Ads

Φωτογραφία: Reuters

Τουλάχιστον 54 τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός των σοβαρών επεισοδίων που ξέσπασαν την Κυριακή το απόγευμα στην Αθήνα μετά το μαζικό συλλαλητήριο κατά του νέου μνημονίου. Την ώρα που στην Βουλή συζητείτο η νέα δανειακή σύμβαση, καταστήματα λεηλατήθηκαν και πολλά κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες στις χειρότερες ταραχές στην πρωτεύουσα των τελευταίων χρόνων. Λίγο μετά τις εννέα το βράδυ, αρκετά κτίρια -ανάμεσά τους ο ιστορικός κινηματογράφος «Αττικόν» και τα κεντρικά της Alpha- είχαν τυλιχθεί στις φλόγες. Επεισόδια ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και κυρίως στην Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τον Βόλο και την Κέρκυρα. Διαβάστε πως εξελίχθηκαν τα τραγικά γεγονότα στην συνεχή ενημέρωση του Tvxs.

00:47 – Εκτεταμένα επεισόδια, βανδαλισμοί, εμπρησμοί και ζημίες σημειώθηκαν σήμερα αργά το βράδυ στο κέντρο του Βόλου, όταν κουκουλοφόροι οι οποίοι αποσπάστηκαν από τις πορείες διαμαρτυρίας πετώντας βόμβες μολότοφ προκάλεσαν φωτιές σε υποκατάστημα τράπεζας, στο υπόγειο του Δημαρχείου αλλά και στο κτίριο που στεγάζονται οι εφορείες. Σε όλες τις περιπτώσεις οι φωτιές τέθηκαν σύντομα υπό έλεγχο χωρίς να προκληθούν ευτυχώς περαιτέρω προβλήματα. Ωστόσο, από τους βανδαλισμούς, για μία ακόμη φορά, υποκαταστήματα τραπεζών που δεν είχαν προστατευτικά ρολά, υπέστησαν ζημίες με τις τζαμαρίες τους να έχουν “κατεβεί”, κάδοι καταστράφηκαν και γενικά στο κέντρο της πόλης είναι έντονα τα σημάδια της καταστροφής.

Ads

00:20 –Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Βουλή με την ομιλία Λουκά Παπαδήμο. Ξεκινά η διαδικασία για την ονομαστική ψηφοφορία

00:06 – Σχόλιο στο twitter: Αν έβγαζαν τον Παπαδήμο από την αρχή, δεν θα είχε ανοίξει μύτη. Θα είχαν όλοι αποκοιμηθεί

00:01 (Δευτέρα)- Βίντεο από τις ταραχές στην Θεσσαλονίκη

23:57 – Φωτιά σε τράπεζα στο Μοναστηράκι

23:50 – Στο βήμα της βουλής ο Λουκάς Παπαδήμος καταδικάζει τα επεισόδια – Το CNN δείχνει live την ομιλία

image

23:46 – Θεσσαλονίκη: Αποπνικτική παραμένει η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από τις αναθυμιάσεις από τους καμένους κάδους απορριμμάτων και τη ρίψη δακρυγόνων κατά τις οδομαχίες που ξέσπασαν στην ουρά της πορείας διαμαρτυρίας, όταν ο κύριος όγκος της είχε φθάσει στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι περισσότεροι διαδηλωτές αποχώρησαν, ενώ οι αστυνομικοί με χρήση δακρυγόνων απώθησαν από τις οδούς Τσιμισκή και Εγνατία μία ομάδα αντιεξουσιαστών που είχε στήσει μπλόκο με κάδους απορριμμάτων. Ομάδες νεαρών παραμένουν συγκεντρωμένες μεταξύ Μητροπόλεως και Τσιμισκή και έχουν ανάψει φωτιές στο πλακόστρωτο. Οι τρεις κεντρικοί οδοί Εγνατία, Τσιμισκή και Μητροπόλεως είναι κλειστές, καθώς στο οδόστρωμα υπάρχουν αναποδογυρισμένοι κάδοι που φλέγονται.

23:44 – Πενηντατεσσέρεις πολίτες και αστυνομικοί μεταφέρθηκαν ωε τώρα στα νοσοκομεία με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, με αναπνευστικά προβλήματα αλλα και μικροκαταγματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς μεταφέρθηκαν 42 τραυματίες και 12 στο νοσοκομείο Σωτηρία. Σύμφωνα με πληροφορίες απο το υπουργείο Υγείας, η κατάσταση των τραυματιών δεν εμπνεύει ανησυχίες

23:30 – Πλιάτσικο σε κατάστημα εμπορίας όπλων στην Ομόνοια

23:20 – Και άλλο βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου

23:12 – Νέες πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί εδώ και λίγη ώρα σε πολυκατοικία στην οδό Θεμιστοκλέους 91-93 και σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Ακαδημίας.  Σύμφωνα με τη πυροσβεστική η φωτιά στη Θεμιστοκλέους είναι σε κοσμηματοπωλείο σε ισόγειο της πολυκατοικίας όπου υπάρχουν διαμερίσματα που κατοικούνται αλλά δεν έχει αναφερθεί να κινδυνεύουν άτομα.   Η πυροσβεστική έχει λάβει κλήσεις για περισσότερες από δεκαπέντε φωτιές σε κτίρια στην Αθήνα αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα γιατί τα οχήματα δεν μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα λόγω του ότι τα επεισόδια είναι σε πλήρη εξέλιξη.

23:10 – Αλ. Τσίπρας: Οι δυνάμεις της κρατικής καταστολής άφησαν παρακρατικές δυνάμεις να καίνε την Αθήνα. Η αστυνομία καταστέλλει ειρηνικούς διαδηλωτές και όχι παρακρατικές ομάδες τις οποίες μπορεί να ελέγξει, δήλωσε ο Τσίπρας

23:07 – Το ρεπορτάζ του Russia Today για τα επεισόδια

23:04 – Ντ. Μπακογιάννη: Εφιαλτική βραδιά, έως πότε το ελληνικό κράτος θα ανέχεται τους κουκουλοφόρους;

23:01- Να κηρυχθεί η Αθήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, “πριν να είναι πολύ αργά”, όπως λεει χαρακτηριστικά , ζητά απο την κυβέρνηση και τον περιφερειάρχη Αττικης , ο πρωην δήμαρχος της πρωτεύουσας Νικήτας Κακλαμάνης.    Ο κ Κακλαμάνης, επισημαίνει στην δήλωση του ότι “οσοι, στο όνομα του αντιμνημονιακού αγώνα, καίνε και καταστρέφουν, για μία ακόμη φορά, την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας και περιουσίες πολιτών, δεν είναι «αντιμνημονιακοί». Είναι αντιδημοκράτες και ανθέλληνες.”

22:55- Δύο φωτιές σε εξέλιξη στην οδό Ακαδημίας και στην οδό Μπενάκη.

22:53 – Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης καταγγέλει ότι ο υπουργός Προστασίας Χρήστος Παπουτσής δεν του επέτρεψε να παραβρεθεί στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας για να βοηθήσει τον συντονισμό των επιχειρήσεων

22:48 – Φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Το εντευκτήριο της Βουλής την ώρα που η Αθήνα είναι στις φλόγες. Ορισμένοι βουλευτές παρακολουθούν αγώνα μπάσκετ στην τηλεόραση

image

22:42 – Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς: H Δημοκρατική Αριστερά χαιρετίζει τις σημερινές μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών που διαδήλωσαν κατά των μέτρων και του μνημονίου που καθηλώνουν τη χώρα και διαλύουν την κοινωνία. Ταυτοχρόνως, καταδικάζει τα επεισόδια, τους βανδαλισμούς, τους εμπρησμούς, τη βία, που θέλησαν να επιβάλλουν ομάδες κουκουλοφόρων. Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι έρμαιο των διαθέσεων ακραίων εξτρεμιστικών ομάδων που στρέφονται κατά της δημοκρατίας. Το χάος δεν πρέπει να επικρατήσει.

22:36 – Tριάντα πέντε άτομα έχουν μεταφερθεί στα Νοσοκομεία από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.  Ειδικότερα, έχουν μεταφερθεί 25 πολίτες στο Νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς” και 10 πολίτες στο Νοσοκομείο “Η ΣΩΤΗΡΙΑ”.Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργέιο Υγείας όλοι τους είναι σε καλή κατάσταση και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών θα λάβουν εξιτήριο

22:26 – Σχόλιο στο twitter: Σωτήρας ο ΓΑΠ. Σωτήρας ο Αντώνης. Σωτήρας ο Γιώργος. Σωτηρας ο Παπαδημος. Στάχτες η Αθήνα.

22:25  – Ολική καταστροφή στα Starbucks στην Κοραή. Η φωτογραφία από τον χρήστη του Twitter @mmgeissler

image

22:20 – Εκτεταμένη χρήση χημικών πραγματοποιούν τα ΜΑΤ στην πλατεία Ομονοίας, σύμφωνα με συνεργάτες του tvxs. Μεγάλος όγκος διαδηλωτών που ήταν στην πλατεία κατεβαίνει την Π. Τσαλδάρη. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται τα επεισόδια στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος. Ο κόσμος υποχωρεί στα σετνά περιμετρικά της πλατείας. Σε πολλά στενά οι διαδηλωτέ έχουν τοποθετήσει οδοφράγματα και έχουν ανάψει φωτιές.

22:11 – Στο βήμα της βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου

22:10 – Μία ακόμη πανοραμική φωτογραφία

image

22:07 – Φωτογραφία του κέντρου της Αθήνας πριν από λίγο

image

22:02 – Επεισοδιακή συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης σύμφωνα με το ΑΠΕ – Ένα ακόμη συλλαλητήριο, -με μεγάλη συμμετοχή ,πραγματοποιήθηκε απόψε στο κέντρο του Ηρακλείου ενάντια στα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια καθώς και οι επιθέσεις σε βουλευτικά γραφεία .  Κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου νεαροί έσπασαν και πάλι τζάμια στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης .Αλλοι επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα εναντίον βουλευτικού γραφείου, του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου στην πλατεία Ελευθερίας καθώς και στα γραφεία του βουλευτή Μαν . Στρατάκη στην πλατεία Κορνάορυ ενώ δεν έλλειψαν και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών .. Ακόμη από μολότοφ πήρε φωτιά τζιπ της αστυνομίας ενώ αλλά δεν έλειψαν και τα χημικά από αστυνομικούς .

22:01 – Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 22 προσαγωγές

21:58 – Αποχώρησε το ΛΑΟΣ, παρέμειναν Βορίδης, Γεωργιάδης

21:52 – Καίγονται τράπεζες. Στην φωτό Alpha Bank Πανεπιστημίου

image

21:47 – Σχόλιο στο twitter: Το Αττικόν αποτεφρώνεται στη μνήμη του Θεόδωρου Αγγελόπουλου (είχε κάνει εκεί την παγκόσμια πρεμιέρα για “Το βλέμμα του Οδυσσέα” το 1995)

21:46 – O Αντώνης Σαμαράς στο βήμα της Βουλής. Δεν άλλαξε η θέση μας,άλλαξαν οι συνθήκες

21:45 – Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης

21:43 – Μία ακόμη φωτογραφία από το φλεγόμενο Αττικόν

image

21:40 – Καρατζαφέρης: Η ΕΕ είναι πια Γερμανική Ένωση. “Είμαστε υπερήφανος λαός, δεν μας κυβερνά ο Τόμσεν”.

21:35 – Ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού για τις σημερινές διαδηλώσεις: Ο λαός μίλησε. Οι χιλιάδες κόσμου στο Σύνταγμα απαιτούν την ανατροπή εδώ και τώρα της κυβέρνησης που υπόσχεται την εξαθλίωση.  Ο μόνος σύμμαχος των Παπαδήμου, Παπανδρέου, Βενιζέλου και Σαμαρά βρίσκεται στις δυνάμεις καταστολής και στα καθεστωτικά ΜΜΕ που για μια ακόμη φορά δήλωσαν πίστη και υποταγή στις επιταγές των ανωτέρων τους.  Το όργιο αστυνομικής βίας είναι το τελευταίο μέσο επιβολής ενός στυγνού νεοφιλελεύθερου συστήματος που δε διστάζει να μοιράσει χημικά και ξύλο σε νέους, νέες, εργαζόμενους, ανέργους αλλά ακόμα και σε σύμβολά της δημοκρατίας σαν τον Μανώλη Γλέζο και τον Μίκη Θεοδωράκη.  Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά μόνο η ανατροπή της μνημονιακής συγκυβέρνησης και η άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.  Όλοι και όλες στους δρόμους μέχρι την ανατροπή τους.

21:32 –  Σχόλιο στο twitter: Πιο εύκολα μοιράζομαι τη χώρα με ένα τροικανό, παρά με αυτόν που έβαλε φωτιά στο Αττικόν.

21:30 – Oλοκληρώθηκε στη Βουλή η ομιλία του Αλ. Τσίπρα με αναφορές σε Θεοδωράκη-Γλέζο που βρίσκονται στην αίθουσα της Βουλής. “Δεν θα καταφέρουν να ξηλώσουν την ιστορία του λαού” τόνισε ο κ. Τσίπρας

21:25 – Στις φλόγες το Αττικόν

image

21:10 – Στο βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας- Η κυβέρνηση είναι σε πόλεμο με τον ίδιο τον λαό της

21:02 – Στα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ά. Γκερέκου και της ΝΔ Ν. Δένδια εισέβαλλαν 500 περίπου “αγανακτισμένοι” διαδηλωτές μετά το τέλος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στις έξι το απόγευμα στην κεντρική πλατείας της πόλης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.  Οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να τους σταματήσουν και αφού έσπασαν τις πόρτες των γραφείων κατάστρεψαν ό,τι βρήκαν μέσα στους χώρους.

20:54 – Φωτογραφίες από το κέντρο της Αθήνας Τώρα

image
image

20:48 – Έκρυθμη είναι η κατάσταση αυτή την ώρα στη συμβολή των οδών Κοραή και Σταδίου στην Πανεπιστημίου και γύρω από την πλατεία Κλαυθμώνος όπου βρίσκονται σε εξέλιξη επεισόδια με βόμβες μολότοφ, πέτρες και δακρυγόνα. Σύμφωνα με την αστυνομία οι νεαροί έχουν βάλει φωτιά σε κατάστημα της Eurobank και σε εμπορικό κατάστημα στην οδό Κοραή, ενώ έχουν βάλει φωτιές σε αντικείμενα έξω από τον κινηματογράφο Άστυ. Η προσέγγιση στο σημείο των πυροσβεστικών οχημάτων είναι δύσκολη λόγω των επεισοδίων. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολλές προσαγωγές και υπάρχουν τραυματισμοί, αλλά ο αριθμός δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός από την αστυνομία.



Καίγεται κτίριο στην Κοραή από News247 20:43 – Το ΠΑΜΕ παραμένει χαμηλά Αμαλίας και Διονυσίου Αεροπαγείτου. Πολλοί διαδηλωτές κινούνται από το Σύνταγμα προς αυτή την κατεύθυνση

20:41 – Βουλή – Αλ. Τσίπρας: Δεν θέλω να μιλήσω με απόντες τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών

20:38 – Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, ΣΥΡΙΖΑ, εξωκοινοβουλευτικών πολιτικών κινήσεων και κινήσεων πολιτών ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση και τα νέα μέτρα.  Αυτή τη στιγμή η πορεία βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου με μέτωπο προς την παραλιακή.  Ξεχωριστή πορεία πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ με αφετηρία το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Οι δύο πορείες εξελίσσονται ειρηνικά με εξαίρεση δύο περιστατικά.

20:20 – Νωρίτερα στο Σύνταγμα βρέθηκε και ο Δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος. Η φωτογραφία από το StreetPress.gr

image

20: 18 – Βροχή από χημικά ΤΩΡΑ στην Κοραή

20:14 – Φωτιά τώρα σε εξέλιξη σε τράπεζα στην Πλατεία Κοραή

20:12 – “Η αρνητική μου ψήφος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο εκφράζει την πεποίθησή μου ότι τα μέτρα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής που ενσωματώνονται στο παρόν νομοσχέδιο αντιστρατεύονται την επιδίωξη εξόδου της χώρας από την σημερινή κρίση υπερχρέωσης που αποτελεί ύψιστο δημόσιο και εθνικό συμφέρον” δήλωσε η βουλευτής Β Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη.

20:10 – O ΣΚΑΙ μεταδίδει ότι υπάρχουν περισσσότεροι από 20 τραυματίες αστυνομικούς

19:52 – Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, την στιγμή που πέταξε προς τα υπουργικά έδρανα της Ολομέλειας τον ογκώδη τόμο του νομοσχεδίου. Στόχος του βουλευτή ήταν ο Ε. Βενιζέλος, τον οποίον τελικά δεν πέτυχε..

image

 

19:50 – Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, Λάμπρος Μίχος, Κυριακή Τεκτονίδου, Μαρία Κυριακοπούλου, Ηλίας Θεοδωρίδης και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος με έγγραφή δήλωσή τους αναφέρουν ότι δεν θα πάρουν μέρος στην σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή καθώς αυτή (σσ η ψηφοφορία) “επιβλήθηκε ως μόνη επιλογή στο πολιτικό σύστημα και αγνοεί τον ελληνικό λαό

19:46 – Ξαναγεμίζει η Αμαλίας, καθώς οι διαδηλωτές που είχαν φύγει λόγω των δακρυγόνων, επιστρέφουν.

19:42 – Οι δηλώσεις Μανώλη Γλέζου πριν λίγη ώρα

19:38 – Παρά τα εκτεταμένα επεισόδια πολύς κόσμος εξακολουθεί να παραμένει στην περιοχή του Συντάγματος. Φωτογραφία tvxs

image

19:34 – Σύμφωνα με πληροφορίες, 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Χ. Καστανίδη δεν θα συμμετάσχουν στην αποψινή ψηφοφορία

19:30 – Στο ιατρείο της Βουλής ο Μίκης Θεοδωράκης με αναπνευστικά προβλήματα από τα χημικά. «Ετοιμάζονται να ψηφίσουν το θάνατο της Ελλάδας», δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή, καταγγέλοντας παράλληλα τη χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις στο συλλαλητήριο που είναι σε εξέλιξη στο Σύνταγμα. «Στέλνουμε ενα μήνυμα αισιοδοξίας…Αγωνιστήκαμε και νικήσαμε…και αυτή τη φορά θα νικήσουμε», ανέφερε εισερχόμενος στο Κοινοβούλιο.

image

19:25 – Εν τω μεταξύ μέσα στην Βουλή τώρα μιλάει η Αλέκα Παπαρήγα. Ήταν τόσος πολύς ο κόσμος σήμερα, που δεν χρειαζόταν καμία περιφρούρηση από τα ΜΑΤ, λέει.

19:23 – Μ.Θεοδωράκης-δηλώσεις τώρα: Θέλω να μπω μέσα στη Βουλή να τους κοιτάξω στα μάτια γιατί ετοιμάζονται να ψηφίσουν το θάνατο της Ελλάδας

19:18 – Γενικευμένα επεισόδια σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Όπως μεταδίδει συνεργάτης του Tvxs , η συγκέτρωση των διαδηλωτών έχει σπάσει στα δυο. Το ένα κομμάτι είναι επί της Αμαλίας μέχρι Διονυσίου Αεροπαγήτου και το άλλο κομμάτι προς τα Προπύλαια. Παρά την συνεχής ρίψη χημικών ο περισσότερος κόσμος παραμένει στην περιοχή. Μάλιστα τα τελευταία λεπτά πυκνώνει ο κόσμος στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

19:14 – Επεισόδια στα Προπύλαια με μολότοφ ,φωτιές πετροπόλεμο και εκτεταμμένη χρήση χημικών

18:52 – Φωτογραφίες tvxs από το κέντρο της Αθήνας τώρα – Κολοκοτρώνη

image
image

18:45 – Πρώτο θέμα και στη διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica τα επεισόδια που σημειώνονται κατά τις διαδηλώσεις μπροστά από την ελληνική Βουλή. Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο  «Συγκρούσεις στην Αθήνα, με μολότοφ και τραυματίες», ενώ κάνει αναφορά και στις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή.  

 

18:42 – Πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας. Φωτογραφίες tvxs

image
image

18:34 – Εκρήξεις στην πλατεία Συντάγματος. Οι ειρηνικοί διαδηλωτές έχουν απομακρυνθεί. Η μεγάλη διαδήλωση διαλύεται λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

18:22 – Τραυματισμός διαδηλωτή στο Σύνταγμα στην Βασ. Γεωργίου πριν από λίγο

image

18:18 – Με φανερά τα συμπτώματα της δύσπνοιας, εξαιτίας της ρήψης χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, έφθασε πριν από λίγο στη Βουλή ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά τα οποία είναι εναντίον του ελληνικού λαού καταλύουν επιπλέον κάθε έννοια συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας. Ο κ. Γλέζος έθεσε το ερώτημα γιατί δεν προκηρύχθηκαν εκλογές προκειμένου ό,τι αποφασιστεί να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού ενώ κατέληξε λέγοντας “δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει εξέγερση του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός είναι εξεγερμένος”.

18:16 – Η ατμόσφαιρα αυτή τη στιγμή στο Σύνταγμα είναι αποπνικτική. Τα ΜΑΤ επιχειρούν να απωθήσουν τους ταραξίες σε πλατεία Συντάγματος και Πανεπιστημίου, ενώ οι διαδηλωτές προσπαθούν να βρουν τρόπους διαφυγής.

18:15 – Με εντολή της αστυνομίας έκλεισε λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα και μέχρι νεοτέρας, και ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, με αφορμή το συλλαλητήριο που πραγματοποιείται έξω από τη βουλή κατά της νέας δανειακής σύμβασης. Με δεδομένο ότι και ο σταθμός του Συντάγματος είναι κλειστός από το πρωί, η πιο κοντινή πρόσβαση στην πλατεία Συντάγματος με το μετρό είναι οι σταθμοί Ευαγγελισμός και Μοναστηράκι.

18:12 – Πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde πριν από λίγα λεπτά η συγκέντρωση περίπου 25.000 διαδηλωτών, όπως αναφέρεται, μπροστά στην ελληνική Βουλή, εν όψει της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί το βράδυ για τη νέα δανειακή σύμβαση από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

18:10 – Ερασιτεχνικό βίντεο με τα επεισόδια πριν από λίγο


Σύνταγμα12.022012 Επεισόδια με φωτιές από News247
18:06 – Ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με πληροφορίες μόλις απομάκρυνε τον Μανώλη Γλέζο από το Σύνταγμα λόγω χημικών. Φορουσε αντιασφυξιογόνο μάσκα. Απομακρύνθηκε από το Σϋνταγμα και ο Μίκης Θεοδωράκης

image

18:04 – Μέσα στην Βουλή, ο Παν.Λαφαζάνης κατηγορεί “κουκουλοφόρους” ότι δεν θέλουν το “λαϊκό ποτάμι”

17:58 – Σύνεφο καπνού από τα χημικά στην Αμαλίας

image

17:54 –Στη Νομική σημειώθηκαν επεισόδια όταν άτομα που βρίσκονταν μέσα στο Ίδρυμα πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι «απάντησαν» με χημικά.

17:50 – Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, αστυνομικός δέχθηκε πριν από λίγο φωτοβολίδα στο πρόσωπο και σωριάστικε στην άσφαλτο .Συνάδελφοί του τον μεταφέρουν για πρώτες βοήθειες

17:45- Ο κόσμος απομακρύνθηκε από την Αμαλίας μετά την χρήση χημικών και τα επεισόδια με τα ΜΑΤ

17:35 – Ένταση τώρα στην πλατεία Συντάγματος. Πληροφορίες ότι έγινε χρήση χημικών από τα ΜΑΤ

image

17:31- «Δεν βλέπουν ότι έχουμε ήδη χρεοκοπήσει; Δεν έχουμε τίποτα άλλο να δώσουμε» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Independent σχετικά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Αθήνα ενάντια στο νέο μνημόνιο.

17:25 – Ο Μίκης Θεοδωράκης βρίσκεται στο Σύνταγμα

17:20 – Περίπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ομονοίας στο κάλεσμα το ΠΑΜΕ.  Κύριο σύνθημα στο πανό στην πλατεία Ομονοίας “Να φύγει τώρα η κυβέρνηση του εγκλήματος μαζί με την τρόικα“.

17: 17- O Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ στο βήμα της Βουλής. Ζούμε την αρχή του τέλους ενός τελειωμένου πολιτικού και κομματικού συστήματος, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρεοκόπησαν τη χώρα

17:16 – «Φοβάμαι ότι θα σημειωθεί κοινωνική έκρηξη. Οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν άλλη “τιμωρία”», είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας Guardian, έπειτα από ρεπορτάζ που έκανε η ανταποκρίτρια Έλενα Σμιθ παραμένοντας για είκοσι ημέρες στη χώρα. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας έχει ήδη 174 σχόλια αναγνωστών, πολλοί από τους οποίους τονίζουν ότι οι Έλληνες πρέπει να «στρωθούν στη δουλειά» προκειμένου να ξεπεράσουν στην κρίση

image

17:15 – Το ΠΑΜΕ μπαίνει στην Ομόνοια αυτή τη στιγμή από Γ’ Σεπτεμβρίου. Πολύς κόσμος, τουλάχιστον μέχρι Κάνιγγος.

17:10 – Μια φωτογραφία τώρα από την συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη

image

17:07 – Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενόψει της ψηφοφορίας για τη Δανειακή Σύμβαση:  “Στο κύκνειο άσμα του, το πολιτικό σύστημα της χώρας ετοιμάζεται να παραδώσει το μέλλον μας στους δανειστές. Είναι προφανές πλέον ότι οι χρεοκοπημένες πολιτικές τους δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα. Την απάντηση την δίνουν οι πολίτες σήμερα στους δρόμους, κάθε μέρα με την αυτενέργειά τους και θα την δώσουν και πιο ηχηρά στις εκλογές που πλέον πρέπει να γίνουν άμεσα”.

17:00 – Βουλή – Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Θέτουν τρομοκρατικά διλήμματα στο λαό, επιτομή της λαϊκής χρεοκοπίας το νέο μνημόνιο

16:56 – Συνεχής η προσέλευση των πολιτών στο Σύνταγμα. Γέμισε κόσμο η Αμαλίας.

image

16:50 – Κ. Χατζηδάκης: Δεν βάζουμε την υπογραφή μας στη χρεοκοπία της Ελλάδας

16:36 – Δεκάδες μοτοσυκλετιστές πέρασαν Βουλή κάτω από τα χειροκροτήματα των περίπου 2.000 συγκεντρωμένων

16:34 – Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα αντισυνταγματικότητας του νόμου

16:32 – Αν και επισήμως το συλλλαλητήριο είχε προγραμματιστεί για τις 17:00, ήδη έχει μαζευτεί πολύς κόσμος μπροστά από τη Βουλή. Όλα δείχνουν ότι η συγκέντρωση θα είναι μεγάλη και με παλμό, καθώς βελτιώθηκε και ο καιρός την τελευταία ώρα.

16:29 – “Όχι” στο νέο οικονομικό πρόγραμμα θα πει απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής η ηθοποιός ‘Α. Βαγενά, η οποία ως πρώτη επιλαχούσα στην ‘Α Αθήνας, κατέλαβε την βουλευτική έδρα μετά τη χτεσινή παραίτησή της κ Π. Ζούνη.     Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Βαγενά εξήγησε στο ΑΜΠΕ ότι παρόλο που θα καταψηφίσει, δέχτηκε την έδρα διότι, όπως τόνισε, την εξέλεξε “ο κόσμος” και όχι “κανένας μηχανισμός”.

16:25 – Άγνωστος Στρατιώτης τώρα

image

16:15 – Στην απόφαση για αποχώρηση από τη Βουλή μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των θεσμικών εκπροσώπων του, προσανατολίζεται ο ΛΑΟΣ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερη κοινοβουλευτική πηγή του κόμματος, ο σχεδιασμός του ΛΑΟΣ είναι να μιλήσουν στη Βουλή, ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Κιλτίδης, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρκάκης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αλέκος Χρυσανθακόπουλος. Τέλος θα πάρει το λόγο ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, θα αιτιολογήσει την άρνησή του στη δανειακή σύμβαση, και στη συνέχεια θα αποχωρήσει με την κοινοβουλευτική του ομάδα από τη Βουλή.

16:05 – Με την έκφραση δεν «πάει άλλο», «μας προκαλείτε», «είμαστε ευγενείς αλλά όχι ηλίθιοι» η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα παρενέβη για να επικρίνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι δεν πήρε το λόγο για να μιλήσει για τη διαδικασία του κατεπείγοντος: «Δεν ακούμε τίποτε άλλο από το πρωί παρά για καταστροφή μέχρι και εμφύλιο.. Η κρατική τηλεόραση θυμήθηκε τα Δεκεμβριανά». «Ξεπεράσατε τα όρια και έχουμε και εμείς κάποια όρια» είπε η κα Παπαρήγα προς τον κ. Βενιζέλο. «Διάλυση της Βουλής τώρα και εκλογές» ζήτησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το παρεμπίπτον ζήτημα του κατεπείγοντος που ετέθη στην Ολομέλεια διερωτώμενος προς τον κ. Βενιζέλο «νόμιμον είναι, αλλά είναι και ηθικόν;» το να μην μπορούν να τοποθετηθούν οι βουλευτές για ένα τόσο σπουδαίο θέμα.  Ζήτησε μάλιστα να παραταθεί η διαδικασία μέχρι και αύριο «προκειμένου να στηριχθεί η Δημοκρατία που κλυδωνίζεται» και συνέστησε να μην υπάρξουν ακρότητες «σαν εκείνες που πριν λίγο είδαμε και από τον κ. Βενιζέλο και το ΚΚΕ». Αλλιώς όπως είπε να διαλυθεί τώρα η παρούσα Βουλή και να διεξαχθούν εκλογές.  Σε επόμενη παρέμβασή του – μετά την τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου – ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως ο ίδιος έκανε σαφή τη θέση του στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών «όπου λάθρα μπήκε μέσα ο κ. Βενιζέλος και τον πέταξε έξω ο κ. Παπαδήμος». «Είπα ότι εγώ δεν μπορώ να συδιαλέγομαι με τις εντολές και τις οδηγίες της κας Μέρκελ, δεν μπορώ ούτε με τις μαριονέτες της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

16:03 – Κλούβες της αστυνομίας απέκλεισαν τον δρόμο μπροστά στα “λουλουδάδικα”Φωτογραφία πριν από λίγο

image

15:56 – Έκλεισε από διαδηλωτές η Λεωφόρος Αμαλίας

15:50 – Πληροφορίες στα social media κάνουν λόγο για πολλές “προληπτικές” συλλήψεις πριν το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη.

15:45 – Μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις και των ανεξάρτητων βουλευτών κ.κ. Φώτη Κουβέλη, Πάνου Καμμένου, Χρήστου Κουρουμπλή και Σοφίας Σακοράφα ενώ και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχθηκε ότι οι βουλευτές είναι αντιμέτωποι με εκβιαστικά διλήμματα σημειώνοντας όμως ότι τα διλήμματα είναι και αληθινά. Στη διαδικασία του κατεπείγοντος επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος γιατί όπως τόνισε δεν είναι δυνατή η εκκίνηση της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων και δεν θα μειωθεί το δημόσιο χρέος.

15:42 – Μεγάλη ένταση στην αίθουσα της Βουλής. Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος πέταξε το νομοσχέδιο προς την πλευρά του υπουργού οικονομικών.

15:37 – Επτά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης και ο πρώην υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, με κοινό τους κείμενο, παρεμβαίνουν στη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία, στην οποία δεν προβλέπεται, από τον Κανονισμό της Βουλής, να μιλήσουν. Δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη νέα συμφωνία, εξηγούν γιατί θα το κάνουν και αναπτύσσουν τις θέσεις τους για την κρίση και αναφέρουν τι κατά τη γνώμη τους πρέπει να γίνει στη συνέχεια. Πέραν των δυο προαναφερθέντων, το κείμενο υπογράφουν οι βουλευτές Ηλίας Καρανίκας (Ευρυτανίας), Συμεών Κεδίκογλου (Εύβοιας), Γιώργος Ντόλιος (Έβρου), Θανάσης Οικονόμου (Ιωαννίνων) και Φραγκίσκος Παρασύρης (Ηρακλείου).

15:20 – Σε κλίμα μεγάλης έντασης, άρχισε το μεσημέρι η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της νέας δανειακής σύμβασης. Η διαδικασία ξεκίνησε με την ορκομωσία των τριών νέων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Έτσι, οι κ.κ. Χρήστος Γκόγκας, Μαρία Κλαυδιανού και Αννα Βαγενά καταλαμβάνουν τις αντίστοιχες έδρες των συναδέλφων τους που παραιτήθηκαν από το βουλευτικό τους αξίωμα, Παύλου Στασινού (’ρτας), Δημήτρη Βαρβαρίγου (Ζακύνθου) και Πέμυς Ζούνη (Α΄Αθήνας).

15:14 – Δύο πορείες, με αφετηρίες το δημαρχείο Σταυρούπολης και την πλατεία Άγιου Θεράποντα στην Τούμπα, πραγματοποίησαν σήμερα το ΠΑΜΕ και οι «Λαϊκές Επιτροπές» ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση. Εξάλλου, στις πέντε το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους. Από τις 3 το μεσημέρι θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται οι «Αγανακτισμένοι» στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους και από τις 4 και μετά καλούν τον κόσμο να βρίσκεται στην πλατεία ο ΣΥΡΙΖΑ, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συνδικάτα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πρωτοβάθμια Σωματεία Ιδιωτικού Δημοσίου Τομέα, κ.α.) και άλλες πολιτικές κινήσεις, («Σπίθα», «Αρμα», «Χριστιανική Δημοκρατία», κ.α.). Εκεί θα συγκεντρωθούν και οι «Μοτοσικλετιστές Εν Δράσει».

15:00 – Ονομαστική ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επικρίνοντας την κυβέρνηση που το έφερε στη Βουλή με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων έκαναν λόγο για απαράδεκτο κοινοβουλευτικό αυταρχισμό και για παραβίαση κάθε ίχνους συνταγματικής τάξης.