Χαρακτηριστική άρνηση να απαντήσει επέδειξε ο Κυριακος Μητσοτάκης στην ερώτηση που του τέθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου και αφορούσε στο γιατί η κυβέρνηση αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εφόσον ισχυρίζεται ότι οι αποφάσεις της στηρίζονται πάντα στις υποδείξεις των ειδικών. Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής αλλά δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη λέξη «πρακτικά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποκλείεται ο ελληνικός λαός να έχει πρόσβαση σε αυτά. Η σιωπή του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό συμμετέχει στην επιτροπή, προκάλεσε αίσθηση και ερωτήματα… 

Ads

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αυγή» έθεσε την εξής ερώτηση: «Κύριε Πρόεδρε, οι κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν την αύξηση των ορίων των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, την αύξηση της πληρότητας των πλοίων και τους όρους ανοίγματος του τουρισμού, είχαν το πράσινο φως της επιτροπής των λοιμωξιολόγων; Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τις εισηγήσεις των ειδικών, ποιοί οι λόγοι της άρνησής της να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής;».

Αντί να ξεκινήσει την απάντησή του από την ουσία της ερώτησης, ο πρωθυπουργός επέλεξε να μιλήσει για τον τουρισμό. Υποστήριξε πως για την έξαρση της πανδημίας δεν έπαιξε ρόλο το άνοιγμα του τουρισμού, εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε δραματικά αρχές Νοέμβρη κι όχι τον Αύγουστο ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και υπήρχαν τουρίστες στην Ελλάδα. Ο ισχυρισμός αυτός είναι αντικειμενικά ανακριβής αφού η χώρα κατέγραψε 283 κρούσματα στις 24 Αυγούστου, 453 στις 22 Σεπτέμβρη και 935 στις 25 Οκτωβρίου.

Μετά από αυτή την αναφορά στο θέμα του τουρισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι ενίοτε διατυπώνονται διαφορετικές γνώμες από τους ειδικούς σε κάποια θέματα, και ένα από αυτό ήταν το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μειωμένο αριθμό μαθητών ανά τάξη: «Η επιτροπή καταλήγει τελικά σε μία απόφαση. Δε σημαίνει ότι αυτή η απόφαση είναι πάντα ομόφωνη. Για το ζήτημα των σχολείων υπήρχαν διαφορετικές απόψεις. Οι απόψεις εκφράζονται στην επιτροπή αλλά χρέος της επιτροπής είναι να καταλήγει, έστω και διά ψηφοφορίας αν αυτό είναι απαραίτητο σε μία κοινή συνισταμένη. Και αυτό γίνεται» είπε ο πρωθυπουργός.

Ads

Στη συνέχεια πέρασε σε επιθετική άμυνα, «βάζοντας μπροστά» τους επιστήμονες. «Είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι λέγονται διαφορετικά πράγματα στην επιτροπή από αυτά τα οποία βγαίνουν προς τα έξω. Τολμώ να πω πως αυτό είναι μια προσβολή και προς τους ίδιους τους επιστήμονες. Θέλω να πω επίσης ότι παρά πολλοί από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή και τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά για όλη τη δουλειά που έχουν κάνει, έχουν λόγο στα ΜΜΕ», σημείωσε υπονοώντας ότι οι επιστήμονες είναι ελεύθεροι να διατυπώσουν δημόσια την όποια διαφωνία τους κι άρα δεν τίθεται ζήτημα απόκρυψης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ενώ ο ίδιος και όλα τα κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται στις υποδείξεις των ειδικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, στριμωγμένος από την ερώτηση για τα πρακτικά των συνεδριάσεων, προσπάθησε να βάλει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στις εισηγήσεις των ειδικών και τις αποφάσεις της κυβέρνησης: «Μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις και διαφορετικές απόψεις, όμως η επιτροπή λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες και καταλήγει τελικά σε συστάσεις τις οποίες πάντα η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη. Η τελική ευθύνη όμως είναι της κυβέρνησης» είπε και έφερε παράδειγμα το θέμα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς: «Αυτονόητη η σύσταση της επιτροπής για την ενίσχυση των ΜΜΜ. Το αν και το πώς μπορούμε να το κάνουμε είναι δική μας δουλειά, δεν είναι δουλειά της επιτροπής».

Ίσως πιο ηχηρή από τη μη απάντηση του πρωθυπουργού σχετικά με τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας ήταν η απόλυτη σιωπή του Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο πρωθυπουργός του δίνει τον λόγο, όμως ο κ. Τσιόδρας δεν τοποθετείται και κοιτάζει τον Στέλιο Πέτσα, σαν να του ζητά να περάσει στην επόμενη ερώτηση. Εύλογα προκύπτει η απορία γιατί ο Σωτήρης Τσιόδρας, συμμετέχων και εκπρόσωπος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δεν είχε τίποτα να πει σχετικά με τη λειτουργία της επιτροπής. Άλλωστε αν συμφωνούσε με τον πρωθυπουργό θα μπορούσε να πει ευγενικά «με καλύψατε κύριε Πρόεδρε»…