Ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι υπουργοί και υφυπουργοί της  νέας κυβέρνησης. Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε σε δύο δόσεις. Πρώτα ο θρησκευτικός και στη συνέχεια ο πολιτικός όρκος. 

Ads

Όλοι οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν πολιτικό όρκο, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους οι οποίοι έδωσαν θρησκευτικό όρκο. Ειδικότερα με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν οι: Π.Καμμένος, Π.Κουρουμπλής, Πανούσης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Ελενα Κουντουρά, Π.Σγουρίδης, Π.Νικολούδης, Δ.Μάρδας. Στη διαδικασία σημειώθηκε καθυστέρηση λόγω των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις συνενώσεις των υπουργείων και το διαφορετικό τυπικό της ορκωμοσίας.

Η ορκωμοσία

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι την οικονομία την χειρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί και εκείνος θα προσπαθήσει να εισάγει τον συντονισμό και τη συνεργασία. Σε ό,τι αφορά τις πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι «όλοι καταλαβαίνουν πως χρειάζεται μια αλλαγή πολιτικής και μένει να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο».

Η δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη, του νέου υπουργού Οικονομικών

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη που τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε, θα πάνε όλα καλά», ενώ «θα πάμε καλά» ανέφερε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Δήλωση Σταύρου Κοντονή, υφυπουργού Αθλητισμού

Δήλωσεις του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Θοδωρή Δρίτσα, και της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι «τα αυτιά των εταίρων είναι ανοιχτά για όσους έχουν κάτι να πουν». Η Νάντια Βαλαβάνη, αρκέστηκε να δηλώσει: «Θα τα καταφέρουμε».

Δηλώσεις αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, και της αναπληρώτριας υπουργού για την καταπολέμιση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπουλου

Δήλωση αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι ο τομέας του είναι δύσκολος και δημιουργικός:

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, τόνισε την ανάγκη συμπαράστασης της κοινωνίας και επισήμανε ότι πρέπει να ξαναφιλιώσουμε αστυνομία και κοινωνία.

Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, να σταματήσουμε τις μειώσεις των συντάξεων και αν στηρίξουμε χρηματοοικονομικά το ασφαλιστικό σύστημα, δήλωσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. «Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι και αποφασισμένοι, έχουμε πολύ μεγάλο θάρρος που το έχουμε πάρει από την ψήφο του ελληνικού λαού. Θα προχωρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος» είπε και κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είπε πως για το υπουργείο Άμυνας δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά ημέρα πένθους για τα δύο παιδιά που χάθηκαν. «Έχω ζητήσει να τηρηθεί το τριήμερο πένθος και να μην γίνει η παράδοση και παραλαβή», ανακοίνωσε. «Χρειάζονται προσεκτικά αλλά και αποφασιστικά βήματα για να γυρίσουμε σελίδα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο οποίος υπογράμμισε πως «η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά αγγίζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας».