Με «δανεικά» θα καταφέρουν οι Έλληνες αθλητές του πινγκ πονγκ να μεταβούν στις Ιαπωνία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στις 28 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου. Η Ομοσπονδία χρειαζόταν 23.000 ευρώ για την αποστολή όμως το τμήμα της επιχορήγησης που έλαβε από το Υπουργείο δεν έφτανε ούτε για αυτά. Μιλώντας στο tvxs.gr ο πρόεδρός της, Μανώλης Κολυμπάδης, σχολιάζει πως «δεν μπορούμε να βρούμε χρήματα από πουθενά. Η κίνηση αυτή των αθλητών στην ουσία προστατεύει και τους ίδιους από το να χάσουν μεγάλες αθλητικές ευκαιρίες». Του Νίκου Μίχου

Ads

Την εθνική ανδρών θα συγκροτήσουν οι: Παναγιώτης Γκιώνης, Καλλίνικος Κρεάνγκα, Κώστας Παπαγεωργίου, Τάσος Ρηνιώτης και Κώστας Λαγογιάννηςκαι την αντίστοιχη ομάδα των γυναικών οι: Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη και Αγγελίνα Παπαδάκη.
 
Οι αθλητές συμφώνησαν με την ομοσπονδία να βάλουν οι ίδιοι από την τσέπη τους τα χρήματα και να τα πάρουν πίσω όταν εκείνη λάβει την επιχορήγηση.
 
«H ίδια ομάδα το 2013 βγήκε δευτεραθλήτρια Ευρώπης στην Αυστρία. Θα γελούσε ο κόσμος μαζί μας εάν δεν πήγαινε η ομάδα στο Τόκιο. Όμως η Ομοσπονδία μόλις πήρε το 1/4 της επιχορήγησης – κάτι που δεν συνέβη με άλλες ομοσπονδίες, το ποσό αυτό εξαντλήθηκε σε λειτουργικά έξοδα και μισθούς. Τα επόμενα χρήματα θα τα παίρναμε σύμφωνα με τους υπολογισμούς τον Ιούνιο. Πλέον, βέβαια, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν κάνουν πίστωση σε ομοσπονδίες και θέλουν τα χρήματα άμεσα σε μετρητά», εξηγεί ο κ. Κολυμπάδης και συμπληρώνει: «Αποφασίσαμε να πάρουμε κάποιες προσφορές από την αγορά για να βρούμε χορηγούς. Όμως η αγορά δεν ανταποκρίθηκε. Έτσι οι ίδιοι οι αθλητές και μέλη της ομοσπονδίας έβαλαν τα έξοδα από την τσέπη τους».
 
Όμως δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει, ούτε η μοναδική ομοσπονδία που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώνονται διαρκώς από το 2004 και έπειτα, ενώ σύμφωνα με τους ενδιαφερόμενους, πλέον τείνουν να μηδενιστούν. Οι 220.000 δεν φτάνουν να καλύψουν τα λειτουργικά και διοικητικά έξοδα, με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι δυνατότητες για υποστήριξη των αθλητικών διοργανώσεων.
 
«Εγώ προσωπικά είχα συναντηθεί προσωπικά με τον υπουργό, ο οποίος ήρθε και στην ολομέλεια της ολυμπιακής επιτροπής. Στην προσωπική μας συνάντηση μου είπε ότι αυτά έχω αυτά δίνω. Του είπα δηλαδή η δευτεραθλήτρια Ευρώπης να μην πάει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα; Γιατί το κόστος είναι απαγορευτικό. Μου απάντησε πράξτε όπως κρίνετε. Βρείτε πόρους από την ιδιωτική πρωτοβουλία», περιέγραψε ο Μ. Κολυμπάδης και σχολίασε ότι δεν θα διαφωνούσε με αυτή την άποψη, αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία αυτή την περίοδο στερείται ρευστότητας.
 
«Απευθυνθήκαμε σε πολύ μεγάλη πολυεθνική εταιρία για να γίνουν χορηγοί και μου είπαν να περιμένω να γίνει το διοικητικό συμβούλιο. Με πήραν μετά το Δ.Σ. και μου είπαν ότι θα μου δώσουν 2.000 και τι ανταποδοτικό όφελος θα είχαν», σημείωσε.
 
Η μη συμμετοχή σε Πρωταθλήματα όμως είναι ζημιογόνα και για τους αθλητές. «Πλήττεται το αθλητικό τους όνομα. Μειώνονται οι πιθανότητες να γραφτούν σε ξένα σωματεία – γιατί όλοι παίζουν και στο εξωτερικό. Δεν το διακινδύνευαν αυτό. Είναι και μια προστασία του ονόματός τους να πάνε με δικά τους έξοδα», δηλώνει ο κ. Κολυμπάδης, ενώ σημειώνει ότι το ίδιο είχε συμβεί και στο Πρωτάθλημα του Παρισιού.
 
Ακόμη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, η διαδικασία για να λάβει κανείς τις επιχορηγήσεις είναι αποτρεπτική. «Η γραφειοκρατία είναι ασύλληπτη. Ζητούν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και κατόπιν υπεύθυνη δήλωση από ΚΕΠ ότι τα δυο προηγούμενα είναι αληθή! Όταν το χόμπι φτάνει να γίνει βραχνάς, τότε τι συζητάμε;»