«Έχω ακόμα λόγους να φοβάμαι για τη ζωή μου, γιατί η έρευνα είναι ακόμα ανοιχτή και είμαι η μοναδική κύρια μάρτυρας για το σκάνδαλο που αφορά τον πρωθυπουργό της Μάλτας, μετά τη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια» εξομολογείται  αποκλειστικά στο Τvxs.gr,  η Μαρία Εφίμοβα, που κρατείται στον Κορυδαλλό μετά την παράδοση της την περασμένη Δευτέρα.

Ads

Είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και βασική «πηγή» της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια , η οποία είχε χαρακτηριστεί «ένα Wikileaks από μόνη της» και η οποία αποκάλυψε  το σκάνδαλο που ενέπλεκε την σύζυγο και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού της Μάλτας. Η Εφίμοβα εργαζόταν στη διαβόητη τράπεζα Pilatus Bank, που θεωρείται κέντρο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Είχε μεταξύ των άλλων αποκαλύψει στην Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Michelle Muscat, σύζυγο του Πρωθυπουργού της Μάλτας Joseph Muscat. Η δημοσιογράφος δολοφονήθηκε  στις 16 Οκτωβρίου του 2017 με βόμβα στο ΙΧ της.

Μετά την βομβιστική επίθεση, η Εφίμοβα κατέληξε στην Κρήτη, όπου ζει ο σύζυγος της και τα δυο της παιδιά, φοβούμενη ότι θα έχει την ίδια κατάληξη με την Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια. Το ένταλμα σύλληψης εναντίον της Μαρίας Εφίμοβα στηρίζεται σε δύο μηνύσεις. Ότι χρησιμοποίησε παράτυπα κάποια εισιτήρια για την οικογένεια της και επίσης ότι δυσφήμισε δύο Μαλτέζους αστυνομικούς, ότι την κακομεταχειρίστηκαν. Ο ένας από τους δύο έχει αλλάξει την κατάθεση του, την υποστηρίζει και δηλώνει έτοιμος να καταθέσει και στις ελληνικές αρχές που θα εξετάσουν το αίτημα της Μάλτας για την έκδοση της.

Κατά την παράδοσή της το βράδυ της Δευτέρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Στέλιο Κούλογλου για να του ανακοινώσει την απόφασή της. «Με κάλεσε χθες το βράδυ από το αστυνομικό τμήμα. Μου είπε ότι παραδόθηκε γιατί φοβόταν» δήλωσε ο ευρωβουλευτής σε διεθνή μέσα.

Ads

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μας αποκαλύπτει βήμα βήμα, τι προηγήθηκε, για ποιους λόγους αποφάσισε να αποκαλύψει τα στοιχεία θέτοντας τη ζωή της σε κίνδυνο, πως συνεργάστηκε με την Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια και ποιοι την απειλούν έως σήμερα, κινητοποιώντας μηχανισμούς και σε άλλες χώρες όπως η Κύπρος η οποία έχει εκδώσει επίσης ένταλμα για την σύλληψη της.

Πριν παραδοθείτε, στείλατε ένα μήνυμα. «Έχει φτάσει η ώρα μου, κάποιοι με θέλουν νεκρή». Γιατί; Υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες που έχετε και δεν τις έχετε καταθέσει ακόμα;

Επειδή η έρευνα που κάνει ο δικαστής στη Μάλτα και αφορά τις κατηγορίες ενάντια στον πρωθυπουργό της χώρας για ξέπλυμα χρήματος, είναι ανοιχτή. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Οι κύριοι μάρτυρες σε αυτή την έρευνα ήμουν εγώ και η Δάφνη που δεν είναι μαζί μας, δολοφονήθηκε. Επομένως εγώ είμαι σήμερα η μόνη κύρια μάρτυρας. Αυτή η έρευνα είναι κρίσιμη γιατί αφορά τον πρωθυπουργό της χώρας. Έχω λόγους να θεωρώ πως κινδυνεύω. Ναι έχω κι άλλες πληροφορίες.

Πως βρεθήκατε με την Δάφνη; Εκείνη σας αναζήτησε;

Όχι εγώ τη βρήκα. Μετά την καταγγελία που μου έκανε η τράπεζα με συνέλαβε η αστυνομία και δεν μου φέρθηκε καθόλου καλά όπως ορίζει ο νόμος. Παρακολουθούσα τη δουλειά της, έκανε ερευνητική δημοσιογραφία και της έστειλα ένα μέιλ. Τον Οκτώβρη του 2016. Τότε πέθανε η μάνα μου και ζήτησα από τις αρχές της Μάλτας να με αφήσουν να πάω για την κηδεία  στη Ρωσία. Αρνήθηκαν να μου τη δώσουν. Αυτό το γεγονός μου προκάλεσε μεγάλη θλίψη και αποφάσισα ότι ήρθε ο καιρός να φέρω στην επιφάνεια αυτά που γνώριζα. Μου συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα για χάρη της τράπεζας. Μου το είπαν ευθέως. Σκέφτηκα λοιπόν: Ποιοι είναι αυτοί; Επειδή έχουν λεφτά που τα έβγαλαν ποιος ξέρει με ποιον τρόπο, μπορούν να κάνουν τα πάντα;

Είχε συναίσθηση του κινδύνου;

Ναι, γνώριζε τον κίνδυνο. Την ρώτησα αν καταλαβαίνει ότι μπαίνει σε κίνδυνο, μου απάντησε θετικά και είδα ότι ήταν έτοιμη να προχωρήσει.

Εκείνη αποκάλυψε το όνομα σας;

Όχι, μόνη μου πήγα στον δικαστή και έδωσα κατάθεση και μετά διέρρευσε στους δημοσιογράφους.

Τι σας έκανε να αποκαλυφθείτε;

Ο δικαστής είπε ότι το όνομα μου θα παραμείνει μυστικό. Όμως στην αίθουσα ήταν και άλλοι υπάλληλοι και το κατάλαβα ότι θα διαρρεύσει. Είχα αποφασίσει να προχωρήσω όμως.

Μετά τις αποκαλύψεις που κάνατε στην Γκαλίθια διατηρήσατε σχέση μαζί της; Την περίοδο πριν δολοφονηθεί της μιλούσατε;

Ναι μιλούσαμε. Αυτή συνέχιζε την έρευνα, με ρωτούσε αν γνωρίζω άλλα πράγματα και της έκανα διευκρινίσεις.

Τι εντύπωση σας άφησε;

Τη σεβάστηκα αμέσως. Ήταν δυνατός και αποφασισμένος άνθρωπος. Φέρθηκε επαγγελματικά, δεν έβαζε λόγια στο στόμα μου. Δεν προσπάθησε να επηρεάσει την ιστορία μου.

Είχε πάρει μέτρα για την ασφάλεια της;

Τη ρώτησα αν το κράτος της προσφέρει προστασία. Μου είπε ότι πριν χρόνια της είχαν διαθέσει έναν αστυνομικό αλλά πως τα τελευταία χρόνια όχι, δεν είχε καμία προστασία. Ανησυχούσε όμως πολύ για μένα. Έπαιρνε να δει πως είμαι, αν είμαι καλά…

Πότε νιώσατε ότι κινδυνεύετε αλήθεια;

Ένιωσα ότι κινδυνεύω όταν πήγαν ιδιωτικοί ντεντέκτιβ στον πάτερα μου στη Ρωσία και προσπάθησαν να τον εκφοβίσουν.

Πότε έγινε αυτό;

Τον Ιούνιο του 2017.

Έχετε δύο παιδιά και άλλους συγγενείς. Φοβάστε γι’αυτούς;

Όταν πήγαν στο σπίτι του πάτερα μου, κατάφερα και βρήκα ποιος έκανε παραγγελία. Στη Ρωσία είναι εύκολο να το μάθεις αυτό. Δεν λέω το όνομα του, γιατί δεν κρατάω αποδείξεις γραπτές και φυσικά η εταιρεία ντετέκτιβ δεν θα το επιβεβαιώσει. Αλλά ξέρω ποιος είναι αυτός. Αν κάποιος θέλει πειράξει τα παιδιά μου, θα τον συμβούλευα να μην το κάνει. 

Και οι επιθέσεις που δεχτήκατε από την Κύπρο (αφορά μια μήνυση για οικονομική κατάχρηση που κατατέθηκε στα τέλη του 2017, ενώ η Εφίμοβα έφυγε από την Κύπρο το 2014-ΣΣ) έγιναν με τον ίδιο τρόπο; Με  πολιτική παρέμβαση από την Μάλτα;

Ναι φυσικά. Το έχω βρει κι αυτό.

Είναι το ίδιο πολιτικό πρόσωπο;

Όχι το ίδιο. Αλλά έχει σχέση κι αυτό με την κυβέρνηση της Μάλτας.

Γιατί δεν γίνατε εσείς ο πρώτος στόχος εφόσον το όνομα σας  είχε αποκαλυφθεί πριν τη δολοφονία της δημοσιογράφου;

Γιατί εγώ είχα φύγει από τη Μάλτα ενώ εκείνη παρέμεινε εκεί.

Πότε φύγατε από τη Μάλτα; Είχε δημοσιοποιηθεί το όνομα σας όταν αποχωρήσατε;

Έφυγα δυο μήνες μετά την αποκάλυψη του ονόματός μου.

Γιατί δεν φύγατε αμέσως; Είχατε άγνοια κινδύνου;

Ήξερα ότι κινδυνεύω, αλλά η κυβέρνηση της Μάλτας κρατούσε το διαβατήριό μου εξαιτίας της δικαστικής εμπλοκής με την τράπεζα. Όταν μου επέστρεψαν το διαβατήριο έφυγα.

Η Μαρία Εφίμοβα αισθάνεται σήμερα περισσότερο ασφαλής. Μια μέρα μετά την παράδοση της, συνελήφθη στις ΗΠΑ ο αντίπαλος της Ali Sadr Hasheminejad, πρόεδρος της Pilatus Bank με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιραν. Την επόμενη ακριβώς ημέρα, Τετάρτη 21 Μαΐου, οι ρυθμιστικές αρχές της Μάλτας (Malta Financial Services Authority) ανέλαβαν τον έλεγχο της τράπεζας. Εν τω μεταξύ, η εισαγγελέας διαφθοράς κυρία Τουλουπάκη θα καλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs, την Μαρία Εφίμοβα για κατάθεση, σχετικά με τα Panama Papers.

Αν γνωρίζατε την εξέλιξη της ιστορίας θα το κάνατε ή έχετε μετανιώσει;

Ναι θα το έκανα. Ειδικά αν ήξερα ότι θα συνελάμβαναν τον Ali Sadr, χίλιες φορές.

Αρα νιώθετε ανακουφισμένη που τον συνέλαβαν. Φοβάστε λιγότερο;

Όχι ανακουφισμένη, ευχαριστημένη. Σίγουρα κινδυνεύω λιγότερο. Αυτός πλήρωνε άρα αυτοί που τον υποστήριζαν θα κάνουν πίσω.

Η υπόθεσή σας έχει φύγει από τα σύνορα μιας χώρας και συζητιέται διεθνώς. Τι πιστεύετε ότι καταφέρατε με όλη αυτή τη δράση σας;

Δεν πιστεύω ότι κατάφερα κάτι εγώ. Η κυρία Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια τα κατάφερε, που έβγαλε στο φως τα στοιχεία που της έδωσα ενώ ήξερε ότι κινδυνεύει. Αυτή άλλαξε την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα μετά τον θάνατό της. Σε αυτήν πρέπει να πούμε ευχαριστώ, όχι σε μένα.

Υπήρξαν άλλοι δημοσιογράφοι που φώτισαν το θέμα στη Μάλτα;

Υπάρχουν καλοί δημοσιογράφοι που προσπαθούν να συνεχίσουν αυτά που έκανε και πιέζουν την κυβέρνηση. Μετά τη δολοφονία της, όμως. Υπάρχουν και άνθρωποι που οργανώνουν διαδηλώσεις. Και σε αυτούς πρέπει να πούμε ευχαριστώ.

Πως έχετε σκοπό να κινηθείτε από εδώ και στο εξής; Πιστεύετε σε ένα αίσιο τέλος ή σκέφτεστε ότι θα ζείτε με τον φόβο;

Με έχει κουράσει πάρα πολύ αυτή η ιστορία. Όσο και να μιλάμε για ηρωικά πράγματα, παραμένω άνθρωπος. Θα ήθελα να τελειώσει η ιστορία, με οποιοδήποτε τέλος.

Πόσο χρονών είναι τα παιδιά σας;

Εννέα και δέκα.

Γνωρίζουν την υπόθεση;

Όχι , μέχρι τώρα έχουμε φροντίσει να μην γνωρίζουν και να μην έχουν σχέση με αυτή την ιστορία. Είναι το καλύτερο. 

Σήμερα  γίνεται λόγος συχνά για τους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος λόγω των μεγάλων σκανδάλων που αποκαλύπτονται χάρη στις μαρτυρίες τους. Πολλοί από αυτούς κατηγορούνται από πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στα σκάνδαλα, ως κουκουλοφόροι. Τι έχετε να τους πείτε;

Είμαστε πριν το Πάσχα. Αυτοί που καταθέτουν και δεν φοβούνται κάνουν ότι έκανε ο Χριστός. Είπε αυτά που έπρεπε ενώ ήξερε ότι θα τον σταυρώσουν. Έτσι πρέπει να είναι και οι άνθρωποι. Όχι να κάθονται στα σπίτια τους και να λένε «όχι δεν μας αφορά».  Γιατί αν συνεχιστεί αυτό που γίνεται, όλοι θα υποφέρουν. Ακόμα και αυτοί που δεν θέλουν να ανακατευτούν.