Εν πρώτις, μπορεί να διαβαστεί ως μια ακόμη ντρίπλα, κι ως ένα ακόμη μήνυμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο συνήθης εμπρηστής ναρκοθετεί εντέχνως και στο «παρά πέντε» του Eurorgroup την συνοχή της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, διαπιστώνει δημοσίως έλλειμμα εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και υπενθυμίζει – λιγότερο εντέχνως – ότι κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Ευρώπη αλλά και στη Γερμανία παραμένει ο ίδιος.

Ads

Στη δεύτερη ανάγνωση, ωστόσο, ακριβώς αυτή η τελευταία υπενθύμιση μπορεί και να δείχνει ότι η χθεσινή – πολιτικά άκομψη και διπλωματική ασυνήθης – παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί απλώς να είναι και το προσωπικό του, προεκλογικό μήνυμα προς την Ανγκελα Μέρκελ.

Οι βολές κατά Τσίπρα και τα εύσημα σε Τσσακαλώτο

Η δήλωση Σόιμπλε στο Dow Jones Newswires ότι ο έλληνας πρωθυπουργός «εμπιστεύεται πολύ λίγο» τον «σκληρό διαπραγματευτή» Ευκλείδη Τσακαλώτο ήρθε μέσα σε ένα πλαίσιο ευρύτερης ανάλυσης για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στην ευρωζώνη. Και αφού προηγήθηκε μια ευθεία προειδοποίηση προς την γερμανίδα καγκελάριο: «Υπάρχει», είπε ο Σόιμπλε, «μια επικίνδυνη τάση στην Ευρώπη, με βάση την οποία όλο και περισσότερα ζητήματα τίθενται προς επίλυση στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων. Η κυρία Μέρκελ πρέπει να το πολεμήσει αυτό».

Ads

Ως παράδειγμα αυτής της… τάσης έφερε τον έλληνα πρωθυπουργό που, όπως είπε, τηλεφωνεί συνεχώς στην Ανγκελα Μέρκελ για να εισπράττει σταθερά την απάντηση «Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών». Η εν λογω τακτική, δε, πάντοτε κατά Σόιμπλε, δείχνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός «εμπιστεύεται πολύ λίγο» τον υπουργό του των Οικονομικών, κάτι που δεν αξίζει στον Ευκλείδη  ο οποίος «είναι εξαιρετικός διαπραγματευτής, με μεταδοτικότητα προς τους εταίρους του».

«Μήνυμα στον καθρέφτη»

Στην Αθήνα, πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης αλλά και των παρασκηνιακών επαφών των τελευταίων 24ώρων, διαβάζουν αυτή την δήλωση ως «μήνυμα στον… καθρέφτη»: Επισημαίνουν ότι για την Ανγκελα Μέρκελ «υπάρχει πλέον σοβαρό θέμα Σόιμπλε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», υπενθυμίζουν τις ανοιχτές προειδοποιήσεις της Κομισιόν – με τελευταία την δημόσια τοποθέτηση του Πιερ Μοσκοβισί – για τον «αδιαφανή τρόπο» με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Eurogroup, και θεωρούν ότι η χθεσινή παρέμβασή του γερμανού υπουργού Οικονομικών αποτελεί μια προφανή κίνηση διαφύλαξης των κεκτημένων και της προσωπικής του ηγεμονίας στην ευρωζώνη.

Οι γνωρίζοντες, άλλωστε, το παρασκήνιο σημειώνουν με νόημα ότι πολύ πριν θέσει ο Σόιμπλε ζήτημα εμπιστοσύνης Τσίπρα προς τον Τσακαλώτο, είχε τεθεί ζήτημα εμπιστοσύνης της Μέρκελ προς τον Σόιμπλε «σε υψηλό επίπεδο και όχι μόνον από μία πλευρά».

Τζανακόπουλος: Ο Τσίπρας δεν εμπιστεύεται τον Σόιμπλε

Και επ’ αυτού είναι ενδεικτική και η χθεσινοβραδυνή, αρκούντως αιχμηρή, δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Ο πρωθυπουργός», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υουργό Οικονομικών, τον κύριο Τσακαλώτο. Σε αυτό που δεν έχει εμπιστοσύνη, είναι στο αν και κατά πόσο ένα όργανο, στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σόϊμπλε, θα έχει τη δυνατότητα να δώσει μια θετική λύση για την Ελλάδα».

«Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα», πρόσθεσε, «και από την εμπειρία του παρελθόντος, δεν μας επιτρέπεται να προεξοφλούμε θετικές λύσεις από ένα όργανο, στο οποίο συμμετέχει και ο κ. Σόϊμπλε. Επομένως, το πρόβλημα εμπιστοσύνης δεν είναι, προφανώς, μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και του πρωθυπουργού, αλλά μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά και του κ. Σόϊμπλε, ο οποίος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν είναι πάντοτε εποικοδομητικός».

Αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης και η, υπαρκτή αμφιβολία, για το κατά πόσο ο Σόιμπλε δεν θα τορπιλίσει ξανά τα σχέδια συμβιβασμού για την αξιολόγηση και το χρέος που έχουν εκπονηθεί μεταξύ Παρισιού, Αθήνας και Βρυξελλών, ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε εκ νέου ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο παραπομπής του ελληνικού ζητήματος στη σύνοδο κορυφής. Καλώντας πλέον, εμμέσως πλην σαφώς, και την ίδια τη Μέρκελ να απαντήσει στο ερώτημα εάν εμπιστεύεται τον Σόιμπλε και τις διαβεβαιώσεις του για λύση στο Eurogroup…