Ο Ευ. Μεϊμαράκης, σύμφωνα με φανερές και μυστικές δημοσκοπήσεις, είναι το φαβορί στην κούρσα για την εκλογή του 8ου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και στο επιτελείο του δεν αποκλείουν να «καθαρίσει» από τον πρώτο γύρο. Αντίθετα, στα επιτελεία Απ. Τζιτζικώστα και Κ. Μητσοτάκη -που έχουν ισχυρές πιθανότητες να χτυπήσουν τη δεύτερη θέση- θεωρούν ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και ότι πολλά εξαρτώνται από την προσέλευση στις κάλπες. Ο Αδ. Γεωργιάδης από την πλευρά του δηλώνει βέβαιος ότι θα κερδίσει και είναι θέμα εκτίμησης αν πρόκειται για επαγγελματική αισιοδοξία ή κάτι άλλο.

Ads

Κυρίαρχη είναι η πρόβλεψη ότι η συμμετοχή θα είναι χαμηλή και σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει 2009 όταν η ΝΔ ανακοίνωσε ότι ψήφισαν υπέρ Α. Σαμαρά ή Ντ. Μπακογιάννη περισσότεροι από 700.000 πολίτες. Η εικόνα αυτή την Κυριακή θα είναι εντελώς διαφορετική γιατί η αντιπαράθεση μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, ενώ το φαβορί, ο Ευ. Μεϊμαράκης, απέφυγε τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις αφού “του έβγαινε” όπως έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του.

Το μονιμότερο του προσωρινού

Ακριβώς επειδή κανένας υποψήφιος δεν έκανε τη διαφορά, γκουρού της γαλάζιας παράταξης θεωρούν ότι οι δελφίνοι “πρώτης εθνικής” (Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη, Βορίδης, Ολγα Κεφαλογιάννη) δεν έχουν παραιτηθεί των ηγετικών τους φιλοδοξιών και θα πρωταγωνιστήσουν όταν έρθει η ώρα. Βέβαια, το πότε θα έρθει αυτή η ώρα εξαρτάται από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, όποτε γίνουν, αλλά και από τη στάση της νέας ηγεσίας.

Ads

Ο Ευ. Μεϊμαράκης θεωρείται από αρκετές πλευρές περισσότερο μεταβατικός από όσο θα ήταν ο Απ. Τζιτζικώστας ή ο Κυρ. Μητσοτάκης που θα έκαναν αμέσως σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και κυρίως στα πρόσωπα που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα.

Το πιθανότερο είναι ότι η επόμενη μέρα του πρώτου γύρου θα χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια ανεξάρτητα από το “σκορ” και μόνο λόγω της συζήτησης που θα γίνεται για τη συμμετοχή, για τυχόν οργανωτικά προβλήματα και αψιμαχίες της τελευταίας στιγμής. Ηδη εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο μαζικής μετακίνησης στις κάλπες οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων (!) που θα γραφούν ως μέλη της ΝΔ μόνο και μόνο για να ψηφίσουν τον εκλεκτό του προέδρου της ΠΑΕ.

Τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν ότι αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους ψηφοφόρους της ΝΔ είναι η διατήρηση της ενότητας και για το λόγο αυτό θα κάνουν την επιλογή τους αναζητώντας εκείνον που θα κρατήσει το “μαγαζί” ολόκληρο.

Ο φόβος της διάσπασης είναι και δεν είναι πραγματικός, αφού συνδέεται με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Λέγεται, δηλαδή, ότι αν ο νέος αρχηγός της ΝΔ συνεργαζόταν σε κυβερνητικό επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο ενός μεγάλου συνασπισμού, τότε μπορεί οι διαφωνούντες να έφευγαν και να σχημάτιζαν έναν νέο φορέα μαζί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Ο Απ. Τζιτζικώστας και ο Αδ. Γεωργιάδης δημοσίως ζήτησαν από τον Ευ. Μεϊμαράκη να δεσμευτεί ότι δεν θα συνεργαστεί με τον Α. Τσίπρα, παρόλο που αυτά τα σενάρια κυκλοφορούν ενώ δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου – κάθε άλλο.