Ο Παύλος Πολάκης είχε πάντοτε, εντός ΣΥΡΙΖΑ, ορκισμένους φίλους αλλά και ορκισμένους επικριτές. Είτε για το «ύφος», είτε για τον οξύ – ενίοτε και τοξικό – λόγο του, είτε για τα πολεμικά πολιτικά μέτωπα που τροφοδοτεί, βρέθηκε επανειλημμένα απέναντι στην δημόσια κριτική συντρόφων του, προερχόμενων πρωτίστως από την ομάδα των «53».

Ads

Η τελευταία έκρηξη και σύγκρουση όμως του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, και η επίθεσή του στον Κώστα Σημίτη για το γνωστό άρθρο του πρώην πρωθυπουργού στα «ΝΕΑ», υπερβαίνει κατά πολύ τις παγιωμένες εσωκομματικές εντάσεις όπως και το μέτωπο με τους «53».

Αυτή την φορά, ο Παύλος Πολάκης εγείρει σοβαρό πολιτικό ζήτημα στην Κουμουνδούρου για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι χρεώνοντας στον Κώστα Σημίτη «γκριζάρισμα» των Ιμίων και απορρίπτοντας πλήρως την ουσία του άρθρου του ως προς την προσφυγή στην Χάγη και τις ευκαιρίες που άνοιξε η συμφωνία κινείται σε διαμετρικά αντίθετη γραμμή από την πλειοψηφική τάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Πόσο μάλλον, που οι θέσεις που διατυπώνει είχαν ακουστεί στο παρελθόν και από ακραία εθνικιστικούς, εάν όχι ακροδεξιούς, κύκλους.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως με την, συνοδευόμενη με ακραίους χαρακτηρισμούς επίθεσή του στον Κώστα Σημίτη, πυροδοτεί ανοιχτά ερωτήματα από την πασοκογενή, αλλά σε ένα βαθμό και από την λεγόμενη «προεδρική» πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, για το εάν συνειδητά επιχειρεί να τορπιλίσει το εγχείρημα της διεύρυνσης του κόμματος και το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά.

Ads

Εξ ου και η έντονη, και δημόσια τοποθέτηση από τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τα οποία προέρχονται από το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ: Ο Αντώνης Λιάκος, ο Νίκος Μπίστης και ο Παναγιώτης Παναγιώτου, με κοινή τους δήλωση χαρακτήρισαν «προσωπικό λίβελο» την ανάρτηση Πολάκη κατά Σημίτη και διαμήνυσαν πως η τακτική του πρώην υπουργού «βλάπτει σοβαρά την υπόθεση ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς».

«Ειναι δικαίωμα», έγραψαν, «του Παύλου Πολάκη να κρίνει και να επικρίνει την διακυβέρνηση Σημίτη». «Ακόμα και όταν άθελα του -όπως πιστεύουμε – η κριτική του στα εθνικά θέματα ταυτίζεται με αναχρονιστικές και εθνικιστικές προσεγγίσεις. Όταν ομως η κριτική μετατρέπεται σε προσωπικό λίβελο και εκτρέπεται σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς βλάπτει σοβαρά την υπόθεση της ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς. Το ύφος στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να συμβαδίζει με το ήθος της Αριστεράς. Αυτή είναι απαίτηση του κόσμου που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία».

Σημειώνεται, ότι στην ανάρτησή του στο Facebook, ο Παύλος Πολάκης είχε γράψει μεταξύ άλλων: «Σημίτη, άει κρύψου σε καμία τρύπα που έχεις και άποψη για τα εθνικά. Με τη στάση σου “γκριζαρίστηκαν” τα Ίμία. Εσύ έδωσε τον Οτσαλάν στους Τούρκους. Εσύ έκανες “νόμο κίνησης” της ελληνικής κοινωνίας τη μίζα και το μαύρο χρήμα. Εσύ έφαγες τα λεφτά του κοσμάκη στο Χρηματιστήριο. Εσύ έστησες το πάρτι των Ολυμπιακών του 2004 με την Αγγελοπούλου….Τι θέλεις να θυμίσεις στο Κυριάκο Μητσοτάκη πως επί των ημερών σου διορίστηκε μέσω Καρατζά στην εθνική τράπεζα, για να βάλεις υποψηφιότητα για πρόεδρος; Άει πιες το τσάι σου, αρκετά πρόσφερες σ’ αυτόν τον τόπο, δεν χρειάζονται άλλα…».

Πρόσθετος λόγος που πυροδότησε την κριτική προς τον Παύλο Πολάκη από πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου είναι πως, με την κίνησή του «έδωσε πόντους και στην συσπείρωση του ΚΙΝΑΛ την ώρα που ο Τσίπρας έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στον χώρο της κεντροαριστεράς». Ενδειτική εδώ ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος είπε: «Είναι προφανές ότι τον Κώστα Σημίτη δεν τον αγγίζουν οι χυδαιότητες Πολάκη. Μετάλλαξαν όμως όσους πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ για να τον αλλάξουν και άλλαξαν οι ίδιοι. Με λίγα λόγια οι κκ. Ζορμπά, Μουζέλης, Μπίστης και άλλοι, μπορούν από σήμερα να διασχίζουν απομονωμένοι, τις γέφυρες της σιωπής».