Ζοφερό είναι το θεσμικό «τοπίο» του ελληνικού κράτους για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών, με την κυβέρνηση να μην δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στο πώς θα βελτιωθεί ή κατάσταση, ώστε να έχουν νόημα και οι σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού στο συνέδριο για το δημογραφικό.

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό – Η μεγάλη πρόκληση», ανέφερε ότι «η ώριμη και κυρίως η συνειδητή ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία θα ανακουφίσει την πληθυσμιακή μας υποχώρηση. Και η εμπειρία μας από το πρώτο κύμα των Αλβανών μεταναστών είναι μια εμπειρία θετική για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία.

»Η δεύτερη γενιά των οικογενειών αυτών έχουν πια ως πατρίδα τους την Ελλάδα και τόπο καταγωγής τη χώρα των γονιών τους. Και η εικόνα των μαθητικών μας παρελάσεων θα αποδεικνύει ότι πράγματι αξίζουν να αποκαλούνται Ελληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας», ενώ στο ίδιο πλαίσιο είπε ακόμα πως η «ένταξη στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών» είναι και «μια απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε: την έλλειψη εργατικών χεριών που παρατηρείται τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον κλάδο των κατασκευών. Και όπως ξέρετε, υπάρχει ήδη, έχουμε ήδη φαινόμενα σοδειών που δεν μαζεύονται, μεγάλα έργα τα οποία κινδυνεύουν σήμερα να καθυστερήσουν, επειδή πολύ απλά λείπουν από τη χώρα εργατικά χέρια».

Στο «περίμενε»…

Ωστόσο, η «Καθημερινή», σε σχετικό ρεπορτάζ που υπογράφει η Τάνια Γεωργιοπούλου, αποκαλύπτει, ότι πάνω από μία πενταετία παραμένουν στην αναμονή τα παιδιά 2ης γενιάς μεταναστών, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν τελειώσει σχολείο ή πανεπιστήμιο στη χώρα μας, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Ads

Οι μεγάλες καθυστερήσεις εντοπίζονται στις υπηρεσίες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας κυρίως λόγω της υποστελέχωσής τους, παρότι με τον νόμο 4735/2020 συστάθηκαν στις δύο συγκεκριμένες περιοχές νέες περιφερειακές υπηρεσίες με αποκλειστική αρμοδιότητα τον χειρισμό των θεμάτων ιθαγένειας των αιτούντων λόγω γέννησης και φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα.

Από 1/9/2015 έως και 31/3/2022 έχουν κατατεθεί 116.500 αιτήσεις απόκτησης ιθαγένειας από παιδιά 2ης γενιάς και εκκρεμούν προς εξέταση 18.882 αιτήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία κατατέθηκαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ως απάντηση σε ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Ευαγγελίας Λιακούλη. Μάλιστα από το σύνολο των αιτήσεων που εκκρεμούν, οι 10.674 αφορούν παιδιά και νέους που έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο ή ΑΕΙ και η καθυστέρηση στην απόκτηση της ιθαγένειας μπλοκάρει τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να μεταβούν για εργασία στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ, επίσης, ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων εκκρεμεί στην Αττική (12.136) εφόσον αυτό το χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται η εξέταση των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί το 2017, και στην Κεντρική Μακεδονία όπου εκκρεμούν 5.373 αιτήσεις και τώρα οι υπηρεσίες εξετάζουν αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2017 και το 2018. Στις ίδιες χρονιές βρισκόταν η διαδικασία της εξέτασης των αιτημάτων και τον Οκτώβριο του 2020, οπότε και δημιουργήθηκαν οι νέες διευθύνσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να επισπευσθεί η διαδικασία, στόχος που όπως είναι φανερό δεν έχει επιτευχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νομοθεσία, τα παιδιά αλλοδαπών τα οποία γεννιούνται στην Ελλάδα, θεμελιώνουν δικαίωμα κτήσης ιθαγένειας μετά την εγγραφή τους στην Α΄ Δημοτικού και εφόσον ο ένας εκ των δύο γονέων έχει συμπληρώσει 5 χρόνια συνεχούς νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα.

Επίσης, ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης ιθαγένειας με την παρακολούθηση εννέα τάξεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή 6 τάξεων δευτεροβάθμιας. Το ίδιο δικαίωμα θεμελιώνει αλλοδαπός που έχει πτυχίο ελληνικού ανώτατου ή τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, εφόσον όμως διαθέτει απολυτήριο ελληνικού σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε όλες τις περιπτώσεις ο αρμόδιος της διοίκησης (συντονιστής της αποκεντρωμένης) είναι υποχρεωμένος να εκδώσει τη σχετική απόφαση εντός 6 μηνών ή το περισσότερο ενός έτους.

Ωστόσο πολλά παιδιά 2ης γενιάς αναμένουν για χρόνια την εξέταση της αίτησής τους, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις σπουδές και στην εργασία τους.

Οικονόμου: «Αν υπάρχουν καθυστερήσεις»…

«Αν υπάρχουν καθυστερήσεις ή πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν στην εφαρμογή των νόμων, αυτό το βλέπουμε και το παρατηρούμε συχνά σε μια σειρά από νόμους που ψηφίζονται και που συναντούν εμπόδια στην εφαρμογή τους. Η ελληνική Πολιτεία είναι εδώ να τα αντιμετωπίζει αυτά τα εμπόδια και να εφαρμόζονται οι νόμοι, όπως πρέπει» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου, ερωτώμενος σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός, χθες, στην ομιλία του για το δημογραφικό, ανέδειξε όλες τις πτυχές του θέματος. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, πολύ πιο συνδεδεμένο με το μέλλον της Πατρίδας, θα έλεγα υπαρξιακό. Είναι ένα θέμα, το οποίο κανείς πρέπει να το δει πολυδιάστατα και να αξιοποιήσει κάθε λύση, κάθε δυνατότητα, κάθε ιδέα που υπάρχει για να αντιμετωπίσει πτυχές αυτού του προβλήματος. Σας ανέφερα προηγουμένως μια σειρά από παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, το προηγούμενο διάστημα, που αφορούν κυρίως τη νέα γενιά, τα νέα ζευγάρια, τους νέους ανθρώπους, καθώς και τον προγραμματισμό του σχεδίου μας και για την επόμενη τετραετία».

«Οι πολιτικές ένταξης για τους μετανάστες σε πολλά επίπεδα είναι πολιτικές που μπορεί να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση
αντιμετώπισης πτυχών του δημογραφικού προβλήματος σε μια σειρά από ζητήματα που αντανακλάται η προβληματική του και σε αυτό», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.