Η θερμοκρασία στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβαίνει συνεχώς, χωρίς να υπάρχει κοινό. Τίποτα δεν δείχνει έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου και αυτό εντείνει τις αγωνίες των κομμάτων που αναζητούν τρόπους συσπείρωσης και κινητοποίησης της λαϊκής βάσης.
 

Ads

Το επόμενο διάστημα θα έχει περιοδείες πολιτικών αρχηγών από πόλη σε πόλη και ανοιχτές εκδηλώσεις με την προσδοκία ότι σταδιακά θα αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στα προεκλογικά δρώμενα. 

Από την επόμενη εβδομάδα, άλλωστε, αναμένεται να ξεκινήσουν μετρήσεις για τις επιδόσεις των υποψήφιων ευρωβουλευτών και αυτό εκ των πραγμάτων θα πυροδοτήσει πολιτική και παραπολιτική κουβέντα γύρω από τις ενδεχόμενες πρωτιές, που αυτή τη φορά θα έχουν ξεχωριστή σημασία, αφού θα πρόκειται για πανελλαδική κάλπη και πολλές χιλιάδες σταυρούς. 
 
Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει τη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της οικονομίας επενδύοντας στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και σε μια ισχυρή δέσμευση από το Γιούρογκρουπ της 5ης Μαίου για την απομείωση του ελληνικού χρέους χάρη στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Παράλληλα, επιζητά την ανάδειξη και τη δραματοποίηση εσωκομματικών προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καλλιεργεί την εντύπωση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χαοτικό και αδυνατεί να συνθέσει τις αντιθέσεις του.

Από εκεί και πέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου θέτουν το εκλογικό δίλημμα στη βάση της διάζευξης «σταθερότητα ή περιπέτεια», υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός εγγυάται τη μετάβαση από την εποχή των μνημονίων και της λιτότητας στην εποχή της ανάπτυξης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί κίνδυνο ακύρωσης των κατακτήσεων που έχουν επιτευχθεί. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού κυριαρχεί η αίσθηση ότι ο Α. Σαμαράς παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης και για το λόγο αυτό μια παραλλαγή του εκλογικού διλήμματος που προτάσσουν είναι το «Σαμαράς ή Τσίπρας» αφού πιστεύουν ότι ο Α. Σαμαράς διατηρεί πλεονέκτημα στον δείκτη της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.  

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι καλεί τους πολίτες να επιλέξουν «Ελλάδα ή Μέρκελ» και ότι ψηφίζοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι σαν να στηρίζουν τον Β. Σόιμπλε. Κεντρική θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι έρχεται νέο μνημόνιο, ότι το τέλος της λιτότητας είναι ένα μεγάλο ψέμα προεκλογικής κατανάλωσης, και ότι η θηλιά των πιστωτών δεν πρόκειται να χαλαρώσει παρά μόνο αν έρθει πολιτική αλλαγή εδώ. 

«Ο κ. Σαμαράς και η παρέα του εκπροσωπούν και επιδιώκουν την ανωμαλία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας,  χθες βράδυ σε ομιλία του στην Κρήτη. Και πρόσθεσε:  «Το δίλημμα γίνεται κάθε μέρα πιο ξεκάθαρο: Με την Αριστερά ή με την Μέρκελ. Με την Ελλάδα ή με τη Βαυαρία. Και τελικά: Με την ομαλότητα ή με την ανωμαλία».

Η Κουμουνδούρου προσπαθεί να απαντήσει στην κατασκευή του φόβου γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ με την καλλιέργεια ελπίδας για τις δυνατότητες μιας ουσιαστικής αλλαγής της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, ενώ προσπαθεί να αφήσει πίσω τις εσωκομματικές αρρυθμίες γύρω από τις υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές. Ερωτηματικά υπάρχουν σχετικά με το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι πριν από την 25η Μαΐου η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Μπαλτάκου που έχει ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού το κοινοβούλιο θα μείνει ανοιχτό για λίγες μέρες, μέχρι τις 9 Μαΐου. Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει γνωστός μέχρι στιγμής, δεν προβλέπεται συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις αποκαλύψεις των σχέσεων του πρώην γ.γ. της κυβέρνησης με τη Χ.Α που συγκλόνισαν τη χώρα – αλλά μόνο για λίγες μέρες.