Mάχη με τον χρόνο, τα προαπαιτούμενα αλλά και με τις ανάγκες των πολιτικών και κοινωνικών ισορροπιών ξεκίνησε για την κυβέρνηση αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ads

Με ένα μπαράζ τροπολογιών μέσα στο τελευταίο 24ωρο κατατέθηκαν στη Βουλή οι πρώτες από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση για να κλείσει και πολιτικά η τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν τους πλειστηριασμούς, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ ο κύριος όγκος των εκκρεμών προαπατούμενων αναμένεται να έρθει στη Βουλή με ένα ή δύο πολυνομοσχέδια μετά τις γιορτές, το πιθανότερο στο διάστημα 10 με 12 Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεγιστοποιήσει τα κοινωνικά αντισταθμίσματα, εξαντλώντας τις δυνατότητες του υπερπλεονάσματος και τα περιθώρια ευελιξίας που έχουν εμφανώς δώσει οι δανειστές. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, την μερική παράταση ισχύος του χαμηλού ΦΠΑ στα προσφυγικά νησιά και το έκτακτο επίδομα στους νέους ανέργους, χθες ήρθε μια ακόμη ανακοίνωση από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου για εμβόλιμη πληρωμή 15.000 νέων συντάξεων πριν από το τέλος του χρόνου.

Η καταβολή στις 28 Δεκεμβρίου όπως είπε στην ΕΡΤ η Εφη Αχτσιόγλου προσθέτοντας: «Με τις διαδοχικές εμβόλιμες πληρωμές που κάνουμε, θα καταλήξουμε, στο τέλος της χρονιάς, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις να είναι περίπου 75.000. Το καλοκαίρι του 2018, θα πετύχουμε την πλήρη εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων».

Ads

Οι πλειστηριασμοί

Το μεγάλο «στοίχημα» ωστόσο σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο παραμένει εκείνο των πλειστηριασμών. Η ταχεία και απρόσκοπτη διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές και στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε χθες το βράδυ η τροπολογία που προβλέπει αυστηρή προστασία της διαδικασίας των πλειστηριασμών απ’ όσους προσπαθούν να τους παρεμποδίσουν.

Η τροπολογία προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Προβλέπεται επίσης ότι θα τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση 6 ή 3 μηνών κατ΄ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση), όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας η διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσον ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών.

Τα φαρμακεία

Με δεύτερη τροπολογία που θα ψηφιστεί αύριο ικανοποιείται μια ακόμη μνημονιακή υποχρέωση – εκείνη της πλήρους απελευθέρωσης των φαρμακοποιών. Με βάση το νέο νομικό πλαίσιο άδεια φαρμακείου θα χορηγείται πλέον και σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, καθώς και σε συνεταιρισμούς που είναι μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Η άδεια θα χορηγείται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου Περιφερειάρχη και ο κάτοχός της θα μπορεί να λειτουργήσει φαρμακείο είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας.

Η διαγραφή προστίμων

Πέραν των μνημονιακών δεσμεύσεων, όμως, πολιτική ένταση και αντιπαράθεση προκάλεσε μια ακόμη τροπολογία που κατατέθηκε χθες και αφορά διαγραφή προστίμων επιχειρήσεων. Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της κατήγγειλε διαγραφή με φωτογραφικό τρόπο προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων και κάλεσε την κυβέρνηση να πει ποιοι επιχειρηματίες ευνοούνται. Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος συνέδεσε την τροπολογία με διαγραφή προστίμων της ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να την αποσύρει.