Η «Μεγάλη Παραίτηση» είναι η ονομασία που έδωσαν οι ειδικοί στο μεγάλο κύμα παραιτήσεων εργαζομένων που έχει ξεκινήσει περίπου από το καλοκαίρι στις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια στα τέλη Ιουλίου υπήρχαν 11 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ τον Οκτώβριο παραιτήθηκαν, άλλα 4,4 εκατομμύρια άτομα. 

Ads

Οι τομείς όπου παρουσιάζεται μεγάλο κύμα παραίτησης είναι οι επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης, καθώς ένα 7% των εργαζομένων έφυγε κατά τον μήνα του Αυγούστου, δηλαδή 1 στους 14 εργαζομένους μέσα σε έναν μήνα. 

Οι ειδικοί, βλέποντας αυτά τα νούμερα, μιλούν για μία σεισμική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις. Για αυτό πολλοί προτιμούν τον όρο «Η Μεγάλη Αναδιάρθρωση», αντί για «Μεγάλη Παραίτηση», ή ακόμη και «Η Μεγάλη Εξάντληση», καθώς τις περισσότερες φορές πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν «καεί» από το σύστημα.

Μέσα στους βασικούς λόγους των παραιτήσεων που έχουν καταγραφεί κατά τις συνεντεύξεις εξόδου που κάνουν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, είναι οι χαμηλοί μισθοί σε σχέση με τις απαιτήσεις της δουλειάς. 

Ads

Η Φίλις Κάραν Ο’Νιλ δηλώνει χαρακτηριστικά: «Εργάστηκα από τον Ιούλιο του 2020 ως τον Σεπτέμβριο του 2021 ως υπάλληλος υποδοχής σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων για ηλικιωμένους στο Νιου Τζέρσεϊ. Για μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, έπαιρνα 12 δολάρια την ώρα. Προσέφερε ιδιωτική ασφάλιση, επειδή όμως είμαι άνω των 65 ετών προτίμησα το Medicare».

Γενικά, οι αμερικάνικες επιχειρήσεις λειτουργούν  με το εξής σύστημα: αν προσφέρουν στον εργαζόμενο ιδιωτική ασφάλιση, τότε πληρώνεται με λιγότερα χρήματα και έτσι όσο μεγαλύτερος είναι ο μισθός τόσο μικρότερη η προστασία. 

Όπως δήλωσε η κ. Ο’Νιλ, ο λόγος που έφυγε ήταν η υπερβολική δουλειά και το άγχος, καθώς «όσο περνούσε ο καιρός, οι ευθύνες μου αυξάνονταν και μια μέρα εξερράγην λέγοντας ότι έπρεπε να πληρώνομαι περισσότερο γι’ αυτό που έκανα. Ένιωσα τότε ότι είχε έρθει η ώρα να φύγω. Η επιχείρηση μου είπε ότι θα με είχε υπόψη της, αλλά με φώναξαν μόνο μια φορά το τελευταίο δίμηνο για να καλύψω ένα κενό».

Επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς, καθώς δεν έχουν καταφέρει να ανακτήσουν ακόμη τα έσοδα που είχαν πριν την πανδημία. Συγκεκριμένα, ο Ντέιβιντ, ιδιοκτήτης ιταλικού εστιατορίου, λέει ότι οι εργαζομένοι, αν ο μισθός δεν είναι στα 25 δολάρια την ημέρα, προτιμούν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας, ενώ «εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε 25 δολάρια γιατί δεν έχουμε ακόμη ανακτήσει την κίνηση που είχαμε πριν από την πανδημία».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η έρευνα της καθηγήτριας Δρ. Ιζαμπέλ Γουέλπ του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μόναχο δείχνει ότι η «Μεγάλη Παραίτηση» έχει παρουσιαστεί, μετά την COVID-19, σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ως βάση τη δια ζώσης παρουσία, όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, συναυλίες κ.λπ. Όλα αυτά τα επιχειρηματικά μοντέλα υποφέρουν από την κρίση, λόγω του συστήματος που έχει κλιμακωτές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, στην συμμετοχή, στα κίνητρα και στην ευημερία τους.

Αντιθέτως, όπως φαίνεται από την έρευνα, οι επιχειρήσεις  όπου ο πάροχος με τον πελάτη δεν βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία, δεν αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα από την «Μεγάλη Παραίτηση». Μεγάλο μέρος της αγοράς κατευθύνεται σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, όπως live streaming υπηρεσίες, εστιατόρια που κάνουν delivery, διαδικτυακή συμβουλευτική και τηλεϊατρική. Επιπλέον, σύμφωνα με την Δρ. Γουέλπ, η δουλειά από απόσταση «ήρθε για να μείνει» και πολλές από τις εταιρίες σκέφτονται να τη μονιμοποιήσουν σαν σύστημα εργασίας. 

Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, μεγάλο είναι το ποσοστό των εργαζομένων που φέυγει, λόγω του σωματικού και ψυχολογικού βάρους. Σε έρευνα του Harvard Buisness Review φαίνεται ότι ηλικιακή ομάδα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παραιτήσεων είναι εκείνη των 30-45 ετών, όπου περίπου το 20% εγκατέλειψε την αγορά εργασίας την περίοδο 2020-2021. Η έρευνα, επίσης, δείχνει ότι η κινητικότητα των νέων έχει περιοριστεί τον τελευταίο χρόνο λόγω της οικονομικής ανασφάλειας.

Τέλος, η Πατρίτσια Κάμπος – Μεντίνα, διευθύντρια του Ινστιτούτου του Εργαζομένου στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, απορρίπτει τους ισχυρισμούς πως το φαινόμενο έχει να κάνει με τα έκτακτα επιδόματα ανεργίας λόγω της πανδημίας, καθώς τα επιδόματα αυτά έληξαν τον Σεπτέμβριο και οι εργαζόμενοι δεν επέστρεψαν. Όπως υποστηρίζει ο λόγος που δεν επιστρέφουν είναι «ότι δεν αυξάνονται οι μισθοί και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ελαστικότητας».