Δύσκολες ισορροπίες και διπλή άμυνα σε παράλληλα μέτωπα επιχειρεί να κρατήσει η κυβέρνηση, μέσα σε μπαράζ αρνητικών δημοσκοπήσεων, εμφανούς εκνευρισμού στις τάξεις των βουλευτών της και μετωπικής και κλιμακούμενης επιχείρησης πόλωσης από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ads

Το επόμενο δεκαήμερο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για την έκβαση του ανοιχτού μπρα ντε φερ με τους δανειστές, με το Μαξίμου να αναμένει στο διάστημα αυτό κλιμάκωση του πολιτικού bullying από την πλευρά Σόιμπλε και νέες καραμπόλες σκληρών απαιτήσεων ως απότοκο της κόντρας Βερολίνου – ΔΝΤ.

Πρόκειται όμως και για ένα δεκαήμερο προδιαγεγραμμένης υψηλής αβεβαιότητας και έντασης στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, την οποία καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση παράλληλα με την παρασκηνιακή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Σταθερό «όχι» στις εκλογές

Ο βασικός σχεδιασμός του Μαξίμου παραμένει προσανατολισμένος στην εξάντληση των περιθωρίων για κοινωνικά και πολιτικά ανεκτό συμβιβασμό και δεν περιλαμβάνει εκλογές. 

Ads

«Εκλογές αυτή τη στιγμή σημαίνουν ανατίναξη της οικονομίας για τη χώρα και ομολογία πολιτικής ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ», είναι το χαρακτηριστικό στίγμα που δίνει κυβερνητική πηγή.

Στο πλαίσιο αυτό η τακτική που επιλέγει η κυβέρνηση απέναντι στο… καθημερινό πλέον αίτημα Μητσοτάκη για κάλπες «εδώ και τώρα» είναι η επιστροφή της πίεσης στη Νέα Δημοκρατία και η ανάδειξη της ταύτισης της με τη σκληρή ατζέντα των δανειστών.

Η πίεση προς τον Μητσοτάκη

Ενδεικτικά αυτής της τακτικής είναι και τα έξι ερωτήματα που απηύθυνε χθες το Μαξίμου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλώντας τον ξανά να πει ευθέως αν ζητά «από την κυβέρνηση να δεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις για νομοθέτηση εκ των προτέρων μέτρων 4,5 δισ. ευρώ». 

Η πίεση προς τη ΝΔ να πάρει θέση σε θέματα όπως η αύξηση της φορολογίας, οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις θα κλιμακωθεί, καθώς παρά το ευρύ προβάδισμά της στις δημοσκοπήσεις η κυβερνητική ανάλυση καταλήγει στο ότι το αφήγημα Μητσοτάκη – περί «αυξημένης αξιοπιστίας» που θα κάμψει τις απαιτήσεις των δανειστών – δεν πείθει.

Εκνευρισμός στους βουλευτές

Παράλληλες κινήσεις, στην κατεύθυνση όμως του πολιτικού κατευνασμού, θα γίνουν και στο εσωκομματικό μέτωπο όπου τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται κλιμάκωση του εκνευρισμού, της αμηχανίας και των διαμετρικά αντίθετων – και ενίοτε και πολιτικά ανερμάτιστων – δημοσίων τοποθετήσεων.

Παρά την παράδοση πολυφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ η διακριτική επισήμανση προς τους βουλευτές είναι πως σε αυτή τη συγκυρία δεν βοηθούν δηλώσεις ούτε υπέρ της «απόδρασης» δια των εκλογών, ούτε υπέρ δημοψηφισμάτων, όπως δεν βοηθούν και «θερμά επεισόδια» όπως αυτό που πυροδότησαν οι δηλώσεις Ξυδάκη περί δραχμής.

Διαβάστε: Ας συζητήσουμε, λοιπόν, για τη δραχμή…

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ζητήθηκε «αρμοδίως» από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει διευκρινιστική παρέμβαση – μια παρέμβαση, πάντως, που εν τέλει δεν έκλεισε το θέμα.

«Οι 153 αντέχουν»

Σε ό,τι αφορά την ουσία της συνοχής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπάρχουν εσωτερικά μηνύματα συναγερμού από αρκετούς βουλευτές, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα δηλώνουν ευθέως ότι προτιμούν να παραδώσουν την έδρα τους παρά να ψηφίσουν νέα μέτρα. 

Η απάντηση του Μαξίμου είναι σταθερά ότι νέα μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξουν, σε ό,τι αφορά δε την ψήφιση ενδεχόμενης συμβιβαστικής συμφωνίας το μήνυμα που στέλνουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι «εάν φθάσουμε έως εκεί, η πλειοψηφία των 153 αντέχει. Θα είναι συμπαγής και άρρηκτη».