Μία πλευρά της κυβερνητικής πρότασης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου προκύπτει σε σχέση με τη στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία για την ανάδειξή της σε πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Οκτώβριο του 2018.

Ads

Αν και αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου πως η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου ήταν ομόφωνη, σύμφωνα με το Documento, η υποψηφιότητά της είχε λάβει 16 από τις 22 διαθέσιμες ψήφους στη σχετική διαδικασία της Βουλής.

Η υποψηφιότητά της υποστηρίχθηκε από την τότε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ωστόσο, στη διάσκεψη των προέδρων φαίνεται πως υπήρξαν διαφωνίες από κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρει το Documento, ο Νικήτας Κακλαμάνης, εκπρόσωπος της ΝΔ, είχε αναφέρει πως, παρότι η ψηφοφορία είναι μυστική, θα στηρίξει τον έτερο υποψήφιο για την προεδρία του ΣτΕ, Αθανάσιο Ράντο, ο οποίος εμφανίζεται σήμερα ως ο πιθανότερος διάδοχος της κυρίας Σακελλαροπούλου, μετά την ανακοίνωση της επιλογής για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Άρα, όπως προκύπτει από την δήλωση του Ν. Κακλαμάνη και από τους αριθμούς της ψηφοφορίας, η ΝΔ δεν είχε στηρίξει την κυρία Σακελλαροπούλου για πρόεδρο του ΣτΕ, ενώ τώρα την πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ads