Μια «πιο ψύχραιμη στάση στη συζήτηση για το τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και το πολιτικό σύστημα της χώρας», ζητάει η κυβέρνηση από τη ΝΔ σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις οποίες την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

Η ΝΔ, όπως ανακοίνωσε, τάσσεται κατά της απλής αναλογικής και υποστήριξε πως στόχος της κυβέρνησης με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο είναι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία.

Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την κυβέρνηση επισημαίνουν:

«1. Η Νέα Δημοκρατία, σε όλες τις δημοσκοπήσεις – ακόμα και σε αυτές που προέβλεπαν ότι θα κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές με 7 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνει ποσοστά γύρω στο 20%. Δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο, όταν αυτές θα γίνουν το 2019, με την χώρα να έχει βγει από την επιτήρηση και τα μνημόνια.

Ads

2. Η θέση για αναλογικό εκλογικό σύστημα είναι πάγια θέση αρχής των κομμάτων που συγκροτούν την παρούσα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, εννέα μήνες μετά τις εκλογές και παραπάνω από τρία χρόνια πριν από τις επόμενες, δεν συνιστά κανενός είδους αιφνιδιασμό ή τακτικισμό.

3. Ως εκ τούτου θα περιμέναμε από τη Νέα Δημοκρατία μια πιο ψύχραιμη στάση, στην συζήτηση για το τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και το πολιτικό σύστημα της χώρας»

Νωρίτερα κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση συντάγματος, ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση, εν μέσω φοροκαταιγίδας και πολύ μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων»,

Οι κύκλοι της Συγγρού καταλογίζουν στην κυβέρνηση «ιδιοτελή τακτικισμό» σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου και παρατηρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε δύο φορές την ισχύουσα νομοθεσία, για να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Αρκετά προβλήματα έχει η χώρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και την ακυβερνησία, από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης», συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι, διευκρινίζοντας ότι η Ν.Δ. συζητά δύο σημεία για τον εκλογικό νόμο:

1. Η ψήφος των ομογενών,
2.Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Σε ό,τι αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, οι ίδιες πηγές της Συγγρού σημειώνουν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του την πρόταση για νέο Σύνταγμα «που σηματοδοτεί μια νέα μεταπολίτευση για την Ελλάδα, μετά τα μνημόνια και την κρίση».

«Η Ν.Δ. έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά για να αποφασίσει η επόμενη βουλή τις αναγκαίες αλλαγές, η παρούσα βουλή πρέπει να καθορίσει συναινετικά με 180 ψήφους τα άρθρα προς αναθεώρηση», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.