Αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τα κρατικά ταμεία αλλά και τη δημόσια… υγεία φαίνεται πως έχει η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μέσω της εξίσωσης των φόρων στα καύσιμα. Τι συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα το μέτρο του υπουργείου Οικονομικών. Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην ατμόσφαιρα και τι πρέπει να προσέχουν όσοι προτιμούν το τζάκι. Ποιοι είναι οι έλεγχοι που δεν διενεργούνται στην αγορά του ξύλου.

Ads

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί έως και κατά 80%, μετά από τα νέα δεδομένα τα οποία διαμορφώθηκαν στην αγορά από την εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης με τον αντίστοιχο του πετρελαίου θέρμανσης. «Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών παραγγέλνει συνήθως 150 – 300 λίτρα, από 1.500 – 2.000 λίτρα στο πρόσφατο παρελθόν», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς καυσίμων, στην οποία το πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχεται πλέον περίπου στο 1,30 ευρώ ανά λίτρο.
 
Η μειωμένη ζήτηση αναμένεται να προκαλέσει αντίκτυπο στα έσοδα των κρατικών ταμείων. Ήδη, το 2μηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου οι εισπράξεις από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων ανήλθαν στα 752 εκατ. ευρώ, από 761 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2011, όπως επισήμανε και με σχετική ερώτηση ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ζήτησε στη Βουλή να επανεξεταστεί το μέτρο.
 
Η καταγραφή μειωμένης κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται εν πολλοίς στην πάταξη του λαθρεμπορίου και στην «αποθεματοποίηση» πετρελαίου πριν από την άνοδο της τιμής του, υποστήριξε πάντως σε συνέντευξη στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε ότι με την εξίσωση του φόρου κίνησης και θέρμανσης το λαθρεμπόριο καυσίμων έχει μειωθεί κατά 25%.
 
Η αύξηση του κόστους θέρμανσης με πετρέλαιο οδηγεί τους καταναλωτές σε άλλες λύσεις, οι οποίες αποδεικνύονται βλαπτικές για το περιβάλλον και την υγεία, δεδομένου ότι δεν τηρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
 
«Ο καταναλωτής δεν γνωρίζει και δεν προστατεύεται από το ισχύον πλαίσιο στην ελληνική αγορά. Σε συνδυασμό με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, όσοι πέφτουν ‘με τα μούτρα’ στο τζάκι καίνε αδιακρίτως προϊόντα και αντικείμενα τα οποία επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα», εξηγεί ο δρ Σωτήριος Καρέλλας, επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, ο οποίος τονίζει: «Είναι εγκληματικό για την ατμόσφαιρα να καίει κανείς έπιπλα με βερνίκια, παλιά αντικείμενα – απορρίμματα και άλλα υλικά. Ακόμη και τα ξύλα τα οποία αγοράζει κάποιος δεν ελέγχονται. Αν για παράδειγμα ο έμπορος δεν έχει φροντίσει να τοποθετήσει ένα στέγαστρο στο σημείο πώλησης και βρέχονται τα ξύλα, τότε συσσωρεύεται υγρασία η οποία πλήττει τη θερμογόνο ικανότητα του προϊόντος».
 
Ο ίδιος προσθέτει πως, αντίστοιχα, χρειάζεται να τηρούνται προδιογραφές για προϊόντα όπως οι ολοένα και πιο διαδεδομένες πελέτες, μέσω σχετικής ειδικής σήμανσης». Ερωτηθείς σχετικά, εκφράζει την εκτίμηση ότι με τα σημερινά δεδομένα τον πιο οικονομικό και συγχρόνως οικολογικό τρόπο θέρμανσης αποτελεί η τεχνολογία αντλίας θερμότητας – aircondition: «Με μια συστηματική συντήρηση – αλλαγή των φίλτρων (30 – 100 ευρώ) ικανοποιείται και η παράμετρος του αναπνευστικού».
 
Υπολογισμοί στο Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων έχουν καταδείξει ότι, για την ίδια παραγωγή ενέργειας προκειμένου να ζεσταθεί ένα σπίτι, το τζάκι σημειώνει μία απόδοση της τάξης του 15-25% και ο λέβητας 87%. Άλλωστε, μέσα στη «ξυλομανία» των ημερών παραβλέπεται το γεγονός ότι το κόστος του ξύλου έχει ανέλθει στα 200 ευρώ ανά τόνο.
 
Μέσα από μετρήσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, του Αστεροσκοπείου και άλλων φορέων, προκύπτει ότι στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου της Αττικής έχουν καταγραφεί πολύ υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων λόγω αιθαλομίχλης, σε επίπεδο το οποίο ξεπερνά τα 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
 
Μέτρα εξοικονόμησης πετρελαίου, όπως τα προτείνει το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων:
 
1)            Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία προσαγωγής. Οι 80°C είναι υπερβολικοί. Κατεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 75, 60 ή και 55°C, οι απώλειες από τα θερμαντικά σώματα και τις σωληνώσεις στους εξωτερικούς τοίχους στο περιβάλλον είναι μικρότερες (χαμηλότερα ΔΤ). Κάνουμε έτσι χειροκίνητη αντιστάθμιση.
2)            Βάζουμε αντιστάθμιση (με τρίοδη). Έχει κάποιο κόστος.
3)            Συντήρηση λέβητα.
4)            Αλλαγή των Μπεκ. Μικρότερη έγχυση και λιγότερο καύσιμο. Δε θα αναβοσβήνει ο λέβητας συνέχεια.
5)            Αλουμινόχαρτο πίσω από το σώμα.
6)            Κλείνουμε κουρτίνες.
7)            Ο αερισμός για 2 ώρες είναι υπερβολικός (το πολύ 10 λεπτά το μεσημέρι).
8)            Αναβάθμιση / αλλαγή κουφωμάτων.
9)            Τα τζάκια τραβάνε πολύ αέρα και κρυώνουν τα άλλα δωμάτια. Να κλείνουμε τις απώλειες αυτές. (Κλείνουμε το “κλαπέ” των καυσαερίων).

Δείτε εδώ περισσότερα.