Το θαύμα δεν κράτησε ούτε ένα 24ωρο. Η ανακοίνωση της απόφασης για  παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και καθορισμό της προεδρικής εκλογής για τον Φεβρουάριο δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα για το Μέγαρο Μαξίμου και την Χαριλάου Τρικούπη. Ο ένας μετά τον άλλον ανεξάρτητοι βουλευτές δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και αυτό ακυρώνει πρόωρα την προσδοκία για διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας προκειμένου να διευκολυνθεί στη συνέχεια η συγκέντρωση των 180 ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Η κυβέρνηση αποσυνδέει τις δύο διαδικασίες και το κάνει σκοπίμως, ακριβώς για να προλάβει τη δημιουργία δυσμενών για την ίδια εντυπώσεων. Αλλά είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα δημιουργήσει πολιτική δυναμική προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Ads

 
Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να μην ψηφίσει τον υποψήφιο που θα προτείνουν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την ΠτΔ «κλείδωσε» ήδη στο συνέδριο που ξεκίνησε χθες. Το Ποτάμι στη δήλωσή του κράτησε ακριβώς ίσες αποστάσεις από τη συμπολίτευση και την αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό έχει τη σημασία του παρόλο που το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα.
 
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή και επικεφαλής της Μεταρρυθμιστικής Τάσης Σπύρου Λυκούδη ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί δεν θέλει να γίνει ο 156ος βουλευτής της συμπολίτευσης (ρ/σ Βήμα). Η στάση του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να τον φέρει κοντά στη «Δημοκρατική Παράταξη». Ο Βασίλης Οικονόμου επίσης δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και το ίδιο θα κάνει ο Μάρκος Μπόλαρης. Το άφησε να εννοηθεί και ο Χρήστος Αηδόνης της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, παρόλο που ο πρόεδρος του κόμματός του Ανδρέας Λοβέρδος είναι υπουργός Παιδείας και έχει επιστρέψει στην Κ.Ο ΠΑΣΟΚ.
 
Ο Π.Τατσόπουλος θα ψηφίσει «όχι» και ο Γρ. Ψαριανός «παρών». Βουδούρης, Μουτσινάς, Τζάκρη και Παραστατίδης προεξοφλείται ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Μ. Ανδρουλάκης.
 
Στο μέτωπο των προερχόμενων από τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ ανεξάρτητων βουλευτών τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα για την κυβέρνηση: Πολύδωρας και Κουράκος είπαν στη Βουλή, σύμφωνα με τον Βηματοδότη, ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση, η Χρ. Γιαταγάνα είναι στο «όχι», ενώ ο Ν. Κακλαμάνης δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη.
 
Αλλά πέρα από την έλλειψη «προθύμων», ούτε εσωκομματική ηρεμία επιτυγχάνεται, αν κρίνει κανείς από τη δήλωση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραίτη ο οποίος άσκησε κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα. Παρόλο που δεν αναμένονται διαρροές από τις Κ.Ο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ η επιδιωκόμενη εσωκομματική ειρήνη αποδεικνύεται εξαιρετικά σύνθετη.
 
Από την επόμενη εβδομάδα, πάντως, ξεκινά μία περίοδος άγριας πόλωσης την οποία επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συσπειρώσει την εκλογική βάση της. Η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή από την Τετάρτη θα είναι η αρχή της πολιτικής έντασης που αναμένεται να κλιμακώνεται μέχρι τις εκλογές οι οποίες, εκτός απροόπτου, θα γίνουν τον Μάρτιο. «Θα τα δούμε όλα» σχολιάζουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί που προβλέπουν ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα εκτραχυνθεί περισσότερο και από όσο συνέβη πριν από τις εκλογές του 2012.
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπουν σε στήριξη από τους πιστωτές και ειδικά στην έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους προκειμένου να αποκτήσουν εκλογικό δίλημμα: Σαμαράς ή Τσίπρας για τη μεγάλη διαπραγμάτευση/συνεννόηση ή ρήξη με τους εταίρους. Η κινδυνολογία για επιστροφή στη δραχμή και απώλεια καταθέσεων θα παίξει δυνατά τους επόμενους τέσσερις μήνες, στο όνομα πάντα της πολιτικής σταθερότητας και του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος.