«Ο φόβος φεύγει. Η αλλαγή έρχεται. Οι πολιτικές της καταστροφής φεύγουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται. Η τρόικα φεύγει» είπε στην ομιλία του στη Ρόδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ζήτησε στην ψήφο του λαού για μια μεγάλη εκλογική νίκη που θα δώσει αυτοδυναμία «όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές». 

Ads

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαράς κυρίως με αφορμή την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι στην Ελλάδα. «Ποιόν λοιπόν έφερε να τον υποστηρίξει ο κος Σαμαράς; Τον πρωθυπουργό των πλειστηριασμών και των εξώσεων. Ίσως με αυτόν το τρόπο να ήθελε υποσυνείδητα να συμβολίσει, αυτό που περιμένει και τους Έλληνες, αν επανεκλεγεί και συνεχίσει την εφαρμογή των μνημονίων» τόνισε. «Αυτό θα αποτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις 26. Γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ, κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη. Τελεία και παύλα» πρόσθεσε.
 
«Η δική μας μάχη δεν είναι μόνο μάχη της Ελλάδας. Είναι μάχη και της Ισπανίας.  Είναι μάχη όλων των λαών του ευρωπαϊκού νότου.  Είναι μάχη για τη λύση του προβλήματος του χρέους που βυθίζει την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, στην ύφεση και στη φτώχεια. Είναι μάχη για μια δικαιότερη Ευρώπη» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.


 

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της προεκλογικής κινδυνολογίας σημειώνοντας ότι «κορυφαίοι παράγοντες της Ευρώπης, διανοούμενοι, οικονομολόγοι διαψεύδουν την κινδυνολογία του κυρίου Σαμαρά. Το ζήτημα του αβίωτου χρέους μπαίνει πια στην ατζέντα. Όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ όχι πρόβλημα. Αλλά λύση».
 
Για τους δανειστές υποστήριξε ότι «δηλώνουν έτοιμοι να διαπραγματευτούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Και αν δείτε τις επίσημες δηλώσεις τους, ήδη διαπραγματεύονται. Σε μας απευθύνονται πλέον όλοι. Ακόμα κι εκείνοι που εμφανίζονται άκαμπτοι, σηκώνουν σήμερα ψηλά τον πήχη, για να κερδίσουν αύριο περισσότερα. Αλλά έχουνε πια οι φύλακες την γνώση. Και ο νοών νοήτω».
 
Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με καλή πίστη αλλά με ένα κριτήριο: το καλό του ελληνικού λαού και της πατρίδας. «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και τους θεσμούς τη μάχη. Με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Αλλά με γνώμονα την απαλλαγή της Ελλάδας από την ομηρεία του χρέους.  Και την απαλλαγή της Ευρώπης από μια πολιτική που τη διαλύει».
 
«Το Grexit το έστειλαν στα σκουπίδια οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Ακόμα και οι σκληροί του Βερολίνου δεν το μνημονεύουν πια. Τη φυγή των καταθέσεων την έστειλαν στα αζήτητα οι ίδιοι οι καταθέτες.  Και την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος την εγγυάται πια η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και φυσικά την εγγυάται με τον πιο απόλυτο και αποφασιστικό τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι εκείνοι που προπαγανδίζουν τα άδεια ΑΤΜ, επειδή είναι άδειοι από επιχειρήματα» πρόσθεσε.
 
Στη συνέχεια τόνισε ότι όλες «οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να γίνουν, και θα γίνουν πράξη» με δυο προϋποθέσεις:
 
Πρώτη προϋπόθεση. Η μεγάλη, αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.  Που θα εξασφαλίσει μια καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή.  Εμείς δε μιλάμε και δε θέλουμε τις αυτοδυναμίες που ζήσαμε στο παρελθόν από τα κόμματα εξουσίας. Δε ζητάμε λευκή επιταγή. Δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας και συνέχειας του χθες. Αλλά αυτοδυναμία ρήξης με το παλιό και το φθαρμένο.  Αυτοδυναμία όχι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές και τους εκπροσώπους τους.  Για να διεκδικήσουμε ως χώρα υπόσταση ξανά στην Ευρώπη. Για να ξανααισθανθεί ο λαός μας περήφανα.
 
Και η δεύτερη προϋπόθεση.  Είναι ο λαός να παραμείνει όρθιος στις επάλξεις της μεγάλης δημοκρατικής μεταρρύθμισης.  Να πάρει στα δικά του χέρια την υπόθεση της δημοκρατίας και της αλλαγής.  Να πάρει από το χέρι τη δική του κυβέρνηση και να τη βοηθήσει στα δύσκολα.  Όχι να αναθέσει τη δουλειά και να περιμένει αποκαμωμένος. Να κάνει δική του υπόθεση την υπόθεση της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της προκοπής. Την υπόθεση της πατρίδας.
 
«Θα καταργήσουμε τα μνημόνια και το καθεστώς δουλοπαροικίας που έχει επιβληθεί στη χώρα.  Με αποφασιστικότητα και σύνεση. Θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.  Που θα ανακουφίσει την κοινωνία από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Που θα βοηθήσει την οικονομία να πάρει ξανά μπροστά. Που θα αντιμετωπίσει την κοινωνική μάστιγα της ανεργίας. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι η ιδρυτική πράξη της συμμαχίας μας με την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για την ανόρθωση της χώρας» πρόσθεσε.
 
Αναφερόμενος ειδικά στα Δωδεκάνησα σημείωσε ότι «μπορούν να δώσουν πολλά στην πατρίδα, αν η πατρίδα αποφασίσει να δώσει όσα πρέπει στα Δωδεκάνησα. Για αυτό, λοιπόν, ο  ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι:  Από τις 26 Ιανουαρίου θα κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές». Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο ζήτημα των δομών υγείας και υποσχέθηκε να αποκαταστήσει «την επαρκή και αποτελεσματική λειτουργία στα Νοσοκομεία της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου. Αλλά και των μονάδων υγείας στα μικρότερα νησιά».  
 
Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε «όλον τον λαό να δώσει για πρώτη φορά απλόχερα, και χωρίς δισταγμό ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρή δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ. Για να αποκτήσει αυτοδυναμία η Ελλάδα. Για να αποκτήσει αξιοπρέπεια ο λαός μας».