Με την τακτική του «καρότου και του μαστίγιου», δηλαδή με παροχή προνομίων στους εμβολιασμένους αλλά και με απαγορεύσεις ακόμη και απολύσεις για τους ανεμβολιάστους προσπαθεί η κυβέρνηση να ενισχύσει τον εμβολιασμό, καθώς υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για το «τείχος ανοσίας», όπως προκύπτει και από τη σύγκριση της χώρας με τις υπόλοιπες στην ΕΕ. 

Ads

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκαν δημοσίως, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός – εμμέσως – όσο και υψηλόβαθμα στελέχη της, μεταξύ αυτών και ο καθ ύλην αρμόδιος Μάριος Θεμιστοκλέους, σημαντικό μέρος του προβλήματος οφείλεται στο γεγονός πως ο αριθμός των διαθέσιμων δόσεων δεν επαρκεί να καλύψει τη σημερινή ζήτηση.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «προανήγγειλε» ότι η κυβέρνηση θα δώσει το δικαίωμα στα εστιατόρια που το επιθυμούν, να δέχονται στους εσωτερικούς τους χώρους μόνο εμβολιασμένους πελάτες. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλά εστιατόρια που θα μας πουν – και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν, να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες».

Ads

«Οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ξαφνικά ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ειδικά οι νέοι μας, δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας όπως άλλοι εμβολιασμένοι πολίτες της ίδιας ηλικίας», ανέφερε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα προνόμια για τους εμβολιασμένους είναι πιθανό να επεκταθούν και εκτός της εστίασης και συγκεκριμένα σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και γήπεδα. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις αναμένεται να έρθουν αφού πρώτα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα σε όλους τους ενήλικους στη χώρα, κάτι που ανέφερε και ο πρωθυπουργός.

Ένα βήμα παραπέρα ο Γεωργιάδης: Απειλεί με απολύσεις όσους δεν εμβολιάζονται

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε τις απειλές ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούσαν να απολυθούν. «Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Θεμιστοκλέους: Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια… 

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο Mega, ρωτήθηκε αν «μπορεί να έχετε προσέλευση και να μην έχετε εμβόλια, όπως στη Σκόπελο». Ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Αυτή την στιγμή, αυτό συμβαίνει σε όλη τη χώρα, δεν συμβαίνει μόνο στη Σκόπελο. Υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι είναι η προσφορά των εμβολίων … Στην Αττική αυτή την στιγμή τα ραντεβού είναι καλυμμένα 100% … Αν έχουμε την διαθεσιμότητα των εμβολίων, μπορούμε να αυξήσουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα. Δεδομένης της προθυμίας των πολιτών, ότι εμβόλιο έρχεται το δίνουμε».

Σε νευρική κρίση η κυβέρνηση λόγω του αργού ρυθμού των εμβολιασμών

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω καταδεινύουν το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς ο στόχος για επίτευξη ανοσίας σε ποσοστό 70% των Ελλήνων μέσα στο καλοκαίρι ολοένα και απομακρύνεται. Οι ειδικοί κρούουν μάλιστα συνεχώς το καμπανάκι πως αν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ένα τέταρτο κύμα από το φθινόπωρο, σενάριο που προκαλεί τεράστια ανησυχία. 

Τις καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τη δημιουργία τοίχου ανοσίας επιβεβαιώνουν και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, αλλά και τα επίσημα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στη διεθνή πλατφόρμα Our World In Data.

Το ECDC παραθέτει αναλυτικά στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα πληθυσμού και σε απολύτως καμία από αυτές η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βρεθεί ούτε καν στη μέση της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα,  σύμφωνα με την «Αυγή», αποδεικνύεται σαφώς ότι δεν υπάρχουν ούτε δόσεις ούτε διαθέσιμα ραντεβού, όπως ευθέως παραδέχθηκε ο κ. Θεμιστοκλέους, από το γεγονός ότι το ίδιο χαμηλή είναι η απόδοση στις ηλικιακές ομάδες 25-49 ετών (στα καθ’ ημάς 30-39 και 40-49 κατά κύριο λόγο), όπου υπάρχει η γενική παραδοχή ότι οι Έλληνες έσπευσαν μαζικά να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, ανεξαρτήτως εμβολίου.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας ανά ηλικιακή ομάδα, μεταξύ άλλων χωρών της Ευρώπης με τις οποίες γίνεται από κοινού η προμήθεια εμβολίων:

  • 18η στις ηλικίες 80+ με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 67%
  • 20η στις ηλικίες 70-79 με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 74,4%
  • 17η στις ηλικίες 60-69 με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 66,7%
  • 17η στις ηλικίες 50-59 με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 50,7%
  • 16η στις ηλικίες 25-49 με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 23%
  • 26η στις ηλικίες 18-24 με εμβολιασμό με μία τουλάχιστον δόση για το 2,5%

Τα στοιχεία από το Our World In Data για το ποσοστό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 έως τις 8 Ιουνίου