Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τόσο ως προς την σημειολογία όσο και ως προς την συγκυρία της: Στην κορύφωση των διεργασιών ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, σε μια κομβική καμπή επαναπροσδιορισμού του πολιτικού χάρτη, και μόνον δύο 24ωρα αφ΄ότου ο αρχηγός της ΝΔ ανέδειξε το δίπολο και το δίλημμα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης» στην Θεσσαλονίκη, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία συγκροτούν συντεταγμένα και ανοιχτά κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο.

Ads

Την αφορμή έδωσε η τροπολογία που είχε καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την εφαρμογή των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων – μια τροπολογία, που ο Σταύρος Κοντονής απέσυρε τελικώς χθες το βράδυ μετά τις αντιδράσεις κυρίως των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ. Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά, κατά πληροφορίες και ορισμένοι εντός ΣΥΡΙΖΑ, θεώρησαν ότι η τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για την αναγνώριση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης και, κατ’ επέκταση εμπεριέχει κίνδυνο αναγνώρισης «τουρκικής μειονότητας».

Με αυτό το σκεπτικό, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος είχε διαμηνύσει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει και η τροπολογία αποσύρθηκε ενώπιον αδιεξόδου, καθώς ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη αποφάσισαν επίσης να μην την στηρίξουν για να αναδείξουν την διάσταση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Και επιβεβαιώνοντας τον συντεταγμένο χαρακτήρα της κίνησής τους, οι βουλευτές των δύο κομμάτων γνωστοποίησαν ότι στο εξής θα κρατούν την ίδια στάση και δεν θα ψηφίζουν ακόμη και νομοσχέδια με τα οποία συμφωνούν εάν προηγουμένως δεν έχει διασφαλιστεί η θετική ψηφος και των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Ads

ΝΔ – ΔΗΣΥ: Δεν θα ψηφίζουμε εάν δεν προκύπτει δεδηλωμένη

«Από δω και στο εξής σε κάθε ρύθμιση που θα υπάρχει ενδοκυβερνητική διαφωνία εμείς θα καταψηφίζουμε» δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας καλώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να «τα βρουν μεταξύ τους», ενώ την ίδια ώρα πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν ότι πλέον η κυβέρνηση δεν θα μπορεί «να ποντάρει σε διπλές πλειοψηφίες στην Βουλή». «Βασίζονται», πρόσθεσαν, «στην υπευθυνότητα των άλλων πολιτικών δυνάμεων.  Σε αυτό το παιχνίδι δεν θα παίξουμε . Η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτικού της βίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρος Παπαθεοδώρου είπε ότι το κόμμα του βάζει και εκείνο τέλος στο «επικοινωνιακό παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». «Να πείσετε τους εταίρους σας. Από δω και πέρα θα καταψηφίζουμε οτιδήποτε δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία», είπε.

«Δεν δίνουμε κανένα άλλοθι στη κυβέρνηση και δεν θα ψηφίζουμε διατάξεις που δεν υποστηρίζονται από την κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει τη διάταξη και να την επαναφέρει όταν συμφωνήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι και προκύπτει η δεδηλωμένη».
Ενδεικτικό ίσως των κινήτρων και της στόχευσης της κίνησης είναι και το γεγονός ότι η μεν ΝΔ είχε επιφυλάξεις και ως προς την ουσία της τροπολογίας, ενώ αντιθέτως η Δημοκρατική Συμπαράταξη συμφωνούσε.

Μπλόκο στον ΣΥΡΙΖΑ

Η σύμπτυξη αυτού του μετώπου θέτει αυτομάτως σε κίνδυνο και το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στην Βουλή και επίσης συναντά αντιδράσεις και κίνδυνο καταψήφισης από την πλευρά των ΑΝΕΛ. Πρόκειται για μια προοπτική που προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς, εάν όντως παγιωθεί, μπορεί να μπλοκάρει οποιοδήποτε βήμα της κυβέρνησης στο μέτωπο των δικαιωμάτων και των προοδευτικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων, περιορίζοντάς την στον καταναγκασμό των μνηνονιακών νομοθετημάτων και φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τη μεγάλη ιδεολογική απόσταση των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Η στόχευση του ΠΑΣΟΚ

Ταυτόχρονα όμως πρόκειται και για ένα μέτωπο που εγείρει σοβαρό ζήτημα για τον πολιτικό προσανατολισμό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην τελική φάση του εγχειρήματος για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς. Ητοι, το ερώτημα είναι εάν η Φώφη Γεννηματά και η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δείχνουν ήδη μια μετεκλογική, νέα κυβερνητική συνεργασία με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ή εάν επιχειρούν την ρελάνς προς τον Αλέξη Τσίπρα πιέζοντάς τον να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τους ΑΝΕΛ παράλληλα με το προσκλητήριο για προοδευτική συνεργασία με την κεντροαριστερά.