«Μάθημα» κατά των εθνικών στερεοτύπων έδωσε η καγκελάριος Μέρκελ, που μετά από 5 χρόνια γερμανικής λοιδορίας του ελληνικού λαού με αφορμή την οικονομική κρίση, αποκατάστησε την φήμη των «τεμπέληδων» Ελλήνων λέγοντας σε μαθητές λυκείου που επισκέφτηκε ότι «είναι λάθος να θεωρεί κανείς ότι οι Έλληνες δεν είναι εργατικοί». Την ίδια στιγμή είπε πως οι Γερμανοί δεν είναι τσιγκούνηδες…

Ads

«Όταν ξέσπασε η κρίση του ευρώ, που ήταν μία πολύ δύσκολη δοκιμασία, εγώ ήμουν πάντα αντίθετη όταν κάποιος υποστήριζε κάτι όπως “ξέρουμε καλά πως είναι οι Βούλγαροι, οι Έλληνες, κτλ”. Δεν πρέπει να μιλάμε ποτέ μ’ αυτό τον τρόπο» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας στους μαθητές του επαγγελματικού Λυκείου της λαϊκής γειτονιάς Ρέντγκεν, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από οικογένειες μεταναστών.

Συνεχίζοντας η Καγκελάριος σχολίασε ότι οι Γερμανοί είναι όλοι τόσο διαφορετικοί ο ένας με τον άλλο, όπως αντίστοιχα οι Τούρκοι είναι τόσο διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο, κοκ.

«Εάν αρχίσω να λέω “οι Έλληνες δεν είναι εργατικοί και οι Γερμανοί είναι από την φύση τους εργατικοί αλλά τσιγκούνηδες” και τα δύο είναι λάθος» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ στη συζήτηση που είχε με τους μαθητές με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια ζήτησε να αποφεύγονται οι γενικεύσεις καθώς βρίσκουμε παντού ανθρώπους γενναιόδωρους και ανθρώπους τσιγκούνηδες.

Ads

Σημειώνεται ότι τον συγκεκριμένο εορτασμό καθιέρωσε η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος πριν από εννέα χρόνια προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους νέους σχετικά με την Ευρώπη.

Η καγκελάριος πάντως φαίνεται να έχει ξεχάσει την εποχή εκείνη κάπου στις αρχές της κρίσης, όταν σε συγκέντρωση του κόμματος της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στη μικρή πόλη Μεσέντε εγκαλούσε τα λεγόμενα P.I.G.S. για την τεμπελιά τους.

«Πρέπει σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι εργαζόμενοι να μη βγαίνουν σε σύνταξη νωρίτερα απ’ ότι στη Γερμανία, να καταβάλλουν όλοι τις ίδιες προσπάθειες, αυτό είναι σημαντικό» είχε δηλώσει προκαλώντας την οργή των εργαζομένων του νότου που έβλεπαν με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης όχι μόνο τις ώρες εργασίας τους να αυξάνονται αλλά και τα εργασιακά κεκτημένα δικαιώματα τους να περιστέλλονται. «Δεν μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα και ορισμένοι να κάνουν διακοπές για μεγάλο διάστημα και άλλοι για πολύ μικρό» είχε προσθέσει.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε με την καγκελάριο Μέρκελ στα τέλη Μαρίου είχε επισημάνει ότι  είναι ανάγκη να εξαλειφθούν τα στερεότυπα, υπογραμμίζοντας πως «οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες, αλλά και οι Γερμανοί δεν φταίνε για όλα τα δεινά της Ελλάδας».

Σημειώνεται ότι τον μύθο του «τεμπέλη Έλληνα» κατέρριψε πριν λίγο καιρό πανηγυρικά έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που κατατάσσει του Έλληνες ως τον τρίτο πιο σκληρά εργαζόμενο λαό στον κόσμο. Στην τελευταία θέση, ως οι λιγότερο σκληρά εργαζόμενοι, κατατάσσονται οι Ολλανδοί και αμέσως προηγουμένως… οι Γερμανοί!