Σε μια επιταγή 17 εκατομμυρίων ευρώ και στο προσφιλές αφήγημα καναλαρχών και ΝΔ περί «νέου έργου Κοσκωτά» θα παιχτεί από αύριο ο πιο σκληρός γύρος του πολέμου για τις τηλεοπτικές άδειες – ενός πολέμου, που δοκιμάζει παράλληλα την αξιοπιστία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ads

Εν αναμονή, έως αύριο το βράδυ, της καταβολής του τιμήματος της πρώτης δόσης από τους δύο εναπομείναντες υπερθεματιστές – 17 εκατομμύρια από τον όμιλο Καλογρίτσα και 25 εκατομμύρια από τον όμιλο Κυριακού – και τα δύο στρατόπεδα εκπέμπουν μηνύματα τελικής και ολοκληρωτικής σύγκρουσης:

Η στρατηγική της ΝΔ

Το γαλάζιο επιτελείο «ποντάρει» και εύχεται να μην καταβληθεί το τίμημα από την πλευρά Καλογρίτσα, η ηγεσία της ΝΔ εξακολουθεί να χτίζει, νομικά και επικοινωνιακά, τα επιχειρήματα περί διάτρητου Πόθεν Έσχες του επιχειρηματία και ευνοϊκής δανειοδότησης του από την Τράπεζα Αττικής, και η στρατηγική της Συγγρού κινείται σε δύο επίπεδα: Με όχημα την υπόθεση Καλογρίτσα, στόχος είναι να καταπέσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και, μέσω αυτού, να απονομιμοποιηθεί, ηθικά και πολιτικά, η κυβέρνηση.

Ads

Βασικό όπλο της αντιπολίτευσης σ’ αυτή την τη στρατηγική αποτελεί το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια της Attica Bank, το οποίο εξακολουθεί να αποστέλλεται και να διαρρέει τμηματικά και επιλεκτικά, ενώ στη γραμμή των κλιμακούμενων καταγγελιών, αποκαλύψεων και νομικών προσφυγών συντονίζονται πλήρως και οι καναλάρχες.

Μετωπική αντεπίθεση από το Μαξίμου

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τα μηνύματα, τα στοιχεία και τα δεδομένα εξετάζονται και αποτιμώνται, και η κεντρική απόφαση είναι εκείνη της μετωπικής αντεπίθεσης. Στο Μαξίμου, με παρόντα πλέον στην Αθήνα και τον Αλέξη Τσίπρα, προετοιμάζονται για την πιο «καυτή εβδομάδα του πολέμου», όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητική πηγή.

Και η γραμμή με την οποία μπαίνει σ’ αυτή τη μετωπική αναμέτρηση η κυβέρνηση είναι εκείνη που θέλει τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τους παλαιούς μιντιάρχες – με προεξάρχον το τρίγωνο Βαρδινογιάννη, Αλαφούζου και Κοντομηνά – να συνασπίζονται με στόχο «να ρίξουν τον νόμο Παππά», να διασώσουν το καθεστώς «διαπλοκής και ανομίας των τελευταίων 27 ετών» και, εν τέλει, να υλοποιήσουν και το περίφημο σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης» ρίχνοντας την κυβέρνηση.

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σκάβουν τον λάκκο τους»

Στο πλαίσιο αυτό τα πυρά ανταποδίδονται και επιστρέφονται, με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες να διαμηνύουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είναι κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι για τα δικά τους θαλασσοδάνεια από την Attica Bank και όχι μόνον.

Πρώτος έδωσε το στίγμα με τη συνέντευξή του στο tvxs.gr ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σκάβουν με επιμέλεια τον λάκκο, στον οποίο τελικά θα πέσουν οι ίδιοι μέσα», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Μαξίμου:

«Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές προσθέτοντας: «Για μία ακόμα φορά η Νέα Δημοκρατία βιάζεται. Και δεν μπορεί να κατανοήσει τί ακριβώς αποκαλύπτει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την Αττικής. 

Τα επισφαλή δάνεια δόθηκαν από την τράπεζα πριν από το 2015, τότε που ήταν διορισμένοι στην Αττικής συνεργάτες των στελεχών της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας».

Οι προβληματισμοί των βουλευτών

Πρόκειται για μια αντεπίθεση η οποία θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες, και στην οποία κεντρικό και πρώτο ρόλο έχουν αναλάβει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Πρόκειται, όμως, και για μια αντεπίθεση η οποία πέρασε και μέσα από προβληματισμούς και αμφιβολίες στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε εμφανής αμηχανία και ερωτήματα στους κόλπους των κυβερνητικών βουλευτών, με αρκετούς εξ αυτών να ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς περισσότερα στοιχεία για την πληρότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ από ορισμένες πλευρές εκφράστηκε και προβληματισμός για τις κινήσεις και τον σχεδιασμό του διαγωνισμού από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Στις απαντήσεις που δόθηκαν κυριάρχησε η διαβεβαίωση Τσίπρα ότι κανείς εκ των υπερθεματιστών δεν πρόκειται να πάρει άδεια εάν είναι δεν πλήρως καλυμμένος νομικά και οικονομικά. Σε ό,τι αφορά, δε, τη διαδικασία του διαγωνισμού και τον πολιτικό σχεδιασμό, το μήνυμα που έστειλε επιστρέφοντας από την Αμερική ο ίδιος ο Νίκος Παππάς είχε και εσωκομματικούς αποδέκτες:

«Λέω στους εχθρούς μου», είπε, «ότι όσοι νομίζουν ότι η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και το υπουργείο Επικρατείας ασκούν πολιτική Παππά κάνουν λάθος. Έχουν μετρήσει την παράταξη με πολύ λάθος τρόπο… Η πολιτική που ασκείται είναι πολιτική της κυβέρνησης»…