Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στην σημερινή ενημέρωση ρωτήθηκε για τον αριθμό των διασωληνωμένων που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ και απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι εξαιτίας των μεταφορών ο αριθμός αλλάζει συνεχώς.

Ads

Συγκεκριμένα είπε ότι «αριθμός αλλάζει συνεχώς. Και να σας δώσω ένα στοιχείο σε λίγες ώρες θα αλλάξει».

Στην συνέχεια, ανέφερε σχετικό παράδειγμα λέγοντας ότι «στο ΑΧΕΠΑ λειτουργεί μια μονάδα που δεν είναι καταγεγραμμένη σαν μονάδα που την έκαναν σαν μονάδα λοιμώξεων που έχει πλήρεις αναπνευστήρες και αντλίες και σε αυτή υπάρχουν 12 ασθενείς με τηλεμετρία. Δηλαδή μια μονάδα εξαιρετική. Τους θεωρούμε όμως εκτός ΜΕΘ», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ασθενών που είναι σε αναισθησιολογικό τμήμα σε συνθήκες πλήρης ΜΕΘ και υπάρχει και μια μερίδα ασθενών όχι πάρα πολλών που είναι σε απλό θάλαμο. Η προσπάθεια είναι μέχρι να διακομισθούν γιατί κάποιοι δεν μπορούν όλοι να διακομισθούν γιατί είναι βαρύτερα κλινικά και μοιραία μένουν στον θάλαμο αν δεν υπάρχει στο δικό τους νοσοκομείο κενή ΜΕΘ».

Έπειτα η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι «Υπάρχουν ήδη τμήματα φτιαγμένα για να μπορούν να παρακολουθούν τους καλά τους αρρώστους. Υπάρχουν ασθενείς που είναι σε θαλάμους αλλά η προσπάθεια είναι οι συνθήκες να είναι καλές»και πρόσθεσε ότι «αλλάζει αυτό συνεχώς και να σας δώσω ένα στοιχείο σε δύο ώρες μπορεί αν είναι διαφορετικός. Δεν μπορώ να σας δώσω αριθμό. έχουμε 704 διασωληνωμένους και 1.200 κρεβάτια μονάδας άρα η διακίνηση είναι σχετικά εύκολη».

Ads

Τέλος, τόνισε ότι «Όταν μετράμε πρέπει να βλέπουμε ποιοι είναι διασωληνωμένοι, ποιοι δεν είναι, ποιοι είναι σε εξωσωματική οξυγόνωση, που είναι κάποιοι. Για να δώσουμε σωστά στοιχεία πρέπει να μετράμε από την αρχή. Πότε έφτασε ο ασθενής, πόσο σοβαρό περιστατικό είναι, πόσες πιθανότητες έχει να βγει τι έχει άλλα συνυπάρχοντα νοσήματα. Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να μετρήσουμε».

Δείτε την απάντηση της κ. Γκάγκα στο 22:50 :