηση και όχι τι δεν θα έκανε», όπως αναφέρουν. 

Απόψε η παρουσίαση του προγράμματος 

Η γραμμή αφετηρίας, για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού, έχει χαραχτεί. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους», θα παρουσιάσει απόψε στις 19:30 στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι ο πρόεδρος του κόμματος.