Η νέα -5η κατά σειρά – Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής κατέληξε και πάλι σε ναυάγιο όσον αφορά τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), αφού η ΝΔ δεν ψήφισε ούτε τον Ροδόλφο Μορώνη για πρόεδρο, που ήταν η νέα πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση. Αντίθετα Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, αφού η κυβέρνηση έκαψε το χαρτί Πολύδωρα, επανήλθε με νέα πρόταση για τον Ροδόλφο Μορώνη στην προεδρία του ΕΣΡ και τελικά με κάποιες τροποποιήσεις ως προς τον προτεινόμενο αντιπρόεδρο εξασφάλισε τις θετικές ψήφους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, που δεν στάθηκαν όμως αρκετές για τη συγκρότηση ΕΣΡ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 16 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες), 6 «παρών» (Ν.Δ., ΚΚΕ), ένα «όχι» (Ένωση Κεντρώων) και ένα απών (Χρυσή Αυγή).

Για τη συγκρότηση του ΕΣΡ χρειάζονται 19 θετικές ψήφοι καθώς απαιτούνται να συμπληρωθούν τα 4/5 της πλειοψηφίας.

Ads

Αιφνιδιασμός για να βρεθεί λύση

Μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης στο πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα, η κυβέρνηση επανήλθε με νέα πρόταση και σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Νίκος Βούτσης πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Ροδόλφο Μορώνη, για αντιπρόεδρο τον Βασίλη Μουλόπουλο και για μέλη τους Νίκο Κιάο, Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλη Καραποστόλη, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου (σ.σ.διανύει ήδη θητεία), Αγγελική Σγιώρα και Γιάννη Τζαννετάκο.

Την έκπληξη έκανε η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι που ψήφισαν θετικά την κυβερνητική πρόταση για συγκρότηση του ΕΣΡ. Για να συμβεί αυτό ζήτησαν να αλλάξει από τη θέση του αντιπροέδρου ο Βασίλης Μουλόπουλος και να πάρει αυτή τη θέση ο Νίκος Κιάος, αίτημα που έγινε δεκτό από τον Νίκο Βούτση. Ο Βασίλης Μουλόπουλος προτάθηκε για μέλος του Συμβουλίου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, εξέφρασε αντίρρηση για την θέση του αντιπροέδρου, καθώς ο Βασίλης Μουλόπουλος είναι πολιτικό πρόσωπο που προέρχεται από συγκεκριμενο πολιτικό χώρο.

Η τελική πρόταση λοιπόν που τέθηκε προς ψηφοφορία ήταν η εξής:

Πρόεδρος ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης.

Αντιπρόεδρος ο δημοσιογράφος Νίκος Κιάος.

Ως μέλη προτάθηκαν:

1. Βασίλης Μουλόπουλος, δημοσιογράφος
2. Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος
3. Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
4. Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
5. Αγγελική Σγώρα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου
6. Ιωάννης Τζαννετάκος, δημοσιογράφος.
7. Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Η άρνηση της ΝΔ και της Ένωσης Κεντρώων

Ο Νίκος Δένδιας, εκ της ΝΔ, μετά την ανάγνωση της νέας εισήγησης του Νίκου Βούτση, είπε ότι το κόμμα του έχει εκφράσει διαχρονικά την αντίθεση της με το νόμο 4339 και έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το νόμο και τότε θα στέρξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Λυπάμαι που χρειάζεται να τοποθετηθώ εκ νέου. Αναγκάζομαι να επαναλάβω, ότι εμείς εκφράσαμε διαχρονικά σαφέστατη αντίθεση στο νόμο Παππά και στην τροπολογία η οποία αφορά το άρθρο 2α. Το ΣτΕ, έστω και αν δεν έχουμε την απόφαση, δικαίωσε τη ΝΔ. Είπαμε κατόπιν αυτού, ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει αυτόν τον νόμο και ιδίως τις διατάξεις που είναι αντισυνταγματικές και αμέσως θα στέρξουμε στη σύσταση του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση αφού ύβρισε τη δικαιοσύνη, εξεφράσθη με όποιον τρόπο εξεφράσθη, πέραν των θεσμών, δια του πρωθυπουργού επέλεξε την πρόταση για το ΕΣΡ αναμιγνυόμενη στα interna corporis της Βουλής, κατέληξε δέκα λεπτά πριν από τη συνεδρίαση να καταθέσει την έξι γραμμών τροπολογία αναστολής του 2α του νόμου Παππά. Είπαμε ότι αυτό για εμάς δεν είναι επαρκές ως διατύπωση, και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την κυβερνητική πλειοψηφία και τα κόμματα της Βουλής, τη διατύπωση του κειμένου αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει συνθήκη μεταφοράς αρμοδιοτήτων στον συνταγματική φορέα, δηλαδή στο ΕΣΡ», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της Διάσκεψης ο Νίκος Βούτσης έκανε γνωστό ότι κατατέθηκε και θα ψηφιστεί την Πέμπτη η τροπολογία που αναστέλει, προσωρινά μέχρι τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, το επίμαχο άρθρου 2Α του νόμου 4339/2015 (νόμου Παππά), κι επαναφέρει τις αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών στο ΕΣΡ.

Όσον αφορά τη νέα κυβερνητική πρόταση με τον Ροδόλφο Μορώνη στα ηνία, είπε:

«Ανασκευάζετε, αναστρέφετε πορεία και προκαλείτε νέα ψηφοφορία για τον κ. Μορώνη και μια άλλη σύνθεση. Αυτό είναι άσκοπο, ατελέσφορο και ανώφελο και δεν επιδιώκει τον στόχο της σύστασης του ΕΣΡ. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση αυτή, και σας δηλώνω ευθέως ότι δεν θα ψηφίσουμε και καμία άλλη πρόταση, αν δεν συμφωνήσουμε στο κείμενο για την κατάργηση του νόμου, να επανέλθουν οι αρμοδιότητες και μετά θα υπάρξει συμφωνία για το ΕΣΡ».

Έκανε επίσης λόγο για «διακριτική συνεννόηση» του προεδρείου για να σπάσει το μέτωπο υπέρ του συντάγματος και της τήρησης των νόμων, σημειώντας: «Αντιλαμβάνομαι ότι έχει υπάρξει επαφή με άλλα κόμματα, όχι με τη ΝΔ».

Η τοποθέτηση αυτή του Νίκου Δένδια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είπε προς τον εκπρόσωπο της ΝΔ να μιλάει για τον εαυτό του. «Εμείς κρατάμε την ίδια σταθερή στάση εδώ και 13 μήνες. Δεν την μεταβάλλουμε. Δεν λέμε άλλα μέσα κι άλλα έξω, δεν λένε διαφορετικά πράγματα τα στελέχη μας. Κριτική λοιπόν σε εμάς με προσοχή», τόνισε ο Άνδρες Λοβέρδος.

Για άδειασμα του Βύρωνα Πολύδωρα από την κυβερνητική πλειοψηφία, μίλησε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και τόνισε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συναινέσει ούτε στη νέα πρόταση αν δεν διευκρινισθούν τα πάντα.