«Είναι βρώμικη ιστορία, δεν ξέρω πότε θα ξεμπλέξουμε» σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή τα 16,5 εκατ. ευρώ που καλείται να καταβάλλει μέσα σε 48 ώρες η διοίκηση του Δήμου για να καλύψει τη νέα «μαύρη τρύπα» που διαπιστώθηκε από την οικονομική επιθεώρηση στα δημοτικά ταμεία ως αποτέλεσμα της πολύκροτης υπόθεσης υπεξαίρεσης.

Ads

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης μέσα στις επόμενες ώρες καλείται να πληρώσει όχι μόνο οφειλές που έχουν να κάνουν με εισφορές που παρακρατήθηκαν και δεν αποδόθηκαν το χρονικό διάστημα 1999 – 2008 και ανέρχονται σε 6,9 εκατ. ευρώ αλλά και άλλα περίπου 10 εκατ. ευρώ που είναι πρόστιμα και προσαυξήσεις.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρ’ ότι είναι οικονομικά ισχυρός με όλες αυτές τις υποθέσεις εμφανίζεται να οφείλει χρήματα και να μην μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα. Τα καινούρια 6,9 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν, άσχετα εάν έπεσαν σε βρώμικα χέρια. Θα παλέψουμε όμως να μην πληρώσουμε και τα πρόστιμα», ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος υποστήριξε επίσης πως είναι «πολιτικό το θέμα» καθώς χρειάζεται συνολικότερη ρύθμιση, τονίζοντας επιπλέον πως «οι δίκες δεν τελείωσαν, έχουμε τις δίκες της Παγίας, τα εφετεία, εξακολουθούν να έρχονται οικονομικές επιθεωρήσεις και δεν ξέρουμε που θα καταλήξει».

Ads

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει» με ανακοίνωσή τους τόνισαν πως «σταθερή και διαχρονική θέση είναι η προάσπιση του δημοσίου και δημοτικού συμφέροντος» και πως «οποιαδήποτε πρωτοβουλία του Δήμου για μακροπρόθεσμη ρύθμιση του πρωτογενούς χρέους και ολική διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων είναι θετική».

Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο επικεφαλής Γιάννης Δελής, υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να πληρώσουν «τα σπασμένα οι δημότες» και ζήτησε να «τα πληρώσουν αυτοί που τα υπεξαίρεσαν και καταδικάστηκαν».

Παγκόσμια Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε και στις επαφές που θα έχει στην Αθήνα με εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας σε μια προσπάθεια να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση έργων στην πόλη.

Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων άναψε ήδη το «πράσινο φως» στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για δανειοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ προκάλεσε αντιδράσεις από παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τους «Εντάξει» να κάνουν λόγο πως «η διοίκηση σκοπεύει με ένα άλλο δάνειο να καλύψει την ανυπαρξία της σε έργα υποδομής».