Ελλαδικές και εθνικές κόντρες, αλλά και ενδοκυπριακό μέτωπο, ανοίγει η επίμαχη δήλωση του κύπριου υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη περί αδυναμίας κατανόησης των ελληνικών προτάσεων στο Eurogroup, αλλά και η σαφής προσπάθειά του να διαχωρίσει τις θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας.

Ads

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντίδραση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, που κατήγγειλε τον κύπριο υπουργό Οικονομικών ότι «συνεχίζει να λειτουργεί ως εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά ως υπουργός Οικονομικών της Κύπρου». Η ΕΔΕΚ επεσήμανε ακόμη ότι ο Χάρης Γεωργιάδης «αδυνατεί να κατανοήσει προφανώς ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας τα γνωρίζει καλύτερα η κυβέρνηση της Ελλάδας και όχι το Βερολίνο» και κάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να τοποθετηθεί «στα συστηματικά και σκόπιμα ολισθήματα του υπουργού Οικονομικών έναντι της Ελλάδας και να του υποδείξει ότι αλληλεγγύη αλά καρτ δεν μπορεί να υπάρξει».

Στον κ. Γεωργιάδη είχε απαντήσει αιχμηρά χθες και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας: «Στα αρνητικά – όχι για εμάς αλλά για τον ίδιο – σημειώνω την αδυναμία κατανόησης από τον Υπουργό Οικονομικών του τι διεκδικεί η Ελλάδα. Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος κύριος καταλαβαίνει ευκολότερα τον κ. Σόιμπλε παρά την ελληνική Κυβέρνηση».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση αυτή του κ. Παπαδημούλη, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Βίκτορ Παπαδόπουλος έδειξε εμφανή ενόχληση: «Η θέση», είπε, «της ελληνικής κυβέρνησης εκφράστηκε ξεκάθαρα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξέφρασε τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις ευχαριστίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη στάση που τήρησε η Κύπρος στο θέμα της Ελλάδος, τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Εurogroup, στο οποίο, εξάλλου, οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες».

Ads

Ο Χάρης Γεωργιάδης είχε δηλώσει προχθές πως δυσκολεύτηκε να καταλάβει ποιες ήταν οι ελληνικές προτάσεις στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ προχωρώντας ένα ακόμη βήμα την διαφοροποίηση της Λευκωσίας από την Αθήνα είπε ότι «η Κύπρος ακολουθεί διαφορετική πορεία από την Ελλάδα και οι οικονομίες των δύο χωρών έχουν αποσυνδεθεί».