Το γεγονός ότι το Βερολίνο υποβάθμισε προκαταβολικά την αυριανή συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ ήταν μια σαφής ένδειξη ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει σωσίβιο στo Μέγαρο Μαξίμου. Το Spiegel αναφέρεται στη δυσφορία της Γερμανίδας καγκελαρίου για τα ισχνά αποτελέσματα των ελέγχων σχετικά με τη μεγάλη φοροδιαφυγή και είναι αυτό ένα καθαρό προμήνυμα των διαθέσεων της Άγκελα Μέρκελ που, όπως όλα δείχνουν, θα ζητήσει τα ρέστα αντί να προσφέρει βοήθεια, όπως προσδοκά η ελληνική πλευρά. Αλλωστε, τι να πρωτοδώσει για να αλλάξει το κλίμα και να βρεθούν οι 180; Να αποδεχθεί φοροελαφρύνσεις στον προϋπολογισμό του 2015, να δώσει πράσινο φως στην έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, να πάρει πίσω τις πιέσεις της Τρόικας για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ή μήπως να εξαφανίσει τον ΕΝΦΙΑ; Η πρώτη δόση θα πληρωθεί σε λίγες μέρες, στο τέλος Σεπτεμβρίου, και η έκρηξη των ληξιπρόθεσεων χρεών προς την εφορία τον Αύγουστο είναι απολύτως δηλωτική της φοροδοτικής εξάντλησης από την οποία υποφέρει η κοινωνική πλειοψηφία.

Ads

Ο πολιτικός χρόνος έχει παγώσει εν αναμονή των αποτελεσμάτων της αυριανής συνάντησης, παρόλο που οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες. Υπουργοί και βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι ούτε από μηχανής Θεός θα υπάρξει ούτε θαύμα θα γίνει και η συνειδητοποίηση αυτή ενισχύει το εκλογικό άγχος που, τελικά, λειτουργεί διαλυτικά.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν το μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφεται ως μη αναστρέψιμο. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, και αυτό επιβαρύνει την εσωκομματική ατμόσφαιρα. Το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης οργανώνεται χωρίς να υπάρχει έστω μία συμμετοχή εκτός κομματικών τειχών για να δικαιολογηθεί η μετονομασία. Ο Σπύρος Λυκούδης και η Μεταρρυθμιστική Τάση που έφυγαν από τη ΔΗΜΑΡ δεν βλέπουν καθόλου θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοίδης που ξεσπάθωσε εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου δύο φορές το τελευταίο διάστημα φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει και να κάνει δύσκολη τη ζωή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου και βέβαια θέλει να είναι ξανά υποψήφιος στην Αχαΐα στις επόμενες εκλογές, ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης εγκατάλειψε τον τομέα Οικονομικών, χωρίς φωνές, αλλά σε μια προφανή προσπάθεια να προστατευθεί από την απαξίωση, αφού στο Παρίσι, για τις συνομιλίες με την Τρόικα, πήγαν ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ ο ίδιος ούτε καν συμμετείχε στην προετοιμασία αυτών των συνομιλιών. Από την άλλη, η ΔΗΜΑΡ στο συνέδριό της αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να επιβεβαιώσει τη στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την απόφαση για μπλοκάρισμα της προεδρικής εκλογής.

Τα πράγματα δεν είναι ευκολότερα για τον Αντώνη Σαμαρά που θα αξιοποιήσει τα 40χρονα της ΝΔ για να δημιουργήσει κλίμα συσπείρωσης. Η προσπάθειά του θα ξεκινήσει το επόμενο σαββατοκύριακο από τη Χαλκιδική και επειδή θα είναι η πρώτη του ομιλία μετά την επιστροφή από το Βερολίνο, πιθανότατα από εκεί θα καταλάβουμε πώς πήγε η κουβέντα με την Α. Μέρκελ. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί, διαβεβαίωσε ότι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν παρά μόνο αν δεν καταστεί δυνατή η εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή στις αρχές του 2015. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τις σκέψεις του πρωθυπουργού και των επιτελών του.

Ads