Κατατέθηκε από τη ΝΔ η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα capital controls. 

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χτεσινή του ομιλία, είχε προαναγγείλει την κατάθεση της πρότασης για την εν λόγω εξεταστική επιτροπή, μετά την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα πως η κυβέρνηση θα προωθήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης. 

Η ΝΔ ζητάει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπή για «τη διερεύνηση των αιτιών της επιβολής capital controls, της υπογραφής του τρίτου μνημόνιου και της ανάγκης για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές είχαν σημείωσεi πως πρόκειται για μια κίνηση αντιπερισπασμού από τη ΝΔ και τόνιζαν πως η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. 

Ads

Η ΝΔ στην πρότασή της αναφέρει πως η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει την ύπαρξη «σχεδίου» εξόδου της χώρας από το ευρώ, έκδοσης παραλλήλου νομίσματος, «κουρέματος» των ομολόγων που διακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εισβολής στο Νομισματοκοπείο.

Επίσης, ζητεί να διερευνήσει  αν το «σχέδιο» αυτό, που δήλωσαν ότι προετοίμαζαν  Υπουργοί της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  ήταν σε γνώση του  πρωθυπουργού ή αν ενεργούσαν άνευ εντολής του. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην πρόταση, η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει εάν υπήρχαν προπαρασκευαστικές ενέργειες ή και αρχή εκτέλεσης των σχεδίων αυτών.

Τέλος, «αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα προέκυπτε “κλείσιμο” των τραπεζών και με τις ενέργειες ή παραλείψεις της επέφερε τη συνέπεια αυτή, δηλαδή την επιβολή κεφαλαιακών  περιορισμών, την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία».