Ως «ανταγωνισμό ψυχραιμίας» παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παπαναγιωτόπουλος, τον διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου Oruc Reis. Ανεξάρτητα αν οι δυο άντρες ήταν ψύχραιμοι ή όχι, τα όσα δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για το επεισόδιο είναι αποκαλυπτικά καθώς καταρρίπτουν και τον ισχυρισμό περί «κακοκαιρίας», που η ίδια η κυβέρνηση πρόβαλε ώστε να δικαιολογήσει την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Ads

Αν και ο ισχυρισμός πως ήταν ο αέρας η αιτία του «ξεστρατίσμος» του Oruc Reis έχει καταρριφθεί από τα ίδια τα γεγονότα, δηλαδή από τις 24ωρο που παρέμεινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και από την απάντηση του Τούρκου κυβερνήτη πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει καθώς βρίσκεται εντός Τουρκικής ΑΟΖ, η κυβέρνηση επιμένει να αποδίδει το περιστατικό στην «κακοκαιρία».

Ιδιαίτερα καυστικό, αλλά και εύστοχο, ήταν το σχόλιο του πρώην αρχηγού ΓΕΝ, Αντώνη Αντωνιάδη, τόσο για τον ισχυρισμό των «δυνατών ανέμων» όσο και για την «στενή παρακολούθηση» του σκάφους από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». «Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια. Τι ρόλο παίζει ο καιρός; Δεν κατάλαβα; Είχε μόνο 5 μποφόρ. Μόνο ένα ακυβέρνητο πλοίο μπορεί να παρασυρθεί. Μόνο αν απευθύνεσαι σε κρετίνους μπορείς να τους πεις, ότι ένα ωκεανογραφικό, εντεταλμένο να κάνει ωκεανογραφικές έρευνες, βρέθηκε στην υφαλοκρηπίδα λόγω καιρικών συνθηκών», είπε και πρόσθεσε:

«Tο Oruc Reis παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επί 24 ώρες και η Ελληνική πλευρά το μόνο που κάνει είναι να στέλνει ένα πλοίο να παρακολουθεί την παραβίαση τους. Τα κυριαρχικά σου δικαιώματα δεν τα προασπίζεις παρακολουθώντας την παραβίασή τους».

Ads

Στα παραπάνω προστίθεται και το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, σύμφωνα με το οποίο όλη την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν «υπόγειες επαφές» Ελλάδας – Τουρκίας, με την Άγκυρα να διερευνά αν θα υπάρξει συνέχεια στην παράδοση Καμμένου που κατά την επέτειο των Ιμίων πετούσε ένα στεφάνι στην περιοχή. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Τουρκία δεν πήρε απάντηση και έτσι ανήμερα της επετείου των Ιμίων το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου και παρέμεινε 24 ώρες. Έφυγε μόνο όταν η Τουρκία εξασφάλισε αυτό που ήθελε εξ’ αρχής ότι δηλαδή δεν θα μεταβεί κανένας Έλληνας αξιωματούχος στα Ίμια.

Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την κοπή της καθιερωμένης πίτας της τοπικής ΝΟΔΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, είπε πως από την πρώτη στιγμή βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, τον οποίο και ενημέρωνε για τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis. Κατά τον ίδιο ο διάλογος που είχαν ήταν ο εξής:

  • Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση.
  • Εντάξει, κύριε υπουργέ, ψυχραιμία.

Σύμφωνα με τον ίδιο στην επόμενη επικοινωνία που είχαν ο διάλογος ήταν ο εξής:

  • Κύριε υπουργέ, μετακινήθηκε;
  • Άλλαξε λίγο πορεία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει.
  • Τι συνιστάτε, κύριε υπουργέ;
  • Ψυχραιμία, κύριε πρωθυπουργέ.

Ο Νίκος Παπαγιωτόπουλος δεν φαίνεται να μίλησε με τον πρωθυπουργό για τον καιρό. Παρότι στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι το πλοίο «μάλλον παρασύρθηκε» στη συνέχεια στην πραγματικότητα αυτοαναιρέθηκε. «Ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η ανταπόκρισή μας έπρεπε να είναι άμεση γιατί, εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας. Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη ώρα. Και οι ασκήσεις ψυχραιμίας πρέπει να γίνονται, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις οι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις πρέπει να είναι πάρα πολύ σωστά ζυγισμένες».

Εξάλλου ο υπουργός παραδέχτηκε εμμέσως ότι ένα τέτοιο επεισόδιο ήταν αναμενόμενο αφού όπως υποστήριξε: «Για να είναι ο “Νικηφόρος Φωκάς” στην περιοχή αυτή, 200 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, με μία ταχύτητα 25-30 μίλια, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να την πάμε εκεί. Περιμένοντας, όντας έτοιμοι να ανταποκριθούμε».

Κατρούγκαλος: Απερίγραπτη ελαφρότητα, βαθύτατη άγνοια

Για «απερίγραπτη ελαφρότητα» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. «Το έφερε ο αέρας και μετά… πέταξε» μας είπε η κυβέρνηση για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος που έπλεε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημείωσε και συνέχισε:

«”Το πήρε ο καιρός” και μετά στην ανακοίνωσή τους είπαν “αποχώρησε από το FIR Αθηνών” (!). Όμως, το FIR είναι πληροφορίες πτήσεων!. Αν συνδέσετε την απερίγραπτη ελαφρότητα των δηλώσεων αυτών που δείχνουν βαθύτατη άγνοια, δηλαδή να μιλάς για κινήσεις πλοίου και να αναφέρεσαι στο FIR, με προηγούμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που λένε ότι δεν ξέρουμε, αν σεισμικές έρευνες συνιστούν παραβίαση διεθνούς δικαίου, μας κάνουν να ανησυχούμε».

«Δεν πρόκειται να επενδύσουμε στην στρατιωτική εκμετάλλευση των γεγονότων αυτών αλλά από την άλλη πλευρά, δεν είναι η κυβέρνηση για να βλέπει τα πλοία να περνούν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Όταν λες ότι οι σεισμικές έρευνες μπορεί να μην αποτελούν παραβίαση διεθνούς δικαίου, δεν δείχνει αποφασιστικότητα». «Έρχεται ο αν. υπουργός Εξωτερικών ο κ. Βαρβιτσιώτης και λέει στην Βουλή δεν θα ζητήσουμε τώρα κυρώσεις για την Τουρκία, αλλά θα ζητήσουμε όταν έρθουν στην αποκλειστική ζώνη μας κάτω από την Κρήτη. Όχι μόνο δεν ξέρει ότι δεν έχουμε ΑΟΖ στην Κρήτη αλλά υφαλοκρηπίδα, το κυριότερο όμως είναι ότι λέει, περιμένουμε να έρθει το πλοίο και όταν έρθει τότε θα ζητήσουμε κυρώσεις».

Και ο κ. Κατρούγκαλος κατέληξε λέγοντας: «Το μήνυμα στην Άγκυρα θα έπρεπε να ήταν σαφές «ούτε να το διανοηθείτε να έρθει πλοίο σας». «Έπρεπε από την αρχή να έχουν ενεργοποιηθεί οι κυρώσεις που είχαμε τόσο πολύ ταλαιπωρηθεί για να τις πάρουμε και να μην αφήνουμε μόνο την Κύπρο να τις ζητάει. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να συνεχίσει την πίεση με τις κυρώσεις στην Τουρκία και ταυτόχρονα να συνεχίσει το διάλογο, ενώ θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί η ενεργητική μας διπλωματία. Γιατί δεν έχει ακόμα συγκληθεί η Διάσκεψη των 7;».