Στην Ουάσιγκτον αναμένεται σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για μια ύστατη απόπειρα εκ μέρους των Ευρωπαίων να πεισθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προστατέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση από τους εμπορικούς δασμούς αλλά και να διασωθεί η στρατηγικής σημασίας συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ads

Η επίσκεψη της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης πραγματοποιείται αμέσως μετά από εκείνη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος, παρά το θετικό κλίμα στις συναντήσεις με τον Αμερικανό ηγέτη, δεν φαίνεται πως κατάφερε να επιτύχει συναινέσεις επί των σημαντικών αυτών ζητημάτων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν φαίνεται να διατηρεί ψευδαισθήσεις στο θέμα της επιβολής αυστηρότερων τελωνειακών δασμών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βασική αρχή ότι οι τελωνειακοί δασμοί θα επιβληθούν την 1η Μαΐου» επισήμανε ένας Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί, «θα πρέπει να δούμε τί θα κάνουμε».

Ads

Ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε τον Μάρτιο ότι θα επιβάλει δασμούς 25% επί των εισαγωγών χάλυβα και 10% επί των εισαγωγών αλουμινίου, κατηγορώντας τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ για άδικες πρακτικές. Η ΕΕ εξαιρέθηκε την τελευταία στιγμή, έως την 1η Μαΐου, ωστόσο σήμερα ο Λάρι Κάντλοου, ο στενός σύμβουλος του Τραμπ επί οικονομικών θεμάτων, υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε «συναινέσεις» εάν θέλει να αποφύγει τους δασμούς.

Αντίποινα

Οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, δήλωσαν και επανέλαβαν ότι αν δεν υπάρξει εξαίρεση, θα επιβάλουν αντίμετρα σε βάρος εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε προειδοποιώντας για άλλα τιμωρητικά μέτρα, ιδίως στον στρατηγικό τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γερμανία, τα εμπορικά πλεονάσματα της οποίας προκαλούν την οργή του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

«Η θέση της καγκελαρίου είναι ότι εμείς προτιμάμε να διαπραγματευτούμε, όμως προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια σταθερή εξαίρεση από τους τελωνειακούς δασμούς» εξήγησε ο Γερμανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Ο άλλος στόχος της Άγγελας Μέρκελ θα είναι να πείσει τον μεγιστάνα πρόεδρο ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να προφυλαχθεί, διαφορετικά η Τεχεράνη θα μπορούσε να επιδιώξει εκ νέου να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και να προκαλέσει μια κούρσα εξοπλισμών σε μια ήδη ασταθή περιοχή. Όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να προετοιμάζεται να απαρνηθεί αυτό το κείμενο που διαπραγματεύτηκε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, πριν από την τελική ημερομηνία της 12ης Μαΐου.