Η ΝΔ, που έχει ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει ούτε τα θετικά μέτρα του πολυνομοσχεδίου, αποφάσισε να κατεβάσει τα δικά της «αντίμετρα».

Στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, κατέθεσε τροπολογία με την οποία προτείνει να διατεθεί μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος που πέτυχε η κυβέρνηση και ειδικότερα 850 εκατομμύρια ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2017.

Η ΝΔ προτείνει με το ποσό αυτό να χρηματοθοτηθούν:

  • Οι αναγκαίες θέσεις ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί
  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος κατά 20%
  • Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% στα αγροτικά εφόδια

Η ΝΔ θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας και καλεί την κυβέρνηση να την ψηφίσει.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, που έχει παρουσιάσει ήδη τα αντίμετρα στο πλαίσιο της συμφωνίας, σχολιάζοντας την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε:

«Η ΝΔ που, όσο ήταν κυβέρνηση ψήφισε μόνο μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης εμφανιζόταν βασιλικότερη του βασιλέως, υποσχόμενη «τόσα και άλλα τόσα μέτρα», δίνοντας διαπιστευτήρια στους δανειστές, έφτασε σήμερα στο έσχατο σημείο αυτογελοιοποίησης.

Ενώ αρνείται να ψηφίσει τα ισόποσα αντίμετρα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς – όπως έκανε άλλωστε και τον Δεκέμβριο του 2016 με την ενίσχυση 1,6 εκατ.  χαμηλοσυνταξιούχων –, καταθέτει τώρα τη δική της τροπολογία με αντίμετρα.

Παραδοχή πολιτικού και επικοινωνιακού αδιεξόδου; Γκάφα ολκής; Τζάμπα μαγκιά; Ή απλά όλα αυτά μαζί;»